Kluseczki francuskie
- Masło roślinne (25 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka pszenna typ 750 (75 g)
Przepis na kluseczki francuskie krok po kroku
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem szczypty soli.
Białka oddziel od żółtek a następnie białka wraz ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
Masło wymieszaj na puszystą masę, następnie dodaj do niego żółtka i wymieszaj.
Do masła dodaj mąkę i ubite białka. Następnie składniki dokładnie połącz.
Małą łyżeczką wrzucaj po odrobinie masy na gotującą się wodę (łyżeczkę za każdym razem zamocz we wrzątku).
Kluseczki gotuj około 3 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Ugotowane kluski wyciągnij łyżką cedzakową i podawaj od razu po przygotowaniu. Wtedy smakują najlepiej.
-
Kluski śląskie
-
Kluski z makiem
-
Kluski śląskie z sosem
-
Sos do klusek śląskich
-
Kluski śląskie z mięsem
-
Kluski śląskie Thermomix
-
Kluski z tartych ziemniaków
-
Kluski śląskie z gulaszem
-
Kluski ze śliwkami
-
Szare kluski śląskie
-
Kluski ziemniaczane z mięsem
-
Kluski z mięsem z rosołu
-
Kluski drożdżowe
-
Kluski leniwe z bułką tartą
-
Gumiklyjzy
-
Kluski śląskie
Więcej informacji na temat kluseczek francuskich
Kluseczki francuskie z mąki pszennej to doskonały dodatek do zup. Kluseczki te doskonale smakują również z dodatkiem sosów (np śmietanowego, pieczarkowego, serowego, brokułowego czy pieczeniowego). Możesz przygotować również kluski francuskie z boczkiem. Kluski francuskie dobrze sprawdzą się również jako dodatek do dań mięsnych. Przepis na kluseczki francuskie jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować.Do wykonania kluseczek francuskich potrzebujesz następujących produktów spożywczych: masła roślinnego, jajka, mąki pszennej oraz soli. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów spożywczych.
A więc jak zrobić kluski francuskie? Na początek nastaw wodę z solą, aby była wrząca gdy skończysz przygotowywać ciasto. Następnie białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Kolejno wymieszaj masło na puszystą masę i dodaj do niego żółtka. Do masy z masła dodaj mąkę i ubite jajka, składniki dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną masę wkładaj łyżeczką do wrzącej wody. Kluski gotuj 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Po tym czasie kluseczki wyciągnij przy użyciu łyżki cedzakowej i podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu.
Jajka, które użyjemy do przygotowania naszych klusek są świetnym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K oraz niektóre z witamin a grupy B, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen czy jod. Jest to również doskonałe źródło pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Jedno jajko jest stosunkowo niskokaloryczne, dlatego chętnie włączane jest do diety osób odchudzających się. Dodatkowo żółtko jaja jest źr∂złem luteiny, która korzystnie wpływa na narząd wzroku.
Podsumowując kluseczki francuskie do zupy to doskonała propozycja na smaczny dodatek węglowodanowy do większości zup. Kluseczki te świetnie sprawdzą się również jako dodatek do mięsa oraz sosów. Jest to doskonały wybór na dodatek w diecie wegetariańskiej, niskotłuszczowej oraz bezmlecznej.
Alergeny w kluseczkach francuskich
Lista alergenów dla kluseczek francuskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
Wartości odżywcze kluseczek francuskich
Kluseczki francuskie z mąki pszennej to doskonały dodatek do zup. Jajka są świetnym źródłem wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich witaminy A, D, E, K oraz niektóre z witamin a grupy B, fosfor, potas, wapń, żelazo, cynk, magnez, selen czy jod.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.