Klasyczna marynata do karkówki
- Jogurt naturalny (300 ml)
- Sok z cytryny (40 ml)
Przepis na klasyczna marynata do karkówki krok po kroku
W miseczce umieść łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki słodkiej , 4 ząbki czosnku, jogurt naturalny, sok z cytryny i papryczkę chili.
Składniki zblenduj na gładką masę.
Przechowuj w lodówce do tygodnia czasu.
Więcej informacji na temat klasycznej marynaty do karkówki
Klasyczna marynata do karkówki to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które często zawierają bardzo duże ilości cukru i soli. Składniki z których ją przygotujesz możesz modyfikować dowolnie w zależności od preferencji smakowych. Do naszej wersji marynaty będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, czosnek, jogurt naturalny oraz papryczka chili. Przepis na klasyczną marynatę do karkówki jest dziecinnie prosty, nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować.
Wykonasz ją w następujący sposób. W miseczce umieść łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, 3 ząbki czosnku, łyżkę papryki słodkiej, papryczkę chili i sok z cytryny oraz cały kubeczek jogurtu. Zblenduj na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę możesz przechowywać w lodówce do tygodnia i korzystać kiedy zajdzie potrzeba. Jogurt oraz sok z cytryny sprawi, że mięso będzie delikatne i miękkie. Marynata idealnie pasuje na grilla lub gdy chcesz upiec mięso w piekarniku. Pozostaw mięso w marynacie na całą noc wtedy smaki dokładnie wnikną do środka mięsa. Szybka marynata zachwyci wszystkich gości. Do jej przygotowania możesz użyć także kefiru, który również zawiera bakterie kwasu mlekowego powodujące rozluźnienie włókien mięsa.
Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.
Podsumowując domowa marynata do grillowania sprawdzi się także do pieczenia mięsa w całości lub plastrach. Zalewa do mięsa powoduje że mięso kruszeje i jest bardzo aromatyczne. Dobra marynata ma sprawić, że mięso będzie łatwiejsze do przygotowania.
Alergeny w klasycznej marynacie do karkówki
Lista alergenów dla klasycznej marynaty do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny
Wartości odżywcze klasycznej marynaty do karkówki
Klasyczna marynata do karkówki to domowa przyprawa do mięsa. Wykonana własnoręcznie przyprawa nie zawiera konserwantów ani ukrytego cukru. Możesz dodać więcej ziół a mniej soli jeśli ograniczasz jej spożycie.
Energia i białka
(75g)
Węglowodany
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy
(75g)
Składniki mineralne
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.