Klasyczne racuchy z jabłkami

Opublikowano: 10.05.2022 r., 16:02 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne racuchy z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkiem
Poznaj przepis na najlepsze, klasyczne racuchy z jabłkami z dzieciństwa.
Przygotowanie 30 min
450 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Jabłko - 2 sztuki (300 g)
  • Mleko 2% - 3/4 szklanki (200 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło - 1,5 łyżki (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder, cynamon, cukier puder
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na klasyczne racuchy z jabłkami krok po kroku

Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

Wlej mleko i wbij jajko.

Całość wymieszaj rózgą na jednolitą gładką masę.

Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki. Wsyp do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło.

Wykładaj łyżką porcje ciasta, formując placuszki.

Smaż obustronnie do uzyskania złocistego koloru.

Jak oceniasz przepis na klasyczne racuchy z jabłkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,7% osób

Więcej informacji na temat klasycznych racuchów z jabłkami

Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. To świetny pomysł na pyszne placuszki na deser, nie tylko dla dzieci. Domowe racuchy jabłkowe z pewnością trafią w gusta wielu osób. Ich niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni. Niektórzy przygotowują je na drożdżach, jednak nie jest to obowiązkowe – racuchy możesz przygotować również bez nich, wykorzystując wyłącznie proszek do pieczenia lub sodę. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić klasyczne racuchy z jabłkami nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania racuchów będą Ci potrzebne świeże jabłka, mąka pszenna, jajka, mleko krowie lub napój roślinny oraz tzw. środek spulchniający, czyli na przykład wspomniane wcześniej drożdże, proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona. Racuchy przygotowane na drożdżach mają swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak jednak proces ich przygotowania jest również nieco dłuższy, więc dopasuj to swoich własnych możliwości i preferencji. Zamiast mleka możesz natomiast wykorzystać kefir lub maślankę. Przygotowanie jest banalnie proste — w pierwszej kolejności należy wymieszać wszystkie sypkie składniki, a następnie dodać jajka i mleko i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec wystarczy dodać pokrojone lub starte jabłka i obustronnie smażyć placuszki na maśle, lub oleju. Przepis na klasyczne racuszki z jabłkami to przepis, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tak przygotowane racuchy świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.

Alergeny w klasycznych racuchach z jabłkami

Lista alergenów dla klasycznych racuchów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze klasycznych racuchów z jabłkami

na 100g gotowej potrawy

Racuchy warto usmażyć na patelni beztłuszczowej, aby nie wchłonęły tłuszczu i nie zwiększyły swojej kaloryczności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
132.48
450.42
Białko (g)
4.71
16.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
20.99
71.38
Węglowodany przyswajalne (g)
19.96
67.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.04
3.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
3.38
11.48
Tłuszcze nasycone (g)
2.25
7.65
Tłuszcze nienasycone (g)
1.13
3.83
Cholesterol (mg)
35.87
121.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
51.86
176.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.30
171.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.69
Ryboflawina (mg)
0.17
0.58
Niacyna (mg)
1.29
4.37
Foliany (µg (mcg))
33.11
112.59
Beta karoten (µg (mcg))
14.85
50.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
24.42
83.02
Potas (mg)
193.99
659.55
Wapń (mg)
77.40
263.17
Fosfor (mg)
121.01
411.45
Magnez (mg)
13.34
45.34
Żelazo (mg)
1.27
4.33
Cynk (mg)
0.44
1.50
Miedź (mg)
0.05
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznych racuchów z jabłkami 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznych racuchów z jabłkami

Koszt składników
18.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
300 g
2 sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Mleko 2%
200 ml
3/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Masło
15 g
1,5 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
130 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Koszt składników
18.10