Klopsy w occie
- Mięso mielone z indyka (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 2 łyżki (30 g)
- Ocet spirytusowy (180 ml)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Cukier - 3 łyżki (45 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na klopsy w occie krok po kroku
Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka.
W rondelku zagotuj 3 szklanki wody razem z octem. Dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, przygotowaną cebulę, cukier oraz dużą szczyptę soli. Gotuj razem przez 7 minut.
Mięso mielone umieść w misce.
Dodaj do mięsa jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz i sól do smaku, bułkę tartą oraz dwie łyżki wody. Masę dokładnie wyrabiaj.
Dłonie zwilż wodą i z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Na patelni rozgrzej olej.
Obsmaż klopsiki dokładnie z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy.
Klopsiki umieść w czystym słoiku.
Do każdego słoika wlej przygotowaną wcześniej zalewę z cebulą i dokładnie zakręć.
Najlepiej smakują po trzech dniach spędzonych w lodówce.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat klopsów w occie
Klopsy w occie to świetny pomysł na danie do słoików. Takie klopsiki świetnie sprawdzą się jako smaczna przekąska podczas spotkań rodzinnych.
Przepis na klopsy w occie jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na początku cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka. W rondelku zagotuj 3 szklanki wody razem z octem. Dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, przygotowaną cebulę, cukier oraz dużą szczyptę soli. Gotuj razem przez 7 minut. Mięso mielone umieść w misce. Dodaj do mięsa jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz i sól do smaku, bułkę tartą oraz dwie łyżki wody. Masę dokładnie wyrabiaj. Dłonie zwilż wodą i z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż klopsiki dokładnie z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy. Klopsiki umieść w czystym słoiku. Do każdego słoika wlej przygotowaną wcześniej zalewę z cebulą i dokładnie zakręć. Zalewa octowa do klopsów nadaje im wyjątkowego smaku, dlatego najlepiej smakują po trzech dniach spędzonych w lodówce. Taki pomysł na mięsne kuleczki do słoików na pewno Wam zasmakują. Jeśli wiesz już, jak zrobić klopsy w occie to nie czekaj i przygotuj te smaczne kuleczki już dziś.
Gotowane mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.
Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. pieczenie nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych. Pyszne w smaku mięso, które dodatkowo jest dobre dla naszego zdrowia to idealne rozwiązanie na obiad.
Alergeny w klopsach w occie
Lista alergenów dla klopsów w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
W przepisie na klopsy w occie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz kolorowy ziarna
Wartości odżywcze klopsów w occie
Gotowane mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
-
mięso,
indyk,
jajka,
bułka tarta,
cebula,
cukier,
olej rzepakowy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.