Kluski lane
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
- Mleko 2% (20 ml)
Przepis na kluski lane krok po kroku
Do miski wbij jajka i wrzuć mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Dodaj mleko i odrobinę soli.
Masę przełóż do rękawa do pieczenia z dziurą na jednym z krańców.
W garnku zagotuj 1 l wody.
Powoli wyciskaj z rękawa masę wprost do gotującej się wody.
Powstałe kluski gotuj 2 min od wypłynięcia.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Parowańce
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek lanych
Kluski lane to tradycyjny dodatek do zup, który nigdy się nie nudzi. Są pyszne, łatwe i naprawdę smaczne. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka chwil. Stanowią nie tylko piękną dekorację, ale również pełnowartościowe źródło białka i węglowodanów. Idealnie sprawdzą się dla dzieci, a także osób na diecie lekkostrawnej.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kluski lane, które będą łatwe, a przy okazji naprawdę smaczne, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Do jego przygotowania wystarczą tylko trzy składniki. Głównym jest mąka pszenna. Najlepiej w tym wypadku sprawdzi się ta o najniższym typie, idealnym wyborem będzie typ 450 lub 500. Mąka pszenna ze względu na sporą zawartość glutenu idealnie wiąże pozostałe składniki, dzięki czemu kluski mają idealną konsystencję, a także są miękkie. Stanowi najlepszy wybór, choć oczywiście można ją zastąpić. Na diecie redukcyjnej sprawdzi się wymieszanie jej z wersją pełnoziarnistą, która dostarczy nieco więcej błonnika i przy okazji obniży indeks glikemiczny całości. Można też dodać nieco mąki ziemniaczanej, jednak należy uważać, by z nią nie przesadzić, gdyż ciasto będzie wtedy zbyt twarde. Kolejnym ważnym składnikiem są jajka. Dobrze zadbać o ich jakość, gdyż zależy od tego smak całego dania. Najlepiej sprawdzą się jajka od kur z wolnego wybiegu, dostarczają one nie tylko pełnowartościowego białka, ale również zdrowych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3, które wspaniale wpływają na układ krwionośny, a także immunologiczny. Nie należy zapominać również o dodatku mleka, dzięki któremu całość ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej użyć mleka o obniżonej zawartości kwasów tłuszczowych, które jest nieco zdrowsze.
Przepis na lane kluski idealnie sprawdzi się nawet dla początkujących osób. Jest prosty i pozwala stworzyć łatwy dodatek do obiadu. Lane kluski sprawdzą się idealnie do rosołu, ale również zupy pomidorowej. Ten sprawdzony przepis pozwala je zrobić w kilka chwil. Wszystkie składniki, które są do nich potrzebne, zapewne znajdziesz w swojej spiżarni. Kluski są szybkie, proste, i bardzo tanie. To pomysł na dodatek, który odmieni każde twoje danie.
Alergeny w kluskach lanych
Lista alergenów dla klusek lanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze klusek lanych
To dodatek o dość wysokim indeksie glikemicznym, więc nie sprawdzi się na diecie osób z cukrzycą.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.