Kluski kładzione
- Mąka pszenna typ 750 - 2 szklanki (400 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mleko 3,2% - pół szklanki (150 ml)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na kluski kładzione krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj mleko i wymieszaj.
Wsyp mąkę i sól, zmiksuj do powstania gładkiej masy.
Masa powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki.
W garnku rozgrzej wodę i na wrzątek łyżką nakładaj kluski.
Gotuj przez około 5 minut, gdy będą gotowe, wypłyną na wierzch.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż będzie złota.
Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Parowańce
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat klusek kładzionych
Kluski kładzione to wersja klusek, które przygotowuje się z bardzo gęstego ciasta. Mają one bardziej zwartą konsystencję i mniej poszarpany kształt niż kluski lane. Kładzione kluski przegotować można także z mąki razowej. Kluski to proste danie, które zasmakuje każdemu. Przepis na kluski kładzione jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je ugotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, sól, cebula, olej rzepakowy.
Jak zrobić kluski kładzione? Do miski wbij jajka, dodaj mleko i wymieszaj. Wsyp mąkę i sól, zmiksuj do powstania gładkiej masy. Masa powinna być gęsta, aby nie spływała z łyżki. W garnku rozgrzej wodę i na wrzątek łyżką nakładaj kluski. Gotuj przez około 5 minut, gdy będą gotowe, wypłyną na wierzch. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę, aż będzie złota. Kluski podawaj z dodatkiem cebuli.
Cebula to bardzo znane na całym świecie warzywo. Jest ono dodatkiem do prawie każdego dania na słono. Cebula dodana do dań jarskich nadaje im lekko mięsnego posmaku. Cebula świetnie wzmacnia aromat grzybów, dlatego często występuje z nimi w duecie. Cebula ma bardzo silne właściwości prozdrowotne. Zawiera ona dużą ilość witaminy C oraz kwercetyny. Witamina C jest naturalną substancją o działaniu chroniącym przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu chroni nas przed powstaniem nowotworów. Witamina C bierze także udział w syntezie kolagenu w naszym ciele.
Podsumowując pyszne tradycyjne kluski świetnie sprawdzą się jako dodatek do zupy. Można je także podać z gulaszem warzywnym lub mięsnym. Łatwe kluski sprawdzą się także jako danie jarskie podane z okrasą z cebulki. Można je podać również na słodko z owocami lub domową konfiturą i śmietaną kwaśną. Szybkie kluski są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni i odsmażyć na maśle przed podaniem. Sprawdzony przepis na domowe kluski można dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła i przyprawy.
Alergeny w kluskach kładzionych
Lista alergenów dla klusek kładzionych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze klusek kładzionych
Kluski kładzione to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Na wchłanianie węglowodanów ma wpływ zawartość tłuszczu w daniu, jeśli chcesz wiec obniżyć indeks potrawy, dodaj do niej tłuszcz.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.