Przepis na kluski dyniowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, duża miska, blacha

Dynie pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek.

Skrop olejem rzepakowym i ułóż na blasze do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut.

Wystudź dynię i oddziel od skórki łyżką.

Wmieść miąższ dyni w misce i zblenduj, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą, zagnieć gładkie ciasto.

Podziel ciasto na dwie części i formuj owalne wałki.

Podziel je na porcje.

W garnku zagotuj wodę z solą.

Partiami umieszczaj kluski we wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną.

Kluski dyniowe podane w białym, głębokim talerzu.
Kluski dyniowe
Koszt przygotowania dania
7.55 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
450 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
74

Kluski dyniowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kluskach dyniowych

Kluski dyniowe to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kluski mają piękny kolor, który możesz wzbogacić dodatkowo dodatkiem kurkumy. Przepis na kluski dyniowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia piżmowa, jajka, mąka pszenna, sól, kurkuma, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić kluski dyniowe? Dynie pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek. Skrop olejem rzepakowym i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź dynię i oddziel od skórki łyżką. Wmieść miąższ dyni w misce i zblenduj, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą, zagnieć gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie części i formuj owalne wałki. Podziel je na porcje. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami umieszczaj kluski we wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną.

Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Gluten jest białkiem zbożowym, na które można mieć nietolerancję zwaną potocznie celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna powodująca pod wpływem spożycia glutenu rozległe uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby z nietolerancją glutenu muszą bardzo uważać na dodatki do żywności, którymi bardzo często jest gluten.

Podsumowując pyszne dyniowe kluski są najlepsze na ciepło podane z masłem i świeżym tymiankiem. Kluski są dobre jako dodatek do pieczonych mięs, gulaszy warzywnych i z dodatkiem mięsa. Prosty przepis na smaczne i łatwe do zrobienia kluski możesz przygotować także jako kolację.

Wartości odżywcze klusek dyniowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
166.71 kcal
450.13 kcal
Białko
5.81 g
15.69 g

Węglowodany w kluskach dyniowych

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
25.29 g
68.29 g
Węglowodany przyswajalne
25.00 g
67.50 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.79 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
4.99 g
13.47 g
Tłuszcze nasycone
1.11 g
2.99 g
Tłuszcze nienasycone
3.88 g
10.48 g
Tłuszcze jednonasycone
2.73 g
7.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.15 g
3.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
30.09 mg
81.24 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kluski dyniowe

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina B6
0.07 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.16 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.29 mg
6.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
55.86 µg (mcg)
150.82 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kluski dyniowe

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
12.96 mg
34.98 mg
Potas
248.51 mg
670.99 mg
Wapń
22.47 mg
60.67 mg
Fosfor
78.37 mg
211.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.59 mg
50.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.24 mg
6.06 mg
Cynk
0.60 mg
1.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.14 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klusek dyniowych 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kluskach dyniowych

Lista alergenów dla klusek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania klusek dyniowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia
800 g
1 mała sztuka
10.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Mąka pszenna typ 500
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na kluski dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób