Klasyczny tatar ze śledzia

Opublikowano: 05.08.2021 r., 8:58 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tatar ze śledzia z przyprawami
Klasyczny tatar ze śledzia
Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po prostu musisz go spróbować.
Przygotowanie 20 min
338 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Śledź filet (250 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Ogórki konserwowe (100 g)
  • Pieczarki marynowane (50 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Musztarda (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na klasyczny tatar ze śledzia krok po kroku

Przygotuj śledzie. Jeśli są za słone namocz je. W tym czasie ugotuj jajka na twardo - będziesz potrzebować tylko 2 żółtek (bez białka).

Gdy śledzie będą odpowiednio słone posiekaj je nożem bardzo drobno.

Śledzie połącz z ugotowanymi żółtkami, musztardą, olejem oraz solą i pieprzem.

Posiekaj bardzo drobno cebulę, pieczarki i ogórki.

Tatar śledziowy ułóż na środku talerzyka, a wkoło niego wyłóż pokrojone warzywa.

Jak oceniasz przepis na klasyczny tatar ze śledzia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat klasycznego tatara ze śledzia

Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po prostu musisz go spróbować. Jest to połączenie tatara ze śledzi matias w occie z pysznymi dodatkami takimi jak ogórek konserwowy, pieczarka marynowana oraz cebula czerwona. Przepis opiera się o dodatek żółtka jajka gotowanego, chociaż z żółtkiem surowym także można zrobić tę potrawę. Wykonanie jest bardzo proste, bardzo szybkie, a smak tego dania zwala z nóg.

Przed przystąpieniem do zrobienia tatara ze śledzia należy sprawdzić, czy śledzie matiasy w occie są odpowiednio słone. Bardzo często filet śledziowy jest bardzo słony, więc wymaga on wcześniejszego moczenia. Moczyć śledzie należy w zimnej wodzie. Przeprowadza się je także za pomocą mleka, kefiru lub maślanki. W przypadku nabiałowych produktów śledzie stają się bardziej delikatne. Czas moczenia śledzi jest różny, zazwyczaj wynosi około 2 godziny. W tym czasie wodę można wymieniać. Im dłużej moczy się śledzie tym stają się one mniej słone. Kontroluj więc ten proces, by nie stały się bez smaku.

Śledzie do tatara, tak jak w przypadku tatara mięsnego, muszą być bardzo drobno posiekane za pomocą noża. Nie mieli się ich. Najlepiej, gdy śledź jest posiekany bardzo drobno. Są tacy, którzy lubią nieco większe kawałki mięsa.

Ułożenie tatara jest nietrudne. By nasza przystawka się pięknie prezentowała warto włożyć tatar do niewielkiej kokilki o okrągłym kształcie i niezbyt wysokiej. Tatara warto troszkę ubić w kokilce, by miała bardziej zwartą konsystencję. Jest to ważne, ponieważ po ułożeniu tatara w kokilce należy powoli odwrócić ją o góry dnem i spróbować wydobyć na talerz bez zniszczenia kształtu. W ten sposób danie wygląda znakomicie. By dopełnić całkowicie całą potrawę wokół tatara należy ułożyć trzy kupki: bardzo drobno pokrojone ogórki, następnie bardzo drobno pokrojone pieczarki oraz cebulkę.

Jako klasyczny dodatek do tatara ze śledzia poleca się świeże, chrupiące pieczywo. Jest to doskonała przekąska, która na pewno posmakuje miłośnikom śledzi.

Alergeny w klasycznym tatarze ze śledzia

Lista alergenów dla klasycznego tatara ze śledzia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze klasycznego tatara ze śledzia

na 100g gotowej potrawy

Potrawa o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
125.22
338.10
Białko (g)
10.26
27.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
1.95
5.28
Węglowodany przyswajalne (g)
1.23
3.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
8.36
22.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.71
7.30
Tłuszcze nienasycone (g)
5.66
15.28
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
10.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.83
4.95
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
108.15
292.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
42.22
114.00
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.92
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.49
17.53
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.32
3.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.35
6.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
1.99
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.44
109.20
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.54
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
5.10
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.02
51.35
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.15
46.30
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
276.80
747.35
Potas (mg)
220.76
596.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
52.09
140.65
Fosfor (mg)
155.22
419.10
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.87
56.35
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.48
Cynk (mg)
0.74
2.01
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.24
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznego tatara ze śledzia 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznego tatara ze śledzia

Koszt składników
41.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
250 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Ogórki konserwowe
100 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Pieczarki marynowane
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
41.00