Kleik z siemienia lnianego
Przepis na kleik z siemienia lnianego krok po kroku
Dodatkowo przygotuj szklankę gorącej wody.
Siemię lniane wsyp do kubka i zalej gorącą wodą.
Przykryj kubek talerzykiem i odstaw do napęcznienia najlepiej na całą noc.
Więcej informacji na temat kleiku z siemienia lnianego
Kleik z siemienia lnianego to szybki i zdrowy dodatek do diety. Dlatego koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na kleik z siemienia lnianego. Wystarczy, że wymieszasz 1/4 szklanki siemienia lnianego z 1 szklanką wody. Pozostaw mieszaninę na kilka godzin lub najlepiej na całą noc, aby siemię napęczniało i stworzyło galaretowatą konsystencję. Dodaj trochę miodu, syropu klonowego lub owoców, aby dodać smaku. Taki kleik świetnie nadaje się jako dodatek do śniadania, smoothie lub jogurtu!
Warto również poznać cenne właściwości, jakie mają nasiona lnu.
Nasiona lnu są niesamowicie zdrowe i pełne wartości odżywczych. Oto kilka właściwości zdrowotnych nasion lnu:
Są one doskonałym źródłem błonnika, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik jest korzystny dla zdrowia jelit, reguluje poziom glukozy we krwi i wspomaga utrzymanie zdrowej wagi. Dodatkowo zawierają cenne dla naszego zdrowia kwasy omega-3, które są korzystne dla funkcji mózgu, serca i stawów.
Są także dobrym źródłem białka roślinnego, co jest istotne dla budowy i naprawy tkanek.
Zapobiegają zwalczaniu wolnych rodników i zapobiegają uszkodzeniom komórek.
Warto włączyć je do diety, kiedy występują zaburzenia gospodarki węglowodanowej, ponieważ dzięki błonnikowi i innym składnikom mogą pomagać w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z cukrzycą.
Jeśli już wiesz, jak zrobić kleik z siemienia lnianego koniecznie wykorzystaj mój prosty przepis i przygotuj kleik w domu. Będzie to idealny pomysł na wsparcie Twojego zdrowia.
Alergeny w kleiku z siemienia lnianego
Lista alergenów dla kleiku z siemienia lnianego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kleik z siemienia lnianego
Wartości odżywcze kleiku z siemienia lnianego
Tak przygotowany napar powinniśmy pić 2 - 3 razy dziennie.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.