Klopsiki gotowane

Opublikowano: 02.04.2022 r., 9:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane klopsiki w miseczce
Klopsiki gotowane
Klopsiki gotowane są doskonałym wyborem szczególnie na diecie lekkostrawnej. Mają wspaniały smak, ale są znacznie delikatniejsze dla układu pokarmowego.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 25 min
173 kcal
Kcal w porcji
116 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na klopsiki gotowane krok po kroku

Do miski włóż mięso. Dodaj skrobię i jajko. Mięso przypraw.

Uformuj w dłoniach małe kotleciki.

W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż do środka delikatnie kotleciki.

Gotuj 15 - 20 minut.

Jak oceniasz przepis na klopsiki gotowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klopsików gotowanych

Klopsiki gotowane są doskonałym wyborem szczególnie na diecie lekkostrawnej. Mają wspaniały smak, ale są znacznie delikatniejsze dla układu pokarmowego. Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.

Przepis na klopsiki gotowane będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe dania. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa. Kotlety gotowane są bardziej lekkostrawne niż ich smażona wersja, dlatego stanowią świetną alternatywę dla osób z problemami z układem trawiennym, które potrzebują diety oszczędzającej tę część organizmu, a które nie mogą sobie wyobrazić zrezygnowanie z pysznych kotletów mielonych. Te gotowane mają mniej tłuszczu, dzięki czemu spokojnie można je podawać również małym dzieciom.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsiki gotowane, które sprawdzą się na obiad również dla dzieci, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To pomysł na mięso pyszne, ale również dietetyczne. To dobre rozwiązanie nawet na diecie redukcyjnej. Całość robi się z mięsa mielonego, jednak w tym przepisie wykorzystuje się kurczaka, więc całość jest bardzo fit. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.

Alergeny w klopsikach gotowanych

Lista alergenów dla klopsików gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze klopsików gotowanych

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(116g)
Energia (kcal)
149.83
173.80
Białko (g)
16.50
19.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(116g)
Węglowodany (g)
2.77
3.21
Węglowodany przyswajalne (g)
2.58
3.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(116g)
Tłuszcz (g)
8.02
9.30
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
3.48
Tłuszcze nienasycone (g)
5.01
5.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
4.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.51
1.76
Cholesterol (mg)
116.72
135.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(116g)
Witamina A (µg (mcg))
18.72
21.72
Witamina B6 (mg)
0.48
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
0.67
Witamina C (mg)
0.12
0.14
Witamina E (mg)
0.36
0.42
Retinol (µg (mcg))
18.72
21.72
Tiamina (mg)
0.11
0.12
Ryboflawina (mg)
0.26
0.30
Niacyna (mg)
4.87
5.65
Foliany (µg (mcg))
7.15
8.29
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(116g)
Sód (mg)
69.44
80.55
Potas (mg)
492.32
571.09
Wapń (mg)
13.73
15.93
Fosfor (mg)
180.02
208.82
Magnez (mg)
21.35
24.77
Żelazo (mg)
0.95
1.10
Cynk (mg)
1.42
1.65
Miedź (mg)
0.07
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsików gotowanych 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klopsików gotowanych

Koszt składników
17.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Koszt składników
17.00