Klopsy w sosie własnym
- Mięso mielone wieprzowe (500 g)
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
- Bulion drobiowy (600 g)
- Kasza manna - pół szklanki (100 g)
Przepis na klopsy w sosie własnym krok po kroku
Umieść mięso mielone w misce.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Posiekaj koper.
Dodaj składniki do miski, wlej 150 ml bulionu drobiowego.
Dopraw solą, pieprzem, dodaj kaszę manną.
Wymieszaj dokładnie masę.
Wlej do garnka bulion drobiowy i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku.
Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku.
Gotuj pulpety przez 20 minut.
Pulpety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
-
Klopsy w sosie pomidorowym
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Klopsiki w sosie koperkowym
-
Klops z jajkiem
-
Klopsy mielone
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Klopsiki z indyka
-
Klopsy w sosie pieczarkowym
-
Spaghetti z klopsikami
-
Klopsiki w occie
-
Klopsy z indyka
-
Klopsy z mięsa mielonego
-
Zupa klopsikowa
-
Zupa z klopsikami
-
Klopsy gotowane w sosie pomidorowym
-
Klops domowy pieczony
-
Klopsiki gotowane
-
Bigos po cygańsku z klopsikami
-
Klopsy
Więcej informacji na temat klopsów w sosie własnym
Klopsy w sosie własnym to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne klopsy gotowane w bulionie są bardzo delikatne i można je ugotować lub upiec w piekarniku. Klopsy najlepiej podać z dodatkiem puree ziemniaczanego i kiszonej kapusty. Przepis na klopsy w sosie własnym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone drobiowe, mięso mielone wieprzowe, kasza manna, czosnek, cebula, koper, bulion drobiowy, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić klopsy w sosie własnym? Umieść mięso mielone w misce. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj koper. Dodaj składniki do miski, wlej bulion drobiowy. Dopraw solą, pieprzem, dodaj kaszę manną. Wymieszaj dokładnie masę. Wlej do garnka bulion drobiowy i zagotuj, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Formuj łyżką pulpety i umieszczaj we wrzątku. Gotuj pulpety przez 20 minut. Pulpety podawaj z dodatkiem gotowanych ziemniaków.
Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, wybierz chudszy kawałek do zmielenia zamiast gotowego zmielonego mięsa. Kasza manna zwana inaczej semolina jest wytwarzana z ziaren pszenicy. Może stanowić bazę do deserów i ciast oraz jako składnik nadający konsystencji w daniach wytrawnych. Kasz manna ma dość wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny jej spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Podsumowując pyszne klopsy z mięsa mielonego to bardzo dobry obiad dla całej rodziny. Szybkie do zrobienia danie można zabrać do pracy lub szkoły jako lunch. Pulpety są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pulpety można przygotować także z jednego rodzaju mięsa. Zamiast kaszy manny do pulpetów, dodać można płatki owsiane lub bułkę pszenną namoczoną w mleku.
Alergeny w klopsach w sosie własnym
Lista alergenów dla klopsów w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
Wartości odżywcze klopsów w sosie własnym
Klopsy w sosie własnym to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Klopsy zawierają także węglowodany proste, które gwałtownie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
-
mięso,
mięso,
kurczak,
cebula,
kasza manna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.