Kiszony kabaczek

Opublikowano: 16.11.2021 r., 17:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszony kabaczek w słoiku
Kiszony kabaczek
Kiszony kabaczek jest świetną opcją na pyszny dodatek dla wszystkich miłośników fermentowanych warzyw. Jest łatwy w przygotowaniu i zaskakuje pysznym smakiem.
Przygotowanie 40 min
Kiszenie 10 min
40 kcal
Kcal w porcji
213 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Kabaczek (2000 g)
  • Czosnek - 6 ząbków (30 g)
  • Sól - 5 łyżek (50 g)
  • Koperek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kiszony kabaczek krok po kroku

Kabaczek oczyść, przekrój i usuń pesteczki.

Pokrój go w spore paseczki.

Umieść je w słoikach razem z czosnkiem i koprem.

W garnku zagotuj 2 litry wody i dodaj sól.

Całość doprowadź do wrzenia.

Gorącą zalewą zalej słoiki.

Zakręć i postaw na pokrywce do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na kiszony kabaczek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat kiszonego kabaczka

Kiszony kabaczek, to fantastyczna opcja dla wszystkich, którym znudził się już klasyczny ogórek czy kapusta w solonej zalewie. Kabaczek jest powiewem świeżości. W wersji kiszonej jest bardzo delikatny, ale z niezwykle słoną nutą. Idealnie sprawdzi się na kanapki, ale również jako dodatek do głównych dań, a nawet sałatek. Ta receptura to wspaniała inspiracja dla tych, którzy zastanawiają się jak ukisić kabaczki w domu.

Przepis na kiszone kabaczki jest niezwykle prosty, a przy tym pozwala stworzyć naprawdę wartościowy dodatek. Jak wiadomo kiszonki są nie tylko bardzo smaczne, ale również niezwykle zdrowe. Bakterie mlekowe, których niezwykle dużo można znaleźć w kiszonych warzywach pozytywnie wpływają na układ pokarmowy, a zwłaszcza na jelito cienkie i grube. To wspaniała pożywka dla dobrych bakterii w nich bytujących, które dzięki temu mogą rosnąć i zwiększać swoją przewagę nad kulturami mniej pożytecznymi. To usprawnia trawienie, a także ruchy robaczkowe jelit. Dodatkowo, wpływa również pozytywnie na układ odpornościowy, gdyż największa liczba jego komórek znajduje się właśnie w układzie pokarmowym. To wystarczający powód, by kiszonki gościły w menu jak najczęściej. Dodatkowo kiszone kabaczki dostarczają sporo witaminy C, która chroni komórki organizmu przed negatywnym działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych i opóźnia starzenie się. Kabaczek w takiej zalewie smakuje również fantastycznie, co dodatkowo zwiększa chęć sięgania po niego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiszone kabaczki w sposób niezwykle prosty, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Do jego wykonania wystarczy tylko duży garnek i słoiki. Można wykorzystać wiele małych lub jeden duży. Małe słoiki sprawdzą się dla osób, które przygotowują przetwory na zimę. Łatwiej jest je w taki sposób przechowywać i wpływa to również na mniejsze marnowanie, gdyż łatwiej jest zjeść taką porcję od razu, a po otwarciu słoika najlepiej wykorzystać jego zawartość jak najszybciej. To fantastyczny pomysł na sałatkę do obiadu. Całość wsadza się do słoików, które można zapasteryzować na zimę lub przechowywać bez pasteryzacji i zjadać po 4 dniach od przygotowania. Tak przygotowane kabaczki są naprawdę dobre.

Alergeny w kiszonym kabaczku

Lista alergenów dla kiszonego kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszony kabaczek

Wartości odżywcze kiszonego kabaczka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja poprawiająca działanie układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(213g)
Energia (kcal)
19.01
40.50
Białko (g)
1.30
2.77
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(213g)
Węglowodany (g)
3.54
7.55
Węglowodany przyswajalne (g)
2.53
5.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
2.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(213g)
Tłuszcz (g)
0.33
0.71
Tłuszcze nasycone (g)
0.22
0.46
Tłuszcze nienasycone (g)
0.12
0.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.06
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.09
0.19
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(213g)
Witamina A (µg (mcg))
17.59
37.46
Witamina B6 (mg)
0.17
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.09
40.66
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.09
0.20
Niacyna (mg)
0.47
0.99
Foliany (µg (mcg))
25.81
54.97
Beta karoten (µg (mcg))
113.01
240.72
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(213g)
Sód (mg)
922.00
1963.87
Potas (mg)
267.12
568.98
Wapń (mg)
22.58
48.10
Fosfor (mg)
39.32
83.76
Magnez (mg)
18.48
39.37
Żelazo (mg)
0.52
1.11
Cynk (mg)
0.34
0.72
Miedź (mg)
0.06
0.12
Mangan (mg)
0.22
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonego kabaczka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonego kabaczka

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kabaczek
2000 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 7
13.33
Za 2000 g
Czosnek
30 g
6 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Sól
50 g
5 łyżek
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 50 g
Koperek
45 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 45 g
Koszt składników
20.00