Klasyczna ryba po grecku
- Dorsz filet (300 g)
- Mąka pszenna typ 550 (40 g)
- Marchewka - 2 sztuki (160 g)
- Pietruszka - 2 sztuki (160 g)
- Koncentrat pomidorowy (35 g)
- Por (80 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka sosu i 1,5 łyżki do smażenia ryby (25 ml)
Przepis na klasyczną rybę po grecku krok po kroku
Marchewkę i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce, a pora pokrój w półplasterki.
Podsmaż warzywa w garnku na łyżce oliwy.
Dodaj do warzyw wodę (tak, żeby przykryła warzywa), koncentrat, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki pieprzu i 0,25 łyżeczki soli. Duś warzywa na wolnym ogniu około 20 minut.
W tym czasie pokrój rybę na kawałki, posyp szczyptą soli i obtocz w mące.
Smaż rybę na patelni z oliwą.
Gry warzywa będą ugotowane dopraw je jeszcze do smaku.
Do miski włóż usmażoną rybę i przykryj sosem warzywnym.
Zostaw na noc w lodówce.
-
Szczupak
-
Flądra
-
Pstrąg pieczony
-
Pstrąg z piekarnika
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Karp w galarecie
-
Dorsz z piekarnika
-
Śledzie w occie
-
Ryby w occie
-
Ryba w galarecie
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Ryba w panierce
-
Ryba faszerowana
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po meksykańsku
-
Ryba smażona
-
Ryba po grecku
-
Ryba na wigilię
Więcej informacji na temat klasycznej ryby po grecku
Klasyczna ryba po grecku to bardzo popularne danie, które zazwyczaj znajdziemy na wigilijnym stole. Ta pyszna, świąteczna ryba, jest też dobra na zwykły obiad. Najlepszy do tego dania, moim zdaniem, jest dorsz, który jest rybą lekkostrawną. Przepis na klasyczną rybę po grecku nie jest skomplikowany a składniki łatwo dostępne, lecz na wykonanie z pewnością należy poświęcić trochę więcej czasu.
Jeśli chodzi o to, jaką rybę wybrać do dania, to możesz użyć swojej ulubionej, ja użyłam dorsza. Są to m.in. dorsz atlantycki, dorsz czarny, plamiak. W moim zdaniem najlepsza ryba to dorsz czarny. Jednak nieważne, jaki gatunek ryby zostanie wykorzystany, ważne, aby filet z dorsza był świeży, z pewnego źródła i dobrze przyrządzony.
Dorsz czarny ma oliwkowo-zielony grzbiet i srebrno-biały brzuch. Długość jego ciała to od 40 do 70 cm. Występuje u kanadyjskich wybrzeży Atlantyku i wybrzeżach Europy oraz w wodach zachodniego Bałtyku. Dorsz czarny ma bardzo wysoką wartość odżywczą. Zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 oraz witaminy zarówno rozpuszczalne w tłuszczach (A, D), jak i rozpuszczalne w wodzie (B12). Przykładowo witamina A odgrywa znaczącą rolę w produkcji czerwonych krwinek oraz wpływa pozytywnie na wygląd skóry i odporność organizmu, witamina D odgrywa szczególnie ważną rolę, gdyż odpowiedzialna jest za odpowiedni poziom mineralizacji kości, a witamina B12 poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Warto zaznaczyć, że polędwica z dorsza jest chuda i lekkostrawna. Poza tym potrawa jest bardzo pożywna i niskokaloryczna, dlatego warto uwzględnić ją w swojej diecie nie tylko od święta. Jest odpowiednia zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Polecana jest także osobom dbającym o sylwetkę oraz będącym na diecie. Dodatkowo dzięki zawartości kwasów z rodziny omega-3 wspomaga leczenie nadciśnienia oraz chorób układu krążenia, więc osoby z takimi problemami powinny jak najszybciej wprowadzić tę rybę do swojego codziennego jadłospisu. Przepis na rybę po grecku to również warzywa, które obok owoców są podstawą diety według Piramidy Żywieniowej i powinny stanowić połowę tego, co jemy.
Na górze znajdziesz mój sprawdzony przepis, z którego dowiesz się jak zrobić klasyczną rybę po grecku.
Alergeny w klasycznej rybie po grecku
Lista alergenów dla klasycznej ryby po grecku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Dorsz filet
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
Wartości odżywcze klasycznej ryby po grecku
Ryba po grecku ma wysoki indeks glikemiczny, ze względu na użytą do panierowania mąkę. Żeby go obniżyć wystarczy nie panierować ryby.
Energia i białka
(266g)
Węglowodany
(266g)
Tłuszcze
(266g)
Witaminy
(266g)
Składniki mineralne
(266g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.