Kluski dyniowe

Opublikowano: 10.02.2022 r., 20:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kluski dyniowe podane w białym, głębokim talerzu.
Kluski dyniowe
Kluski dyniowe to wspaniała propozycja na pyszny dodatek do obiadu. Dyniowe kluski mają piękny pomarańczowy kolor i świetnie zastąpią tradycyjne kopytka. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 50 min
450 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Dynia 1 mała sztuka (800 g)
  • Olej rzepakowy 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 2 szklanki (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, duża miska, blacha

Przepis na kluski dyniowe krok po kroku

Dynie pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek.

Skrop olejem rzepakowym i ułóż na blasze do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut.

Wystudź dynię i oddziel od skórki łyżką.

Wmieść miąższ dyni w misce i zblenduj, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą, zagnieć gładkie ciasto.

Podziel ciasto na dwie części i formuj owalne wałki.

Podziel je na porcje.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Partiami umieszczaj kluski we wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną.

Jak oceniasz przepis na kluski dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat klusek dyniowych

Kluski dyniowe to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kluski mają piękny kolor, który możesz wzbogacić dodatkowo dodatkiem kurkumy. Przepis na kluski dyniowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia piżmowa, jajka, mąka pszenna, sól, kurkuma, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kluski dyniowe? Dynie pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek. Skrop olejem rzepakowym i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź dynię i oddziel od skórki łyżką. Wmieść miąższ dyni w misce i zblenduj, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą, zagnieć gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie części i formuj owalne wałki. Podziel je na porcje. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami umieszczaj kluski we wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Gluten jest białkiem zbożowym, na które można mieć nietolerancję zwaną potocznie celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna powodująca pod wpływem spożycia glutenu rozległe uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby z nietolerancją glutenu muszą bardzo uważać na dodatki do żywności, którymi bardzo często jest gluten.

Podsumowując pyszne dyniowe kluski są najlepsze na ciepło podane z masłem i świeżym tymiankiem. Kluski są dobre jako dodatek do pieczonych mięs, gulaszy warzywnych i z dodatkiem mięsa. Prosty przepis na smaczne i łatwe do zrobienia kluski możesz przygotować także jako kolację.

Alergeny w kluskach dyniowych

Lista alergenów dla klusek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klusek dyniowych

na 100g gotowej potrawy

Kluski dyniowe to potrawa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Kluski są dobrym źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Kluski będą dobrym kolorowym posiłkiem dla niejadków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
166.71
450.13
Białko (g)
5.81
15.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
25.29
68.29
Węglowodany przyswajalne (g)
25.00
67.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
4.99
13.47
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
2.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.88
10.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
7.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
3.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.09
81.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
6.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
55.86
150.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
12.96
34.98
Potas (mg)
248.51
670.99
Wapń (mg)
22.47
60.67
Fosfor (mg)
78.37
211.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.59
50.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.24
6.06
Cynk (mg)
0.60
1.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek dyniowych 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klusek dyniowych

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
800 g
1 mała sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
26.00