Klopsy drobiowe

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Klopsy drobiowe podane na talerzu.
Klopsy drobiowe
Klopsy drobiowe to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci na długi czas. Można je podawać z sosem lub bez niego.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 30 min
165 kcal
Kcal w porcji
72 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (80 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na klopsy drobiowe krok po kroku

Do dużej miski przełóż mięso, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszaj całą masę.

Z mięsa uformuj małe kotleciki.

Każdy kotlecik oprósz mąką.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotlety do zarumienienia, z obu stron.

Jak oceniasz przepis na klopsy drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat klopsów drobiowych

Klopsy drobiowe to doskonały sposób na naprawdę pyszne danie, które nie tylko dobrze smakuje, ale również syci na długi czas. Można je podawać z sosem lub bez niego. Przepis na pulpety z drobiu jest bardzo prosty i pozwala na przygotowanie pysznego dania w kilka minut. To idealna opcja dla osób, które nie mają zbyt dużo czasu na przygotowywanie posiłków. To opcja bardzo ekspresowa, a przy tym niezwykle zdrowa.

Przepis na klopsy drobiowe jest to dobre rozwiązanie na obiad, zwłaszcza dla dzieci, gdyż są lekkie i delikatne, a przy tym smaczne. W każdym przypadku smakują tak samo pysznie. Są świetnym wyborem na obiad, nawet dla dzieci, gdyż są bardzo łagodne. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Będą również dobrą opcją na diecie lekkostrawnej, dla wszystkich osób z chorobami układu pokarmowego. To pomysł na danie, które choć dietetyczne, wcale nie jest mdłe czy nudne, wręcz przeciwnie, dzięki dużej ilości ziół smakuje po prostu fantastycznie. Idealnie komponują się z ziemniakami czy ryżem. Można je podawać same lub połączyć z ulubionym sosem. Świetnie sprawdzi się pomidorowy czy koperkowy. Te dietetyczne klopsiki będą idealną propozycją na obiad dla całej rodziny. Są bardzo lekkie i delikatne w smaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsy drobiowe, które będą najlepsze, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Powstają z niego pyszne kotleciki, które świetnie smakują w sosie, ale też bez dodatków. Robi się je z mięsa mielonego, najlepiej smakują przygotowane z kurczaka. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Wystarczy tylko garnek z grubym dnem. Dlaczego grubym? Po to, by w trakcie smażenia nic nie przywierało do dna. To jeden z najłatwiejszych sposobów na stworzenie prostego, ale również zdrowego obiadu. Dzięki specjalnej recepturze kurczak tak przyrządzony nie jest mdły i nieciekawy, a naprawdę aromatyczny i po prostu pyszny. Będzie doskonałą opcją dla wszystkich na diecie redukcyjnej, ale również lekkostrawnej.

Alergeny w klopsach drobiowych

Lista alergenów dla klopsów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klopsów drobiowych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(72g)
Energia (kcal)
230.01
165.61
Białko (g)
14.14
10.18
Fenyloalanina (mg)
0.51
0.37
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(72g)
Węglowodany (g)
11.56
8.32
Węglowodany przyswajalne (g)
10.74
7.74
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
0.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(72g)
Tłuszcz (g)
14.29
10.29
Tłuszcze nasycone (g)
3.73
2.69
Tłuszcze nienasycone (g)
10.56
7.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.50
6.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.06
1.48
Cholesterol (mg)
94.59
68.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(72g)
Witamina A (µg (mcg))
15.17
10.92
Witamina B6 (mg)
0.47
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.34
Witamina C (mg)
0.52
0.38
Witamina E (mg)
1.44
1.03
Retinol (µg (mcg))
15.17
10.92
Tiamina (mg)
0.11
0.08
Ryboflawina (mg)
0.22
0.16
Niacyna (mg)
4.34
3.12
Foliany (µg (mcg))
8.59
6.19
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(72g)
Sód (mg)
62.59
45.06
Potas (mg)
511.09
367.99
Wapń (mg)
18.49
13.31
Fosfor (mg)
164.71
118.59
Magnez (mg)
24.59
17.70
Żelazo (mg)
0.97
0.69
Cynk (mg)
1.21
0.87
Miedź (mg)
0.08
0.06
Mangan (mg)
0.06
0.04
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsów drobiowych 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsów drobiowych

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
80 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
37.00