Klopsy w sosie śmietanowym

Opublikowano: 22.05.2022 r., 14:53 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczne klopsy w kremowym sosie
Klopsy w sosie śmietanowym
Delikatne klopsy w sosie śmietankowym z koperkiem to propozycja niezwykle pysznego i aromatycznego obiadu dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
55 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula dymka - 1 sztuka (50 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Śmietana 18% - 4 łyżki (40 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Koperek - 2 łyżki (20 g)
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na klopsy w sosie śmietanowym krok po kroku

Cebulę drobno posiekaj i przełóż do miski, dodaj mięso i wbij jajko.

Wymieszaj całość i uformuj klopsy.

Obtocz klopsy w mące i krótko obsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Następnie wlej bulion i krótko gotuj całość.

Odrobinę bulionu wymieszaj ze śmietanką, połącz całość i podgrzewaj 5 minut.

Gdy sos zgęstnieje, dodaj posiekany drobno koperek.

Klopsy w sosie podawaj z ziemniaczanym puree lub kaszą.

Jak oceniasz przepis na klopsy w sosie śmietanowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,2% osób

Więcej informacji na temat klopsów w sosie śmietanowym

Pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny, klopsy w sosie śmietanowym pokocha każdy członek Twojej rodziny. Delikatne i soczyste mięso należy do jednych z ulubionych przepisów najmłodszych dzieci. Koniecznie poznaj mój przepis na klopsy w sosie śmietanowym.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, śmietanka, koperek, mąka pszenna, bulion.

Zatem, jak zrobić klopsy w sosie śmietanowym?

W pierwszej kolejności drobno posiekaj cebulę i włóż ją do miski, dodaj mięso i wbij jajko. Wymieszaj całość, dopraw do smaku i uformuj niewielkie klopsy. Następnie obtocz je w mące i usmaż krótko na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Następnie wlej wcześniej przygotowany bulion i gotuj 15-20 minut.

W tym czasie odrobinę ciepłego bulionu wymieszaj ze śmietanką i wlej całość do klopsów. Pod koniec dodaj drobno pokrojony koperek. Gdy sos delikatnie się zagęści, podawaj go z ziemniaczanym puree lub ugotowaną kaszą.

Pulpety możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.

Jako dodatek do dania idealnie sprawdzi się puree ziemniaczane. Pamiętaj o porcji warzyw. Idealnie się tutaj sprawdzą warzywa gotowane w wodzie np. brokuły lub na parze.

Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.

Skoro już znasz mój prosty przepis na pyszne pulpety z mięsa mielonego, wykorzystaj go. Będzie to świetny pomysł na pyszne danie dla całej Twojej rodziny.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w klopsach w sosie śmietanowym

Lista alergenów dla klopsów w sosie śmietanowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze klopsów w sosie śmietanowym

na 100g gotowej potrawy

Jeśli zależy Ci na niskim ładunku glikemicznym całego posiłku postaw na ugotowaną kaszę niż ziemniaczane puree.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
110.83
55.41
Białko (g)
10.54
5.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
1.83
0.92
Węglowodany przyswajalne (g)
1.65
0.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
6.86
3.43
Tłuszcze nasycone (g)
2.54
1.27
Tłuszcze nienasycone (g)
4.32
2.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
1.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.25
0.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.40
35.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A (µg (mcg))
28.86
14.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.30
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.18
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.97
1.48
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.59
7.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.74
5.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
123.10
61.55
Potas (mg)
329.59
164.80
Wapń (mg)
20.13
10.06
Fosfor (mg)
115.60
57.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.26
7.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
0.42
Cynk (mg)
0.94
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów w sosie śmietanowym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsów w sosie śmietanowym

Koszt składników
50.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Śmietana 18%
40 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koperek
20 g
2 łyżki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
50.70