Klopsy z mięsa mielonego
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Śmietana 18% (300 g)
- Bułka pszenna (100 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Jajko (4 szt.)
- Bułka tarta - pół szklanki (100 g)
Przepis na klopsy z mięsa mielonego krok po kroku
W misce umieść mięso, sól, pieprz, paprykę słodką. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do mięsa, przeciśnij przez praskę czosnek.
Bułkę zalej mlekiem i pozostaw do namoknięcia. Dodaj bułkę oraz jajka do reszty składników i wymieszaj dokładnie.
Formuj klopsy i panieruj w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż kotlety.
Zalej bulionem warzywnym i duś 15 minut.
Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Klopsiki w sosie koperkowym
-
Klops z jajkiem
-
Klopsy mielone
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Klopsiki z indyka
-
Klopsy w sosie pieczarkowym
-
Spaghetti z klopsikami
-
Klopsiki w occie
-
Klopsy z indyka
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa z klopsikami
-
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
-
Klops domowy pieczony
-
Klopsiki gotowane
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Klopsy w sosie własnym
-
Klopsy
Więcej informacji na temat klopsów z mięsa mielonego
Klopsy z mięsa mielonego to smażone mięsne kulki w sosie. Pyszne klopsiki sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Przepis na klopsy z mięsa mielonego jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia tego dania potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wieprzowe, cebula, jajko, bułka tarta, natka pietruszki, bułka pszenna, mleko, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, bulion warzywny, olej rzepakowy, śmietana kwaśna oraz natka pietruszki.
Jak zrobić klopsy z mięsa mielonego? W misce umieść mięso, sól, pieprz, paprykę słodką. Obierz z łupiny cebulę i posiekaj w drobną kostkę, dodaj do mięsa, przeciśnij przez praskę czosnek. Bułkę zalej mlekiem i pozostaw do namoknięcia. Dodaj bułkę oraz jajka do reszty składników i wymieszaj dokładnie. Formuj klopsy i panieruj w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż kotlety. Zalej bulionem warzywnym i duś 15 minut. Dodaj śmietanę i wymieszaj, posyp posiekaną natką pietruszki.
Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i składniki mineralne takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu, dlatego staraj się wybierać kawałki mniej tłuste i poprosić o zmielenie w sklepie. Fosfor jest składnikiem mineralny niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. niedobór fosforu może mieć wpływ na powstawanie osteoporozy. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotnych, jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.
Podsumowując prosty przepis na klopsy w sosie to dobre danie na obiad dla całej rodziny. Pomysł na pyszne kotlety z mięsa mielonego możesz podać z makaronem lub kopytkami. Klopsy w sosie możesz przechowywać w lodówce przez 3 dni.
Alergeny w klopsach z mięsa mielonego
Lista alergenów dla klopsów z mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
- Mleko 3,2%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klopsów z mięsa mielonego
Klopsy z mięsa mielonego to pełna łatwo przyswajalnego białka potrawa. Jeśli chcesz uzyskać mniej kaloryczną potrawę zamień mięso na drobiowe. Pulpety w sosie są dobrym pomysłem na szybki obiad.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.