Klopsy w occie

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:35 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klopsy w misce z ocetem
Klopsy w occie
Klopsy w occie to świetny pomysł na danie do słoików. Takie klopsiki świetnie sprawdzą się jako smaczna przekąska podczas spotkań rodzinnych.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
541 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone z indyka (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 2 łyżki (30 g)
  • Ocet spirytusowy (180 ml)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Cukier - 3 łyżki (45 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz kolorowy ziarna
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, słoiki, miska

Przepis na klopsy w occie krok po kroku

Cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka.

W rondelku zagotuj 3 szklanki wody razem z octem. Dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, przygotowaną cebulę, cukier oraz dużą szczyptę soli. Gotuj razem przez 7 minut.

Mięso mielone umieść w misce.

Dodaj do mięsa jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz i sól do smaku, bułkę tartą oraz dwie łyżki wody. Masę dokładnie wyrabiaj.

Dłonie zwilż wodą i z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Na patelni rozgrzej olej.

Obsmaż klopsiki dokładnie z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy.

Klopsiki umieść w czystym słoiku.

Do każdego słoika wlej przygotowaną wcześniej zalewę z cebulą i dokładnie zakręć.

Najlepiej smakują po trzech dniach spędzonych w lodówce.

Jak oceniasz przepis na klopsy w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat klopsów w occie

Klopsy w occie to świetny pomysł na danie do słoików. Takie klopsiki świetnie sprawdzą się jako smaczna przekąska podczas spotkań rodzinnych.

Przepis na klopsy w occie jest bardzo prosty w przygotowaniu. Na początku cebulę obierz, umyj i pokrój w piórka. W rondelku zagotuj 3 szklanki wody razem z octem. Dodaj 3 kulki ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu, przygotowaną cebulę, cukier oraz dużą szczyptę soli. Gotuj razem przez 7 minut. Mięso mielone umieść w misce. Dodaj do mięsa jajko, łyżeczkę ziół prowansalskich, świeżo mielony pieprz i sól do smaku, bułkę tartą oraz dwie łyżki wody. Masę dokładnie wyrabiaj. Dłonie zwilż wodą i z masy formuj małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż klopsiki dokładnie z każdej strony, następnie przełóż na ręcznik papierowy. Klopsiki umieść w czystym słoiku. Do każdego słoika wlej przygotowaną wcześniej zalewę z cebulą i dokładnie zakręć. Zalewa octowa do klopsów nadaje im wyjątkowego smaku, dlatego najlepiej smakują po trzech dniach spędzonych w lodówce. Taki pomysł na mięsne kuleczki do słoików na pewno Wam zasmakują. Jeśli wiesz już, jak zrobić klopsy w occie to nie czekaj i przygotuj te smaczne kuleczki już dziś.

Gotowane mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia.

Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. pieczenie nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych. Pyszne w smaku mięso, które dodatkowo jest dobre dla naszego zdrowia to idealne rozwiązanie na obiad.

Alergeny w klopsach w occie

Lista alergenów dla klopsów w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

W przepisie na klopsy w occie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz kolorowy ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze klopsów w occie

na 100g gotowej potrawy

Gotowane mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
180.57
541.71
Białko (g)
14.36
43.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
9.07
27.22
Węglowodany przyswajalne (g)
8.71
26.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
1.09

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
9.32
27.97
Tłuszcze nasycone (g)
2.51
7.54
Tłuszcze nienasycone (g)
6.81
20.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.27
12.80
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.54
7.62
Brak danych dla: ocet spirytusowy, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.17
204.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
21.90
65.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
2.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.88
2.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.68
Witamina E (mg)
0.15
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.90
65.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.38
13.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.49
37.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
226.87
680.62
Potas (mg)
173.00
519.00
Wapń (mg)
27.61
82.84
Fosfor (mg)
143.17
429.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.01
54.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
3.12
Cynk (mg)
1.63
4.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów w occie 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsów w occie

Koszt składników
32.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
400 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
30 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Ocet spirytusowy
180 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 180 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Cukier
45 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
32.30