Klasyczna marynata do karkówki

Opublikowano: 10.09.2021 r., 7:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jogurtowa marynata w miseczce
Klasyczna marynata do karkówki
Klasyczna marynata do karkówki to wspaniały pomysł, aby uzyskać kruchą i aromatyczną karkówkę z grilla i pieczoną w piekarniku. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na marynatę do mięsa.
Przygotowanie 10 min
38 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Jogurt naturalny (300 ml)
  • Sok z cytryny (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
blender, miseczka

Przepis na klasyczna marynata do karkówki krok po kroku

W miseczce umieść łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki słodkiej , 4 ząbki czosnku, jogurt naturalny, sok z cytryny i papryczkę chili.

Składniki zblenduj na gładką masę.

Przechowuj w lodówce do tygodnia czasu.

Jak oceniasz przepis na klasyczna marynata do karkówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat klasycznej marynaty do karkówki

Klasyczna marynata do karkówki to doskonała propozycja na domową przyprawę do mięsa. Szybka w przygotowaniu marynata zastąpi gotowe przyprawy ze sklepu, które często zawierają bardzo duże ilości cukru i soli. Składniki z których ją przygotujesz możesz modyfikować dowolnie w zależności od preferencji smakowych. Do naszej wersji marynaty będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, czosnek, jogurt naturalny oraz papryczka chili. Przepis na klasyczną marynatę do karkówki jest dziecinnie prosty, nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować.

Wykonasz ją w następujący sposób. W miseczce umieść łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, 3 ząbki czosnku, łyżkę papryki słodkiej, papryczkę chili i sok z cytryny oraz cały kubeczek jogurtu. Zblenduj na gładką masę. Tak przygotowaną marynatę możesz przechowywać w lodówce do tygodnia i korzystać kiedy zajdzie potrzeba. Jogurt oraz sok z cytryny sprawi, że mięso będzie delikatne i miękkie. Marynata idealnie pasuje na grilla lub gdy chcesz upiec mięso w piekarniku. Pozostaw mięso w marynacie na całą noc wtedy smaki dokładnie wnikną do środka mięsa. Szybka marynata zachwyci wszystkich gości. Do jej przygotowania możesz użyć także kefiru, który również zawiera bakterie kwasu mlekowego powodujące rozluźnienie włókien mięsa.

Jogurt naturalny jest produktem pochodzącym z fermentacji mleka, jest dobrym źródłem wapnia, który bierze udział w prawidłowej budowie naszych kości. Jogurty naturalne są też bogate w naturalne bakterie probiotyczne, które mają dobroczynny wpływ na nasze jelita. Niwelują wzdęcia, poprawią perystaltykę jelit a także pomagają skolonizować jelito dobrym bakteriom z rodziny Lactobacillus, które są jednymi z najbardziej powszechnych bakterii probiotycznych.

Podsumowując domowa marynata do grillowania sprawdzi się także do pieczenia mięsa w całości lub plastrach. Zalewa do mięsa powoduje że mięso kruszeje i jest bardzo aromatyczne. Dobra marynata ma sprawić, że mięso będzie łatwiejsze do przygotowania.

Alergeny w klasycznej marynacie do karkówki

Lista alergenów dla klasycznej marynaty do karkówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Wartości odżywcze klasycznej marynaty do karkówki

na 100g gotowej potrawy

Klasyczna marynata do karkówki to domowa przyprawa do mięsa. Wykonana własnoręcznie przyprawa nie zawiera konserwantów ani ukrytego cukru. Możesz dodać więcej ziół a mniej soli jeśli ograniczasz jej spożycie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
52.00
39.00
Białko (g)
5.10
3.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
7.59
5.69
Węglowodany przyswajalne (g)
7.55
5.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
0.19
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.10
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.05
0.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.01
0.01
Cholesterol (mg)
1.76
1.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina A (µg (mcg))
1.76
1.32
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.54
0.40
Witamina C (mg)
5.35
4.01
Witamina D (µg (mcg))
1.06
0.79
Witamina E (mg)
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
1.76
1.32
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Ryboflawina (mg)
0.21
0.15
Niacyna (mg)
0.12
0.09
Foliany (µg (mcg))
12.94
9.71
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
68.06
51.04
Potas (mg)
237.12
177.84
Wapń (mg)
176.29
132.22
Fosfor (mg)
139.47
104.60
Magnez (mg)
17.47
13.10
Żelazo (mg)
0.09
0.07
Cynk (mg)
0.86
0.65
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznej marynaty do karkówki 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania klasycznej marynaty do karkówki

Koszt składników
5.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
300 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
3.00
Za 300 ml
Sok z cytryny
40 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 40 ml
Koszt składników
5.60