Kleik z siemienia lnianego

Opublikowano: 06.11.2023 r., 11:38 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kleik z siemienia lnianego
Kleik z siemienia lnianego
Kleik z siemienia lnianego przygotujesz w prosty sposób w swoim domu, a warto go zastosować, ponieważ ma wiele właściwości zdrowotnych.
Przygotowanie 20 min
1282 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Siemię lniane (całe) - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kubek

Przepis na kleik z siemienia lnianego krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę gorącej wody.

Siemię lniane wsyp do kubka i zalej gorącą wodą.

Przykryj kubek talerzykiem i odstaw do napęcznienia najlepiej na całą noc.

Jak oceniasz przepis na kleik z siemienia lnianego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,3% osób

Więcej informacji na temat kleiku z siemienia lnianego

Kleik z siemienia lnianego to szybki i zdrowy dodatek do diety. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na kleik z siemienia lnianego. Wystarczy, że wymieszasz 1/4 szklanki siemienia lnianego z 1 szklanką wody. Pozostaw mieszaninę na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby siemię napęczniało i stworzyło galaretowatą konsystencję. Dodaj trochę miodu, syropu klonowego lub owoców, aby dodać smaku. Taki kleik świetnie nadaje się jako dodatek do śniadania, smoothie lub jogurtu!

Warto również poznać cenne właściwości, jakie mają nasiona lnu.

Nasiona lnu są niesamowicie zdrowe i pełne wartości odżywczych. Oto kilka właściwości zdrowotnych nasion lnu:

Są one doskonałym źródłem błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik jest korzystny dla zdrowia jelit, reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga utrzymanie zdrowej wagi. Dodatkowo zawierają cenne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, które są korzystne dla funkcji mózgu, serca i stawów.

Są także dobrym źródłem białka roślinnego, co jest istotne dla budowy i naprawy tkanek.

Zapobiegają zwalczaniu wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom komórek.

Warto włączyć je do diety, kiedy występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej, ponieważ dzięki błonnikowi i innym składnikom mogą pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.

Jeśli już wiesz, jak zrobić kleik z siemienia lnianego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj kleik w domu. Będzie to idealny pomysł na wsparcie Twojego zdrowia.

Alergeny w kleiku z siemienia lnianego

Lista alergenów dla kleiku z siemienia lnianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kleik z siemienia lnianego

Wartości odżywcze kleiku z siemienia lnianego

na 100g gotowej potrawy

Tak przygotowany napar powinniśmy pić 2 - 3 razy dziennie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
513.00
1282.50
Białko (g)
20.59
51.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
38.23
95.58
Węglowodany przyswajalne (g)
8.83
22.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
29.40
73.50
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
41.90
104.75
Tłuszcze nasycone (g)
41.90
104.75
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.47
1.18
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
1.64
4.10
Niacyna (mg)
8.00
20.00
Foliany (µg (mcg))
87.00
217.50
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
0.00
0.00
Potas (mg)
813.00
2032.50
Wapń (mg)
255.00
637.50
Fosfor (mg)
642.00
1605.00
Magnez (mg)
392.00
980.00
Żelazo (mg)
5.70
14.25
Cynk (mg)
4.30
10.75
Szacunkowy indeks glikemiczny kleiku z siemienia lnianego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kleiku z siemienia lnianego

Koszt składników
4.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Siemię lniane (całe)
20 g
2 łyżki
4.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Koszt składników
4.00