Przepis na kleftiko krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
papryka słodka, sok z cytryny, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, gałka muszkatołowa, rozmaryn
To będzie niezbędne
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, nitka

Mięso pokrój w dość dużą kostkę. Wrzuć do miski, dodaj paprykę słodką, zioła prowansalskie i gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Skrop całość sokiem z cytryny.

Warzywa umyj, obierz i pokrój w dość dużą kostkę. Wszystkie wrzuć do dużej miski. Całość dopraw tymiankiem, rozmarynem, suszonym czosnkiem i ostrą papryką. Warzywa wymieszaj z mięsem.

Z papieru do pieczenia wytnij 12 dużych kwadratów. Ułóż 3 kwadraty w jednym stosiku, tak by każdy był odwrócony w inną stronę. Stwórz 4 osobne stosiki. Na środku każdego ułóż 1/4 przygotowanego farszu.

Każdy pakiecik zwiąż u góry jak sakiewkę. Każdy zwiąż mocno nitką.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut.

Na końcu otwórz sakiewki i pokrusz ser feta na zawartość sakiewki.

Kleftiko podane w pergaminie z cząstkami cytryny.
kleftiko
Koszt przygotowania dania
104.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
397 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Kleftiko - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kleftiko

Kleftiko to typowa potrawa kuchni śródziemnomorskiej pełna warzyw i aromatycznych ziół. Pięknie i ciekawie się prezentuje, dlatego warto ją zrobić również na przyjęcia. Choć może wydawać się skomplikowana w rzeczywistości wcale taka nie jest. Ten typowo grecki przepis pozwoli ci przygotować to danie we własnym domu i cieszyć się jego pysznym smakiem.

Potrawa grecka kleftiko jest bardzo sycąca ze względu na duży udział warzyw i mięsa. Warto do tego dania wybrać warzywa o intensywnym smaku, które świetnie dopełnią mięso. W daniu dobrze komponują się ziemniaki, marchew, cebula czy papryka. Całość najlepiej dopełnia odpowiednia marynata, która nadaje całości wspaniałego smaku. To właśnie ona jest kluczem do przepysznego dania, obok którego ciężko jest przejść obojętnie.

Przepis na kleftiko jest niezwykle łatwy i pozwala przygotować to pyszne danie w kilka chwil. Całość nie jest zbyt skomplikowana czy pracochłonna. Można je spokojnie przygotować w kilka chwil i cieszyć się wspaniałym aromatem. To danie ma niezwykły smak, który zachęca wszystkich do spróbowania. Jest również bardzo zdrowe ze względu na duży udział warzyw i stosunkowo niewielki dodatek mięsa.

W tradycyjnej wersji używa się zwykle baraniny lub jagnięciny, które są bardzo popularne w greckiej kuchni. Jednak można również zrobić kleftiko z wołowiny. W przepisie przygotowuje się kleftiko z cielęciny, która jest mięsem niezwykle delikatnym i łagodnym. Cielęcina świetnie łączy się z warzywami, a przy tym zawiera niewiele tłuszczu, dzięki czemu jest wyborem naprawdę zdrowym. Całość ma dość sporo białka, które sprawia, że danie jest niezwykle sycące.

Do przygotowania tego dania warto użyć papieru do pieczenia, jednak sakiewki można też zrobić z ciasta. Tradycyjnie robi się je z ciasta filo, które jest jednak ciężko dostępne, więc może być wymienione na pergamin. To danie piecze się bez użycia tłuszczu dlatego jest naprawdę fit opcją. Na pewno mogą po nie sięgnąć osoby na diecie, czy wszyscy dbający o zdrowe odżywianie. To pyszne i pełnowartościowe danie.

Wartości odżywcze kleftiko

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(309g)
Energia (kalorie)
128.50 kcal
397.06 kcal
Białko
11.42 g
35.28 g

Węglowodany w kleftiko

Na 100g
Na porcję
(309g)
Węglowodany
7.16 g
22.13 g
Węglowodany przyswajalne
6.03 g
18.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
3.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(309g)
Tłuszcz
5.90 g
18.24 g
Tłuszcze nasycone
3.41 g
10.53 g
Tłuszcze nienasycone
2.49 g
7.71 g
Tłuszcze jednonasycone
2.11 g
6.52 g
Tłuszcze wielonasycone
0.38 g
1.18 g
Cholesterol
44.90 mg
138.74 mg

Witaminy w przepisie na kleftiko

Na 100g
Na porcję
(309g)
Witamina A
67.66 µg (mcg)
209.07 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
0.87 mg
Witamina B12
0.50 µg (mcg)
1.54 µg (mcg)
Witamina C
14.39 mg
44.48 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.76 mg
Retinol
5.06 µg (mcg)
15.64 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.52 mg
Niacyna
4.03 mg
12.44 mg
Foliany
15.33 µg (mcg)
47.38 µg (mcg)
Beta karoten
624.48 µg (mcg)
1929.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kleftiko

Na 100g
Na porcję
(309g)
Sód
226.34 mg
699.38 mg
Potas
307.70 mg
950.81 mg
Wapń
40.09 mg
123.89 mg
Fosfor
126.80 mg
391.80 mg
Magnez
20.41 mg
63.06 mg
Żelazo
0.70 mg
2.16 mg
Cynk
1.48 mg
4.57 mg
Miedź
0.09 mg
0.29 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kleftiko 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kleftiko

Lista alergenów dla kleftiko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania kleftiko

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cielęcina schab
500 g
48.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
96.00
Za 500 g
Ziemniaki późne
300 g
4 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Seler korzeniowy
60 g
1 gruby plaster
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Papryka zielona
120 g
pół sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Ser Feta
50 g
1/4 kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
128.50
Jak oceniasz przepis na kleftiko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób