- Dynia 800 g 1 mała sztuka
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek stołowych
- Mąka pszenna typ 500 400 g 2 szklanki
- Jajko 2 szt.
Przepis na kluski dyniowe krok po kroku
Dynie pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek.
Skrop olejem rzepakowym i ułóż na blasze do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 30 minut.
Wystudź dynię i oddziel od skórki łyżką.
Wmieść miąższ dyni w misce i zblenduj, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą, zagnieć gładkie ciasto.
Podziel ciasto na dwie części i formuj owalne wałki.
Podziel je na porcje.
W garnku zagotuj wodę z solą.
Partiami umieszczaj kluski we wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną.

-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kluski lane na mleku
-
Kartacze z mięsem
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluski łyżką kładzione
-
Bogracz z kluskami
-
Kluski i kluseczki
Informacje dietetyczne - kluski dyniowe
Wartości odżywcze klusek dyniowych
Kluski dyniowe to potrawa zawierająca dużą ilość błonnika pokarmowego. Kluski są dobrym źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników mineralnych. Kluski będą dobrym kolorowym posiłkiem dla niejadków.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kluskach dyniowych
Lista alergenów dla klusek dyniowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat klusek dyniowych
Kluski dyniowe to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Pyszne kluski mają piękny kolor, który możesz wzbogacić dodatkowo dodatkiem kurkumy. Przepis na kluski dyniowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia klusek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: dynia piżmowa, jajka, mąka pszenna, sól, kurkuma, pieprz, olej rzepakowy.
Jak zrobić kluski dyniowe? Dynie pokrój na mniejsze kawałki, oczyść z pestek. Skrop olejem rzepakowym i ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut. Wystudź dynię i oddziel od skórki łyżką. Wmieść miąższ dyni w misce i zblenduj, dodaj jajko, mąkę pszenną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą, zagnieć gładkie ciasto. Podziel ciasto na dwie części i formuj owalne wałki. Podziel je na porcje. W garnku zagotuj wodę z solą. Partiami umieszczaj kluski we wrzącej wodzie i gotuj, aż wypłyną.
Dynia to warzywo sezonowe uprawiane w największej części w Stanach Zjednoczonych. Jest ona warzywem o wielu zastosowaniach, nadaje się do przygotowywania ciast, sosów, makaronu a także do marynowania. Dynia jest nisko kaloryczny warzywem, zawiera sporo witaminy C, naturalnego przeciwutleniacza, który wzmacnia naszą odporność oraz poprawia stan naczyń krwionośnych. Ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie jest wskazana osobom chorującym na cukrzycę. Mąka pszenna zawiera gluten, który jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Gluten jest białkiem zbożowym, na które można mieć nietolerancję zwaną potocznie celiakią. Jest to choroba autoimmunologiczna powodująca pod wpływem spożycia glutenu rozległe uszkodzenia kosmków jelitowych. Osoby z nietolerancją glutenu muszą bardzo uważać na dodatki do żywności, którymi bardzo często jest gluten.
Podsumowując pyszne dyniowe kluski są najlepsze na ciepło podane z masłem i świeżym tymiankiem. Kluski są dobre jako dodatek do pieczonych mięs, gulaszy warzywnych i z dodatkiem mięsa. Prosty przepis na smaczne i łatwe do zrobienia kluski możesz przygotować także jako kolację.
Szacunkowy koszt przygotowania klusek dyniowych
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023