Klasyczny tatar ze śledzia
- Śledź filet (250 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Ogórki konserwowe (100 g)
- Pieczarki marynowane (50 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Musztarda (40 g)
Przepis na klasyczny tatar ze śledzia krok po kroku
Przygotuj śledzie. Jeśli są za słone namocz je. W tym czasie ugotuj jajka na twardo - będziesz potrzebować tylko 2 żółtek (bez białka).
Gdy śledzie będą odpowiednio słone posiekaj je nożem bardzo drobno.
Śledzie połącz z ugotowanymi żółtkami, musztardą, olejem oraz solą i pieprzem.
Posiekaj bardzo drobno cebulę, pieczarki i ogórki.
Tatar śledziowy ułóż na środku talerzyka, a wkoło niego wyłóż pokrojone warzywa.
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie po tatarsku
-
Tatar ze śledzia z suszonymi pomidorami
-
Tatar ze śledzia po śląsku
-
Tatar ze śledzia po węgiersku
-
Tatar ze śledzia z musztardą
-
Tatar ze śledzia z jabłkiem
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Tatar ze śledzia z buraczkami
-
Tatar ze śledzia po tatarsku
-
Tatar ze śledzia
Więcej informacji na temat klasycznego tatara ze śledzia
Najprostszy i najbardziej tradycyjny tatar ze śledzia to najlepszy sposób na przygotowanie wspaniałej przystawki na imprezę bądź na święta. Po prostu musisz go spróbować. Jest to połączenie tatara ze śledzi matias w occie z pysznymi dodatkami takimi jak ogórek konserwowy, pieczarka marynowana oraz cebula czerwona. Przepis opiera się o dodatek żółtka jajka gotowanego, chociaż z żółtkiem surowym także można zrobić tę potrawę. Wykonanie jest bardzo proste, bardzo szybkie, a smak tego dania zwala z nóg.
Przed przystąpieniem do zrobienia tatara ze śledzia należy sprawdzić, czy śledzie matiasy w occie są odpowiednio słone. Bardzo często filet śledziowy jest bardzo słony, więc wymaga on wcześniejszego moczenia. Moczyć śledzie należy w zimnej wodzie. Przeprowadza się je także za pomocą mleka, kefiru lub maślanki. W przypadku nabiałowych produktów śledzie stają się bardziej delikatne. Czas moczenia śledzi jest różny, zazwyczaj wynosi około 2 godziny. W tym czasie wodę można wymieniać. Im dłużej moczy się śledzie tym stają się one mniej słone. Kontroluj więc ten proces, by nie stały się bez smaku.
Śledzie do tatara, tak jak w przypadku tatara mięsnego, muszą być bardzo drobno posiekane za pomocą noża. Nie mieli się ich. Najlepiej, gdy śledź jest posiekany bardzo drobno. Są tacy, którzy lubią nieco większe kawałki mięsa.
Ułożenie tatara jest nietrudne. By nasza przystawka się pięknie prezentowała warto włożyć tatar do niewielkiej kokilki o okrągłym kształcie i niezbyt wysokiej. Tatara warto troszkę ubić w kokilce, by miała bardziej zwartą konsystencję. Jest to ważne, ponieważ po ułożeniu tatara w kokilce należy powoli odwrócić ją o góry dnem i spróbować wydobyć na talerz bez zniszczenia kształtu. W ten sposób danie wygląda znakomicie. By dopełnić całkowicie całą potrawę wokół tatara należy ułożyć trzy kupki: bardzo drobno pokrojone ogórki, następnie bardzo drobno pokrojone pieczarki oraz cebulkę.
Jako klasyczny dodatek do tatara ze śledzia poleca się świeże, chrupiące pieczywo. Jest to doskonała przekąska, która na pewno posmakuje miłośnikom śledzi.
Alergeny w klasycznym tatarze ze śledzia
Lista alergenów dla klasycznego tatara ze śledzia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze klasycznego tatara ze śledzia
Potrawa o niskiej zawartości węglowodanów. Zawiera korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.