Klopsiki w zalewie octowej
- Mięso mielone z kurczaka (500 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Ocet spirytusowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na klopsików w zalewie octowej krok po kroku
Mięso rozgnieć widelcem, dodaj jajko i przyprawy.
Całość dokładnie wymieszaj i uformuj pulpety. Obsmaż je krótko na oleju rzepakowym.
Wodę (1/2 litra) zagotuj w garnku, wsyp cukier i wlej ocet.
Następnie dodaj przyprawy, a klopsy przełóż do słoików.
Zalej klopsy octową zalewą i odstaw na 24 godziny.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat klopsików w zalewie octowej
Klopsiki w zalewie octowej jako pyszna mięsna przekąska lub dodatek do dania obiadowego.
Nieco inna forma podawania mięsa, ale jest tak samo pyszna, jak tradycyjne klopsy, poznaj mój przepis na klopsiki w zalewie octowej i przekonaj się, jaki to świetny pomysł.
Drób, z którego przygotowana jest przekąska to delikatne i soczyste mięso, które przygotujesz w krótkim czasie.
Do jego przygotowania będziesz potrzebować podstawowych, ogólnodostępnych składników takich jak: mięso mielone, jajko, cebula, czosnek.
Dodatkowo możesz dodać wcześniej namoczoną bułkę, klopsy będą jeszcze bardziej delikatne.
Nasze pyszne pulpety z mięsa mielonego możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, świetnie sprawdzi się tutaj też mięso z indyka.
Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych. Nie pomijaj dodatku cebuli i czosnku, które mają właściwości antywirusowe i przeciwbakteryjne, dlatego warto o niej pamiętać szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo warzywa te nadają aromat całej potrawie.
Zatem, jak zrobić klopsiki w zalewie octowej?
Przejdźmy do naszej octowej zalewy. Wystarczy, że w garnku zagotujesz około 0,5-1 litra wody, dodasz ocet, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Tak przygotowaną zalewę zagotuj, a następnie zalej klopsy przełożone do słoika. Mocno zakręć i odstaw na 24 h. Po tym czasie będą dobre do spożycia.
Kurczak podobnie jak indyk należy do chudych gatunków mięs. Przy okazji dostarcza do naszego organizmu dużej ilości białka, które odpowiada za uczucie sytości.
Skoro już wiesz jak robić klopsiki w zalewie octowej, wykorzystaj mój prosty przepis i koniecznie przygotuj go na obiad dla całej rodziny. Będzie to też dobry pomysł na dodatek do sałatek lub jako przekąska na imprezę. Takie danie z mięsa mielonego na pewno zapewni Ci sytość na długi czas.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w klopsikach w zalewie octowej
Lista alergenów dla klopsików w zalewie octowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klopsików w zalewie octowej
Klopsy w zalewie będą idealną przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
Energia i białka
(60g)
Węglowodany
(60g)
Tłuszcze
(60g)
Witaminy
(60g)
Składniki mineralne
(60g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.