Przepis na klops wieprzowy krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na złoty kolor.

W misce umieść mięso mielone. Dodaj cebulę, jajka i bułkę tartą (zostaw jedną łyżkę na później). Dopraw solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj.

Z masy uformuj kształt przypominający bochenek chleba. Oprósz pozostałą bułką tartą.

Przełóż na blachę do pieczenia.

Piecz przez godzinę w 180 st. C.

Klops wieprzowy podany z karmelizowanymi warzywami
Klops wieprzowy
Koszt przygotowania dania
23.02 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
381 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Klops wieprzowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klopsie wieprzowym

Klops wieprzowy to mięsne danie, które sprawdzi się jako pomysł na obiad lub zimny dodatek do pieczywa na śniadanie.

Domowy przepis na klops wieprzowy potrzebuje tylko kilku składników. To tradycyjne danie przygotujesz w kilka minut, a następnie upieczesz w godzinę. Nie czekaj i przygotuj ten smaczny klops już dziś.

Na początku cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na złoty kolor. W misce umieść mięso mielone. Dodaj cebulę, jajka i bułkę tartą (zostaw jedną łyżkę na później). Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy z mięsa mielonego uformuj kształt przypominający bochenek chleba. Oprósz pozostałą bułką tartą. Przełóż na blachę do pieczenia. Piecz przez godzinę w 180 st. C. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić klops wieprzowy.

Tradycyjny klops wieprzowy to wyrób garmażeryjny. Pod tym określeniem znajduje się po prostu pieczeń z mielonego mięsa z dodatkami. Ten najlepszy klops świetnie smakuje z dodatkiem sosem żurawinowym.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.

Wartości odżywcze klopsa wieprzowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
254.44 kcal
381.66 kcal
Białko
14.88 g
22.32 g

Węglowodany w klopsie wieprzowym

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
6.69 g
10.04 g
Węglowodany przyswajalne
6.19 g
9.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
0.75 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
18.23 g
27.35 g
Tłuszcze nasycone
7.97 g
11.95 g
Tłuszcze nienasycone
10.26 g
15.39 g
Tłuszcze jednonasycone
8.20 g
12.30 g
Tłuszcze wielonasycone
2.06 g
3.09 g
Cholesterol
84.58 mg
126.88 mg

Witaminy w przepisie na klops wieprzowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
14.68 µg (mcg)
22.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.32 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.63 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.08 mg
1.62 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
14.68 µg (mcg)
22.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.63 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.81 mg
5.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.86 µg (mcg)
26.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
5.32 µg (mcg)
7.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na klops wieprzowy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
114.26 mg
171.39 mg
Potas
253.44 mg
380.16 mg
Wapń
31.90 mg
47.85 mg
Fosfor
163.17 mg
244.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.51 mg
29.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
1.83 mg
Cynk
1.89 mg
2.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klopsa wieprzowego 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klopsie wieprzowym

Lista alergenów dla klopsa wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania klopsa wieprzowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
110 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 110 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
42.80
Jak oceniasz przepis na klops wieprzowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób