Przepis na klopsy z kalafiora krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek, koper, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, sitko, praska do czosnku

Z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą.

Odetnij różyczki.

W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.

Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty.

Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował.

Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił.

Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski.

Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora.

Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Klopsy z kalafiora na czarnym talerzyku
Klopsy z kalafiora
Koszt przygotowania dania
14.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
128 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Klopsy z kalafiora - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klopsach z kalafiora

Klopsy z kalafiora to świetny pomysł na szybkie i smaczne kotleciki, które zachwycą każdego fana kotletów warzywnych i mięsnych. Te dobre, wege klopsy świetnie sprawdzą się na obiad.

Przepis na klopsy z kalafiora to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę. Na początku przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Najlepiej jednak użyć go od razu do przygotowania tego dania bez mięsa.

Na początku z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij różyczki. W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty. Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował. Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił. Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski. Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora. Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić klopsy z kalafiora. Przekonaj się sam, że te wegetariańskie klopsy na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.

Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.

Kalafior jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.

Wartości odżywcze klopsów z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
67.42 kcal
128.09 kcal
Białko
3.44 g
6.53 g

Węglowodany w klopsach z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
8.89 g
16.88 g
Węglowodany przyswajalne
7.03 g
13.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
3.53 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
2.46 g
4.68 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
1.29 g
Tłuszcze nienasycone
1.78 g
3.39 g
Tłuszcze jednonasycone
1.20 g
2.28 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.11 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
27.10 mg
51.49 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na klopsy z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
18.75 µg (mcg)
35.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.07 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
40.47 mg
76.89 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.28 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
11.66 µg (mcg)
22.15 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.85 mg
1.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
60.88 µg (mcg)
115.67 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klopsy z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
54.76 mg
104.05 mg
Potas
277.67 mg
527.57 mg
Wapń
33.22 mg
63.12 mg
Fosfor
61.31 mg
116.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.87 mg
32.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.90 mg
1.71 mg
Cynk
0.42 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów z kalafiora 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach z kalafiora

Lista alergenów dla klopsów z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Cena przygotowania klopsów z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 1200 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula dymka
50 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koperek
10 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Koszt składników
41.30
Jak oceniasz przepis na klopsy z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób