Klopsy z kalafiora

Opublikowano: 26.08.2022 r., 0:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klopsy z kalafiora na czarnym talerzyku
Klopsy z kalafiora
Klopsy z kalafiora to świetny pomysł na szybkie i zdrowe kotleciki, które zachwycą każdego fana kotletów warzywnych i mięsnych. Te pyszne, wege klopsy świetnie sprawdzą się na obiad.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
128 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Kalafior (1200 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula dymka (50 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Koperek (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, sitko, praska do czosnku

Przepis na klopsy z kalafiora krok po kroku

Z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą.

Odetnij różyczki.

W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.

Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty.

Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował.

Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił.

Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski.

Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora.

Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na klopsy z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat klopsów z kalafiora

Klopsy z kalafiora to świetny pomysł na szybkie i smaczne kotleciki, które zachwycą każdego fana kotletów warzywnych i mięsnych. Te dobre, wege klopsy świetnie sprawdzą się na obiad.

Przepis na klopsy z kalafiora to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę. Na początku przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Najlepiej jednak użyć go od razu do przygotowania tego dania bez mięsa.

Na początku z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij różyczki. W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty. Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował. Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił. Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski. Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora. Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić klopsy z kalafiora. Przekonaj się sam, że te wegetariańskie klopsy na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.

Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Alergeny w klopsach z kalafiora

Lista alergenów dla klopsów z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze klopsów z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Kalafior ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
67.42
128.09
Białko (g)
3.44
6.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
8.89
16.88
Węglowodany przyswajalne (g)
7.03
13.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.86
3.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
2.46
4.68
Tłuszcze nasycone (g)
0.68
1.29
Tłuszcze nienasycone (g)
1.78
3.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.58
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.10
51.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
18.75
35.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
40.47
76.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.66
22.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.85
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
60.88
115.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
54.76
104.05
Potas (mg)
277.67
527.57
Wapń (mg)
33.22
63.12
Fosfor (mg)
61.31
116.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.87
32.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
1.71
Cynk (mg)
0.42
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów z kalafiora 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsów z kalafiora

Koszt składników
41.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 1200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula dymka
50 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koperek
10 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Koszt składników
41.30