Klopsy z kalafiora

Opublikowano: 26.08.2022 r.
Kalafior, jajka, cebula dymka i szczypiorek to kluczowe składniki w przepisie na pyszne klopsy z kalafiora. Z dodatkiem czosnku, bułki tartej, kopru i mąki pszennej, te wegetariańskie klopsiki są pełne smaku i aromatu. Idealnie pasują na każdą okazję - od codziennego obiadu po specjalne kolacje.
Składniki dla 6 porcji:
- Kalafior - 1200 g
 - Jajko - 2 szt.
 - Cebula dymka - 50 g
 - Szczypiorek - 20 g
 - Mąka pszenna typ 500 - 50 g
 - Czosnek - 10 g
 - Bułka tarta - 40 g
 - Olej rzepakowy - 20 ml
 - Koperek - 10 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, koper, cukier
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek, sitko, praska do czosnku
 
Przepis krok po kroku
- Z kalafiora odetnij liście oraz głąb. Umyj go pod bieżącą, zimną wodą.
 - Odetnij różyczki.
 - W garnku umieść różyczki kalafiora i wlej zimną wodę. Dodaj płaską łyżeczkę soli i doprowadź do wrzenia.
 - Gotuj około 6-8 minut, aż jeszcze będzie dobrze sprężysty.
 - Odcedź kalafiora na sitku i zostaw, by chwilę odparował.
 - Różyczki posiekaj i przełóż na rozgrzaną, suchą patelnię, by odparował. Uważaj, by się nie zarumienił.
 - Kalafiora przełóż na deskę i ponownie posiekaj. Przełóż do miski.
 - Dymkę, koperek i szczypiorek posiekaj i dodaj do kalafiora.
 - Dodaj jajka, mąkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw płaską łyżeczki soli i cukru oraz 1/3 łyżeczki pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
 - Z masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
 - Na patelni rozgrzej olej. Smaż z kotleciki po 4 minuty z każdej strony na złoty kolor.
 
Komentarz dietetyka
Kalafior ma w sobie dużo błonnika pokarmowego, potasu, wapnia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk