Klasyczna ryba po grecku

Opublikowano: 30.09.2021 r., 10:46 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ryba po grecku w miseczce
Klasyczna ryba po grecku
Klasyczna ryba po grecku to potrawa, na którą składają się smażony filet z dorsza oraz sosu z warzyw. Danie można podawać zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
291 kcal
Kcal w porcji
266 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Dorsz filet (300 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (40 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (160 g)
  • Pietruszka - 2 sztuki (160 g)
  • Koncentrat pomidorowy (35 g)
  • Por (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka sosu i 1,5 łyżki do smażenia ryby (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska, patelnia

Przepis na klasyczną rybę po grecku krok po kroku

Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, a pora pokrój w półplasterki.

Podsmaż warzywa w garnku na łyżce oliwy.

Dodaj do warzyw wodę (tak, żeby przykryła warzywa), koncentrat, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 łyżeczki soli. Duś warzywa na wolnym ogniu około 20 minut.

W tym czasie pokrój rybę na kawałki, posyp szczyptą soli i obtocz w mące.

Smaż rybę na patelni z oliwą.

Gry warzywa będą ugotowane dopraw je jeszcze do smaku.

Do miski włóż usmażoną rybę i przykryj sosem warzywnym.

Zostaw na noc w lodówce.

Jak oceniasz przepis na klasyczną rybę po grecku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat klasycznej ryby po grecku

Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też dobra na zwykły obiad. Najlepszy do tego dania, moim zdaniem, jest dorsz, który jest rybą lekkostrawną. Przepis na klasyczną rybę po grecku nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne, lecz na wykonanie z pewnością należy poświęcić trochę więcej czasu.

Jeśli chodzi o to, jaką rybę wybrać do dania, to możesz użyć swojej ulubionej, ja użyłam dorsza. Są to m.in. dorsz atlantycki, dorsz czarny, plamiak. W moim zdaniem najlepsza ryba to dorsz czarny. Jednak nieważne, jaki gatunek ryby zostanie wykorzystany, ważne, aby filet z dorsza był świeży, z pewnego źródła i dobrze przyrządzony.

Dorsz czarny ma oliwkowo-zielony grzbiet i srebrno-biały brzuch. Długość jego ciała to od 40 do 70 cm. Występuje u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku i wybrzeżach Europy oraz w wodach zachodniego Bałtyku. Dorsz czarny ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, D), jak i rozpuszczalne w wodzie (B12). Przykładowo witamina A odgrywa znaczącą rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry i odporność organizmu, witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż odpowiedzialna jest za odpowiedni poziom mineralizacji kości, a witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że polędwica z dorsza jest chuda i lekkostrawna. Poza tym potrawa jest bardzo pożywna i niskokaloryczna, dlatego warto uwzględnić ją w swojej diecie nie tylko od święta. Jest odpowiednia zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Polecana jest także osobom dbającym o sylwetkę oraz będącym na diecie. Dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny jak najszybciej wprowadzić tę rybę do swojego codziennego jadłospisu. Przepis na rybę po grecku to również warzywa, które obok owoców są podstawą diety według Piramidy Żywieniowej i powinny stanowić połowę tego, co jemy.

Na górze znajdziesz mój sprawdzony przepis, z którego dowiesz się jak zrobić klasyczną rybę po grecku.

Alergeny w klasycznej rybie po grecku

Lista alergenów dla klasycznej ryby po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze klasycznej ryby po grecku

na 100g gotowej potrawy

Ryba po grecku ma wysoki indeks glikemiczny, ze względu na użytą do panierowania mąkę. Żeby go obniżyć wystarczy nie panierować ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(266g)
Energia (kcal)
109.41
291.04
Białko (g)
8.16
21.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(266g)
Węglowodany (g)
11.40
30.32
Węglowodany przyswajalne (g)
9.50
25.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
5.05
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(266g)
Tłuszcz (g)
3.62
9.62
Tłuszcze nasycone (g)
0.81
2.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.81
7.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
6.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.47
1.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
16.12
42.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(266g)
Witamina A (µg (mcg))
183.12
487.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.11
18.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.21
3.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.50
11.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.31
Ryboflawina (mg)
0.08
0.21
Niacyna (mg)
1.61
4.29
Foliany (µg (mcg))
34.00
90.44
Beta karoten (µg (mcg))
1796.42
4778.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(266g)
Sód (mg)
40.84
108.64
Potas (mg)
362.44
964.10
Wapń (mg)
28.26
75.16
Fosfor (mg)
110.66
294.35
Magnez (mg)
26.63
70.84
Żelazo (mg)
0.96
2.54
Cynk (mg)
0.43
1.14
Miedź (mg)
0.08
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznej ryby po grecku 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznej ryby po grecku

Koszt składników
52.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
300 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 300 g
Mąka pszenna typ 550
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Marchewka
160 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 160 g
Pietruszka
160 g
2 sztuki
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 160 g
Koncentrat pomidorowy
35 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 35 g
Por
80 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 80 g
Oliwa z oliwek
25 ml
1 łyżka sosu i 1,5 łyżki do smażenia ryby
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Koszt składników
52.50