Klops wieprzowy
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Cebula (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (110 g)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na klops wieprzowy krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na złoty kolor.
W misce umieść mięso mielone. Dodaj cebulę, jajka i bułkę tartą (zostaw jedną łyżkę na później). Dopraw solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszaj.
Z masy uformuj kształt przypominający bochenek chleba. Oprósz pozostałą bułką tartą.
Przełóż na blachę do pieczenia.
Piecz przez godzinę w 180 st. C.
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Moussaka
-
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Cottage pie
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w sosie śmietanowym
-
Lasagne z cukinii
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Więcej informacji na temat klopsa wieprzowego
Klops wieprzowy to mięsne danie, które sprawdzi się jako pomysł na obiad lub zimny dodatek do pieczywa na śniadanie.
Domowy przepis na klops wieprzowy potrzebuje tylko kilku składników. To tradycyjne danie przygotujesz w kilka minut, a następnie upieczesz w godzinę. Nie czekaj i przygotuj ten smaczny klops już dziś.
Na początku cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę na złoty kolor. W misce umieść mięso mielone. Dodaj cebulę, jajka i bułkę tartą (zostaw jedną łyżkę na później). Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Z masy z mięsa mielonego uformuj kształt przypominający bochenek chleba. Oprósz pozostałą bułką tartą. Przełóż na blachę do pieczenia. Piecz przez godzinę w 180 st. C. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić klops wieprzowy.
Tradycyjny klops wieprzowy to wyrób garmażeryjny. Pod tym określeniem znajduje się po prostu pieczeń z mielonego mięsa z dodatkami. Ten najlepszy klops świetnie smakuje z dodatkiem sosem żurawinowym.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, to szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Wieprzowina uchodzi niestety za mięso tłuste i przez to niezdrowe. Kupowana jest ze względu na swoją cenę, ale mało kto wierzy, że nadaje ona diecie coś więcej poza tłuszczem. Nic bardziej mylnego! Odpowiednio wybrany fragment z wieprzowiny będzie smacznym i zdrowym źródłem białka. W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
Alergeny w klopsie wieprzowym
Lista alergenów dla klopsa wieprzowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze klopsa wieprzowego
W zależności od elementu, wraz ze spożyciem wieprzowiny możemy dostarczyć od 120 kcal (schab odtłuszczony) po 320 kcal (boczek) w 100 g produktu.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.