Klopsy z kalafiora
- Kalafior (1200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cebula dymka (50 g)
- Szczypiorek (20 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Czosnek (10 g)
- Bułka tarta (40 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Koperek (10 g)
Przepis na klopsy z kalafiora krok po kroku
Z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą.
Odetnij różyczki.
W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.
Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty.
Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował.
Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił.
Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski.
Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora.
Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Klopsiki w sosie koperkowym
-
Klops z jajkiem
-
Klopsy mielone
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Klopsiki z indyka
-
Klopsy w sosie pieczarkowym
-
Spaghetti z klopsikami
-
Klopsiki w occie
-
Klopsy z indyka
-
Klopsy z mięsa mielonego
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa z klopsikami
-
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
-
Klops domowy pieczony
-
Klopsiki gotowane
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Klopsy
Więcej informacji na temat klopsów z kalafiora
Klopsy z kalafiora to świetny pomysł na szybkie i smaczne kotleciki, które zachwycą każdego fana kotletów warzywnych i mięsnych. Te dobre, wege klopsy świetnie sprawdzą się na obiad.
Przepis na klopsy z kalafiora to idealne rozwiązanie, jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę. Na początku przy zakupie kalafiora warto mu się dokładnie przyjrzeć. Nie powinien mieć czarnych plamek, a liście powinny być zielone i sprężyste. Tak wybranego kalafiora możemy przechowywać w lodówce spokojnie przez kilka dni, a w zamrażalniku nawet kilka miesięcy. Najlepiej jednak użyć go od razu do przygotowania tego dania bez mięsa.
Na początku z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą. Odetnij różyczki. W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty. Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował. Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił. Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski. Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora. Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić klopsy z kalafiora. Przekonaj się sam, że te wegetariańskie klopsy na stałe zagoszczą w Twojej kuchni.
Kalafior to warzywo szczególnie lubiane przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest jedną z części jadalnych, którą wykorzystuje nasz przepis na zupę kalafiorową z makaronem. Spokojnie można spożywać również jego łodygę. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.
Kalafior jest nie tylko smaczny, ale również niezwykle zdrowy. To bogate w wartości odżywcze warzywo, a przy tym niskokaloryczne. Ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia. Zawiera również siarkę, przez co podczas gotowania powstaje jego charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach. Na spożywanie kalafiora powinny uważać osoby przyjmujące tyroksynę. Zawarte w kalafiorze składniki mogą hamować działanie tego leku.
Alergeny w klopsach z kalafiora
Lista alergenów dla klopsów z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
Wartości odżywcze klopsów z kalafiora
Kalafior ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.