Klasyczna zupa grzybowa
- Świeże leśne grzyby (500 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
- Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
- Masło (30 g)
- Marchewka - 1 średnia sztuka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Natka pietruszki (30 g)
Przepis na klasyczną zupę grzybową krok po kroku
Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebulę.
Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika przez 5 minut.
Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Grzyby z cebulą przełóż do garnka, dodaj marchew i zalej gorącym wywarem.
Wywar z grzybami doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika.
Pod koniec do zupy dodaj natkę pietruszki oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanego makaronu.
-
Zupa grzybowa
-
Zupa grzybowa wigilijna
-
Zupa grzybowa na wigilię
-
Zupa krem z pieczarek
-
Zupa z kurek
-
Zupa grzybowa z makaronem
-
Zupa kurkowa
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów
-
Zupa pieczarkowa z ziemniakami
-
Zupa z suszonych grzybów
-
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów
-
Zupa ze świeżych grzybów
-
Zupa grzybowa z mrożonych grzybów
-
Zupa grzybowa z ziemniakami
-
Zupa borowikowa
-
Krem z kurek
-
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym
-
Zupa grzybowa krem
-
Zupa grzybowa
Więcej informacji na temat klasycznej zupy grzybowej
Klasyczna zupa grzybowa to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna zupa z grzybów suszonych to zupa chętnie podawana w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przepis na klasyczną zupę grzybową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: świeże grzyby leśne (możesz wykorzystać również suszone grzyby), cebula, bulion warzywny, masło, marchew, śmietanka 30%, natka pietruszki, sól oraz pieprz.
A jak zrobić klasyczną zupę grzybową? Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika przez 5 minut. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Grzyby z cebulą przełóż do garnka, dodaj marchew i zalej gorącym wywarem. Wywar z grzybami doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika. Pod koniec do zupy dodaj natkę pietruszki oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen. Grzybów nie powinny spożywać osoby zmagające się z chorobami ze strony układu pokarmowego, ponieważ ich spożywanie może powodować dolegliwości bólowe.
Podsumowując pyszna, świąteczna zupa grzybowa to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsza zupa doskonale smakuje podana na ciepło z dodatkiem ugotowanego makaronu. Przepis na zupę jest bardzo prosty.
Alergeny w klasycznej zupie grzybowej
Lista alergenów dla klasycznej zupy grzybowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze klasycznej zupy grzybowej
Klasyczna zupa grzybowa to doskonała propozycja na smaczny obiad. Grzyby stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.