Klopsiki w occie
- Mięso mielone z kurczaka (1000 g)
- Ocet jabłkowy (250 ml)
- Cukier (20 g)
- Cebula (400 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na klopsiki w occie krok po kroku
Do miski włóż mięso. Dopraw je pieprzem i solą. Uformuj z niego małe kotleciki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej mięso na złoty kolor.
Do garnka wlej 3 szklanki wody i ocet, dodaj ziele i liść laurowy, a także pokrojoną w piórka cebulę.
Gorącą zalewą zalej klopsiki i odstaw na 12 h do lodówki.
Więcej informacji na temat klopsików w occie
Klopsiki w occie to niecodzienny pomysł na świetną przekąskę, która na pewno zrobi furorę na wszystkich przyjęciach. Klopsiki są smaczne, proste, a przy tym ciekawe. Można podawać je z ziemniakami, czy kaszą, lub włożyć do tortilli. Idealnie pasują do sosu pomidorowego. Są malutkie, jednak dzięki temu łatwiej można je porcjować.
Przepis na klopsiki w occie to idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników ciekawych potraw, ta taka właśnie jest. Jest on przy tym niezwykle łatwy i pozwala przygotować pyszne danie w zaledwie kilka chwil. Tak przygotowane pulpety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód. Te kotlety mielone świetnie sprawdzają się na obiad lub na kolację.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsiki w occie, które świetnie sprawdzą się nie tylko jako przekąska, ale również na obiad, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pulpety najlepiej robić z mięsa mielonego, które ma odpowiednią konsystencję. Najlepiej sprawdzi się kawałek bardzo drobno zmielony, który sprawi, że całość będzie łatwiejsza w formowaniu i nie będzie się rozpadać. W tym przepisie proponowane jest mięso z kurczaka, które jest niezwykle delikatne, a przy tym zawiera sporo białka. To opcja bardzo zdrowa i idealna na każdej diecie. Jednak przepis sprawdzi się również w przypadku mięsa wołowego i wieprzowego. Które nie jest bardzo kaloryczne, a przy okazji można z łatwością znaleźć je w sklepie, co na pewno będzie dużym plusem. Jego cena nie jest zbyt wygórowana. W porównaniu z mięsem czerwonym, wołowym lub wieprzowym, ma znacznie więcej błonnika, a dużo mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu jest bezpieczne dla układu sercowego i może gościć w diecie na co dzień. Chociaż wciąż jest wybierany niestety rzadziej, warto to zmienić, a ta receptura pomaga to zrobić w prosty i smaczny sposób. Dodatkowo drób dostarcza sporo witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i tryptofanu, który dba o odpowiednią ilość hormonu szczęścia w organizmie. To mięso jest również świetnym wyborem na diecie redukcyjnej, gdyż odznacza się dość wysoką sytością.
To doskonały pomysł na kotlety z mięsa mielonego w zalewie octowej, obok których ciężko jest przejść obojętnie.
Alergeny w klopsikach w occie
Lista alergenów dla klopsików w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet jabłkowy
Wartości odżywcze klopsików w occie
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(172g)
Węglowodany
(172g)
Tłuszcze
(172g)
Witaminy
(172g)
Składniki mineralne
(172g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.