Klasyczne racuchy z jabłkami
- Jabłko - 2 sztuki (300 g)
- Mleko 2% - 3/4 szklanki (200 ml)
- Jajko (1 szt.)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 1,5 łyżki (15 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (130 g)
Przepis na klasyczne racuchy z jabłkami krok po kroku
Mąkę przesyp do miski, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Wlej mleko i wbij jajko.
Całość wymieszaj rózgą na jednolitą gładką masę.
Jabłka obierz, pokrój na cienkie plasterki. Wsyp do ciasta i jeszcze raz wymieszaj.
Na patelni rozgrzej masło.
Wykładaj łyżką porcje ciasta, formując placuszki.
Smaż obustronnie do uzyskania złocistego koloru.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Placuszki serowe
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Placki drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy z jabłkiem na jogurcie
-
Racuchy z jabłkiem fit
-
Racuchy bez jajek z jabłkami
-
Racuchy na maślance z jabłkami
-
Racuchy na zsiadłym mleku z jabłkami
-
Placki jogurtowe z jabłkami
-
Ruchanki kaszubskie
-
Racuchy drożdżowe z jabłkiem
-
Racuszki z jabłkami Thermomix
-
Placki twarogowe z jabłkiem
-
Racuchy z jabłkami
Więcej informacji na temat klasycznych racuchów z jabłkami
Klasyczne racuchy z jabłkami i z cukrem pudrem to z pewnością dla wielu z nas wspomnienie dzieciństwa i domowej kuchni. To świetny pomysł na pyszne placuszki na deser, nie tylko dla dzieci. Domowe racuchy jabłkowe z pewnością trafią w gusta wielu osób. Ich niewątpliwą zaletą jest prostota i szybkość przyrządzenia, a także to, że do ich przygotowania potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które na ogół większość z nas ma w swojej kuchni. Niektórzy przygotowują je na drożdżach, jednak nie jest to obowiązkowe – racuchy możesz przygotować również bez nich, wykorzystując wyłącznie proszek do pieczenia lub sodę. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić klasyczne racuchy z jabłkami nasz przepis będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania racuchów będą Ci potrzebne świeże jabłka, mąka pszenna, jajka, mleko krowie lub napój roślinny oraz tzw. środek spulchniający, czyli na przykład wspomniane wcześniej drożdże, proszek do pieczenia, czy soda oczyszczona. Racuchy przygotowane na drożdżach mają swój niepowtarzalny, charakterystyczny smak jednak proces ich przygotowania jest również nieco dłuższy, więc dopasuj to swoich własnych możliwości i preferencji. Zamiast mleka możesz natomiast wykorzystać kefir lub maślankę. Przygotowanie jest banalnie proste — w pierwszej kolejności należy wymieszać wszystkie sypkie składniki, a następnie dodać jajka i mleko i całość dokładnie wymieszać lub zmiksować. Na koniec wystarczy dodać pokrojone lub starte jabłka i obustronnie smażyć placuszki na maśle, lub oleju. Przepis na klasyczne racuszki z jabłkami to przepis, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając większego doświadczenia w kuchni. Tak przygotowane racuchy świetnie smakują z cukrem pudrem, a także polane naturalnym lub waniliowym jogurtem, w towarzystwie owoców, zwłaszcza jagodowych na przykład truskawek, malin, czy wiśni. Idealnie sprawdzą się w roli słodkiego śniadania, a także podwieczorku, deseru, czy lekkiej kolacji.
Alergeny w klasycznych racuchach z jabłkami
Lista alergenów dla klasycznych racuchów z jabłkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze klasycznych racuchów z jabłkami
Racuchy warto usmażyć na patelni beztłuszczowej, aby nie wchłonęły tłuszczu i nie zwiększyły swojej kaloryczności.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
-
jabłko,
mleko,
jajka,
masło,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.