Klasyczna zupa grzybowa

Opublikowano: 22.03.2023 r., 12:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa grzybowa w białej bulionówce
Klasyczna zupa grzybowa
Klasyczna zupa grzybowa to doskonała propozycja na świąteczny obiad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu zupę.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
152 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Świeże leśne grzyby (500 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (100 g)
  • Bulion warzywny - 4 szklanki (1000 ml)
  • Masło (30 g)
  • Marchewka - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Natka pietruszki (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na klasyczną zupę grzybową krok po kroku

Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebulę.

Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika przez 5 minut.

Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki.

Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.

Grzyby z cebulą przełóż do garnka, dodaj marchew i zalej gorącym wywarem.

Wywar z grzybami doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika.

Pod koniec do zupy dodaj natkę pietruszki oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem ugotowanego makaronu.

Jak oceniasz przepis na klasyczną zupę grzybową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat klasycznej zupy grzybowej

Klasyczna zupa grzybowa to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Tradycyjna zupa z grzybów suszonych to zupa chętnie podawana w okresie świąt Bożego Narodzenia. Przepis na klasyczną zupę grzybową jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zupy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: świeże grzyby leśne (możesz wykorzystać również suszone grzyby), cebula, bulion warzywny, masło, marchew, śmietanka 30%, natka pietruszki, sól oraz pieprz.

A jak zrobić klasyczną zupę grzybową? Grzyby oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zaszklij cebulę. Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż na większej mocy palnika przez 5 minut. Marchew obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Grzyby z cebulą przełóż do garnka, dodaj marchew i zalej gorącym wywarem. Wywar z grzybami doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut pod przykryciem, na małej mocy palnika. Pod koniec do zupy dodaj natkę pietruszki oraz śmietanę i dokładnie wymieszaj. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Grzyby leśne poza walorami smakowo-zapachowymi posiadają również niektóre składniki odżywcze, które spożywane w odpowiednich ilościach przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Znajdziemy w nich białko, ryboflawinę oraz niacynę. Grzyby są także niskokaloryczne, dlatego warto włączyć je do diety, aby ją urozmaicić. Do składników mineralnych obecnych w grzybach możemy zaliczyć potas, fosfor oraz magnez. Dodatkowo znajdziemy w nich miedź, cynk, żelazo, mangan, molibden czy selen. Grzybów nie powinny spożywać osoby zmagające się z chorobami ze strony układu pokarmowego, ponieważ ich spożywanie może powodować dolegliwości bólowe.

Podsumowując pyszna, świąteczna zupa grzybowa to doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczna zupa jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepsza zupa doskonale smakuje podana na ciepło z dodatkiem ugotowanego makaronu. Przepis na zupę jest bardzo prosty.

Alergeny w klasycznej zupie grzybowej

Lista alergenów dla klasycznej zupy grzybowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%

Wartości odżywcze klasycznej zupy grzybowej

na 100g gotowej potrawy

Klasyczna zupa grzybowa to doskonała propozycja na smaczny obiad. Grzyby stanowią bogate źródło wielu składników odżywczych, dlatego warto włączyć je do diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
33.86
152.38
Białko (g)
1.22
5.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
2.66
11.96
Węglowodany przyswajalne (g)
2.08
9.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
2.34
10.52
Tłuszcze nasycone (g)
1.84
8.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.50
2.26
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.40
1.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.10
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.56
16.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
71.08
319.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.22
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.74
16.83
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.08
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.12
50.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.14
5.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.36
42.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
605.44
2724.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
170.06
765.28
Potas (mg)
133.67
601.51
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.27
37.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
30.31
136.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
5.12
23.02
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.30
1.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.20
0.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznej zupy grzybowej 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznej zupy grzybowej

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion warzywny
1000 ml
4 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Marchewka
100 g
1 średnia sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
70.50