Przepis na klopsy rybne krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kolendra świeża, pieprz cytrynowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, blender, duża miska

Rybę zblenduj na grudkowatą masę w blenderze.

Do masy rybnej dodaj bułkę tartą, przyprawy i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

Ręką uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotleciki, by były rumiane z obu stron.

Klopsy rybne podane na talerzu z cytryną.
klopsy rybne
Koszt przygotowania dania
20.08 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
266 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Klopsy rybne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klopsach rybnych

Klopsy rybne to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i zdrowe dania. Idealnie sprawdzają się podane z sosem, zwłaszcza koperkowym i ziemniakami. Ryba przygotowana w taki sposób jest bardzo soczysta i pełna smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym, nieco lżejszym i zdrowszym wydaniu.

Przepis na klopsy rybne to doskonały pomysł na smaczne danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ciekawych potraw. Pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Ryba jest świetnym wyborem, gdyż ma wyjątkowym smak, a w tej potrawie nabiera szlachetności. Ta receptura pozwala wpleść ryby do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Ryby zawierają sporo białka, a przy okazji zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy. Ta receptura pozwoli ci przygotować we własnym domu kotlety bardzo zdrowe i lekkostrawne. Choć całość może wydawać się zbyt banalna i ze względu na delikatną obróbkę termiczną — mdła, to nie jest to prawda. Danie jest przyprawiona delikatnie, jednak odpowiednia ilość ziół i smażenie mięsa w małej ilości oliwy sprawia, że całość smakuje naprawdę wspaniale.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsy rybne, które będą pyszne, a przy okazji łatwe, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te mielone z filetów rybnych świetnie sprawdzą się na obiad. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie. Z tego przepisu dowiesz się jak długo gotować pulpety, by były odpowiednio miękkie i soczyste, a przy tym dobrze zrobione. To danie, które świetnie sprawdzi się nawet dla najmłodszych, gdyż jest bardzo łagodne w smaku.

Wartości odżywcze klopsów rybnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(149g)
Energia (kalorie)
178.61 kcal
266.13 kcal
Białko
15.16 g
22.59 g
Fenyloalanina
0.52 mg
0.77 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w klopsach rybnych

Na 100g
Na porcję
(149g)
Węglowodany
6.08 g
9.06 g
Węglowodany przyswajalne
5.71 g
8.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.37 g
0.55 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza
0.15 g
0.22 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza
0.20 g
0.30 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia
4.93 g
7.35 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(149g)
Tłuszcz
10.05 g
14.97 g
Tłuszcze nasycone
2.36 g
3.51 g
Tłuszcze nienasycone
7.69 g
11.46 g
Tłuszcze jednonasycone
6.24 g
9.30 g
Tłuszcze wielonasycone
1.45 g
2.16 g
Cholesterol
96.07 mg
143.14 mg

Witaminy w przepisie na klopsy rybne

Na 100g
Na porcję
(149g)
Witamina A
37.02 µg (mcg)
55.17 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.79 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Witamina C
0.66 mg
0.99 mg
Witamina D
0.96 µg (mcg)
1.43 µg (mcg)
Witamina E
1.75 mg
2.61 mg
Retinol
37.02 µg (mcg)
55.17 µg (mcg)
Tiamina
0.14 mg
0.21 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.24 mg
Niacyna
1.92 mg
2.87 mg
Foliany
22.02 µg (mcg)
32.80 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na klopsy rybne

Na 100g
Na porcję
(149g)
Sód
122.17 mg
182.03 mg
Potas
314.42 mg
468.49 mg
Wapń
35.96 mg
53.58 mg
Fosfor
183.85 mg
273.94 mg
Magnez
26.89 mg
40.07 mg
Żelazo
1.01 mg
1.51 mg
Cynk
0.65 mg
0.97 mg
Miedź
0.05 mg
0.08 mg
Mangan
0.09 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów rybnych 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsach rybnych

Lista alergenów dla klopsów rybnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania klopsów rybnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
48.80
Jak oceniasz przepis na klopsy rybne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób