Klopsiki gotowane
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka ziemniaczana (15 g)
Przepis na klopsiki gotowane krok po kroku
Do miski włóż mięso. Dodaj skrobię i jajko. Mięso przypraw.
Uformuj w dłoniach małe kotleciki.
W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli. Włóż do środka delikatnie kotleciki.
Gotuj 15 - 20 minut.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Cottage pie
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat klopsików gotowanych
Klopsiki gotowane są doskonałym wyborem szczególnie na diecie lekkostrawnej. Mają wspaniały smak, ale są znacznie delikatniejsze dla układu pokarmowego. Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód.
Przepis na klopsiki gotowane będzie doskonałym wyborem dla wszystkich, którzy kochają naprawdę ciekawe dania. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa. Kotlety gotowane są bardziej lekkostrawne niż ich smażona wersja, dlatego stanowią świetną alternatywę dla osób z problemami z układem trawiennym, które potrzebują diety oszczędzającej tę część organizmu, a które nie mogą sobie wyobrazić zrezygnowanie z pysznych kotletów mielonych. Te gotowane mają mniej tłuszczu, dzięki czemu spokojnie można je podawać również małym dzieciom.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić klopsiki gotowane, które sprawdzą się na obiad również dla dzieci, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. To pomysł na mięso pyszne, ale również dietetyczne. To dobre rozwiązanie nawet na diecie redukcyjnej. Całość robi się z mięsa mielonego, jednak w tym przepisie wykorzystuje się kurczaka, więc całość jest bardzo fit. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.
Alergeny w klopsikach gotowanych
Lista alergenów dla klopsików gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze klopsików gotowanych
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(116g)
Węglowodany
(116g)
Tłuszcze
(116g)
Witaminy
(116g)
Składniki mineralne
(116g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.