Klopsy w sosie koperkowym

Opublikowano: 31.05.2022 r., 13:06 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Delikatne klopsy z koprem
Klopsy w sosie koperkowym
Klopsy w sosie koperkowym świetnie sprawdzą się na rodzinny, niedzielny obiad.
Przygotowanie 45 min
589 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Kajzerka - 1 sztuka (60 g)
  • Mięso mielone cielęce (500 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 - ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu (40 g)
  • Mleko 2% - ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki) (125 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
  • Marchewka - 1 sztuka (45 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (35 g)
  • Masło - 1 łyżeczka (7 g)
  • Koperek - 1/2 całego pęczka (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duży garnek, duża miska, miska, głęboki talerz

Przepis na klopsy w sosie koperkowym krok po kroku

Kajzerkę zalej mlekiem i odstaw aż wchłonie większość płynu i zmięknie. W tym czasie posiekaj cebulę.

Do miski lub dużego głębokiego talerza przełóż mielone mięso, posiekaną cebulę i rozmoczoną, odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą i pieprzem.

Z otrzymanej masy ręcznie uformuj niewielkie klopsy i obtocz je w mące. Podsmażaj chwilę z każdej strony na patelni z rozgrzanym olejem.

Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce.

W garnku zagotuj bulion. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa, a następnie kolejno wrzucaj obsmażone klopsiki. Dodaj łyżeczkę masła i gotuj na średnim ogniu około 20 minut.

Łyżkę mąki zalej kilkoma łyżkami gorącego wywaru, wymieszaj i dodaj do garnka. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Koperek drobno posiekaj i dodaj do garnka.

Klopsiki możesz podawać z ziemniakami, makaronem, kaszą lub ryżem oraz ulubioną surówką.

Jak oceniasz przepis na klopsy w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klopsów w sosie koperkowym

Klopsy w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, również dla najmłodszych dzieci. Pasuje do wielu dodatków, możesz podawać je z ziemniakami gotowanymi lub w formie puree, z makaronem, kaszą, czy ryżem – w każdej z tych konfiguracji klopsiki będą naprawdę pyszne. Dodatkowo, w towarzystwie surówki, na przykład z marchewki, białej czy czerwonej kapusty lub gotowanych warzyw, będzie to nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe i pełnowartościowe, dobrze zbilansowane danie. Klopsy w sosie koperkowym są bardzo delikatne i łagodne w smaku oraz lekkostrawne, dlatego są dobre również dla dzieci, czy osób z wrażliwym przewodem pokarmowym. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić klopsy w sosie koperkowym koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne ci będzie mięso mielone, cebula oraz bułka, na przykład kajzerka, bulion warzywny, marchew oraz pietruszka. Przydadzą się również mąka do zagęszczenia sosu i obtoczenia pulpetów oraz odrobina oleju do smażenia. Najlepiej wybrać chude, lekkie mięso na przykład drobiowe lub cielęcinę. Tak naprawdę klopsy możesz przygotować z każdego gatunku mięsa, pamiętaj jednak, że przykładowa wieprzowina jest bardziej tłusta i kaloryczna, dlatego, jeśli jesteś na diecie odchudzającej, lekkostrawnej lepiej postawić na chudsze odmiany. Przygotowanie jest bardzo proste – rozmoczoną w mleku lub wodzie bułkę należy wymieszać z mielonym mięsem, posiekaną cebulą i przyprawami, obtoczyć w mące, lekko obsmażyć na patelni i wrzucić na gotujący się wywar z warzywami. Na koniec wystarczy zagęścić sos mąką i dodać drobno posiekany koperek. To wszystko! Jeśli chcesz, możesz zrezygnować z obsmażania pulpetów – będą wtedy mniej tłuste, mniej kaloryczne i lepiej strawne. Przepis na klopsy w sosie koperkowym to przepis, który powinien znać każdy, dlatego nie zwlekaj i przygotuj je przy najbliższej okazji z pomocą naszych wskazówek.

Alergeny w klopsach w sosie koperkowym

Lista alergenów dla klopsów w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze klopsów w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Aby uzyskać niskokaloryczne, jak najbardziej lekkostrawny posiłek najlepiej wykorzystać chude gatunki mięsa i obsmażać pulpety bardzo krótko, lub całkowicie zrezygnować z tego kroku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
117.86
589.30
Białko (g)
7.86
39.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
5.93
29.65
Węglowodany przyswajalne (g)
5.43
27.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
2.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
6.87
34.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.81
14.07
Tłuszcze nienasycone (g)
4.06
20.28
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
16.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
3.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.29
156.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
52.15
260.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
4.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.88
14.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.59
2.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
1.41
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
15.74
78.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
11.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.40
76.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
283.39
1416.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
164.47
822.37
Potas (mg)
140.00
699.99
Wapń (mg)
32.37
161.84
Fosfor (mg)
94.97
474.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.12
85.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
4.94
Cynk (mg)
1.03
5.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów w sosie koperkowym 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsów w sosie koperkowym

Koszt składników
64.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kajzerka
60 g
1 sztuka
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Mięso mielone cielęce
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
40 g
ok. 3 łyżek do obtoczenia pulpetów i 1 łyżka do zagęszczenia sosu
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Mleko 2%
125 ml
ok. 1/2 szklanki (do namoczenia bułki)
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Marchewka
45 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
35 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 35 g
Masło
7 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 7 g
Koperek
30 g
1/2 całego pęczka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Koszt składników
64.10