Kiszone ziemniaki

Opublikowano: 28.08.2023 r., 12:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszone ziemniaki podane w białej miseczce.
Kiszone ziemniaki
Gdy słyszysz o kiszonkach, w pierwszej kolejności myślisz o ogórkach. Jednak możesz przygotować również kiszone ziemniaki. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Fermentacja 15 min
115 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki średnie - małe sztuki (1500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, rozmaryn, chrzan świeży
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoik 900 ml

Przepis na kiszone ziemniaki krok po kroku

Ziemniaki obgotuj w osolonej wodzie w mundurkach, aby były delikatnie miękkie (gotuj je około 15 minut od momentu zagotowania się wody).

W garnku zagotuj zalewę z 6 szklanek wody oraz 30 gram soli. Zalewę pozostaw do przestudzenia.

Do wyparzonych słoików ułóż obgotowane ziemniaki. Dodaj do nich kilka gałązek rozmarynu oraz kawałki chrzanu.

Ziemniaki zalej solanką po brzegi słoika. Słoiki dokładnie zakręć i odstaw w zaciemnione miejsce na około 10 dni.

Gotowe ziemniaki kiszone wykorzystaj np. jako dodatek do sałatek.

Jak oceniasz przepis na kiszone ziemniaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat kiszonych ziemniaków

Kiszone ziemniaki to doskonały pomysł na pyszne przetwory w słoikach na zimę. Ziemniaki mają wszechstronne zastosowanie w wielu krajach - np. na bazie ziemniaków przygotowuje się tureckie danie pod nazwą kumpir. Kiszone ziemniaki swietnie sprawdzą się jako dodatek do sałatek lub produkt do wykonania frytek, lub placków. Przepis na kiszone ziemniaki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania przetworów potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, sól, rozmaryn oraz chrzan świeży.

A jak zrobić kiszone ziemniaki? Ziemniaki obgotuj w osolonej wodzie w mundurkach, aby były delikatnie miękkie (gotuj je około 15 minut od momentu zagotowania się wody). W garnku zagotuj zalewę z 6 szklanek wody oraz 30 gram soli. Zalewę pozostaw do przestudzenia. Do wyparzonych słoików ułóż obgotowane ziemniaki. Dodaj do nich kilka gałązek rozmarynu oraz kawałki chrzanu. Ziemniaki zalej solanką po brzegi słoika. Słoiki dokładnie zakręć i odstaw w zaciemnione miejsce na około 10 dni. Gotowe ziemniaki kiszone wykorzystaj np. jako dodatek do sałatek.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Znajdziemy w nich również magnez, który stanowi materiał budulcowy zębów i kości oraz wpływa na poprawę przemianę materii, a także łagodzi stany zmęczenia oraz stresu. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi kiszone ziemniaki. Przetwory te są dobre do spożycia dopiero po około 10 dniach od przygotowania słoików. Kiszone ziemniaki warto wykorzystać do przygotowania frytek, placków lub jako dodatek do sałatek. Produkty niezbędne do wykonania kiszonych ziemniaków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kiszonych ziemniakach

Lista alergenów dla kiszonych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kiszone ziemniaki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • chrzan świeży
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kiszonych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Kiszone ziemniaki to doskonała propozycja na przetwory do słoików. Ziemniaki stanowią doskonałe źródło cennych składników odżywczych, dlatego warto przedłużyć ich trwałość.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
77.00
115.50
Białko (g)
2.05
3.08
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
17.50
26.25
Węglowodany przyswajalne (g)
15.40
23.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
3.15
Sacharoza (cukier) (g)
0.17
0.26
Glukoza (g)
0.31
0.47
Fruktoza (g)
0.26
0.39
Skrobia (g)
15.30
22.95
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.09
0.14
Tłuszcze nasycone (g)
0.05
0.07
Tłuszcze nienasycone (g)
0.04
0.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.00
0.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.04
0.06
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.30
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
19.70
29.55
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.01
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Ryboflawina (mg)
0.03
0.04
Niacyna (mg)
1.06
1.59
Foliany (µg (mcg))
15.00
22.50
Beta karoten (µg (mcg))
1.00
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
6.00
9.00
Potas (mg)
425.00
637.50
Wapń (mg)
12.00
18.00
Fosfor (mg)
57.00
85.50
Magnez (mg)
23.00
34.50
Żelazo (mg)
0.81
1.22
Cynk (mg)
0.30
0.45
Miedź (mg)
0.11
0.17
Mangan (mg)
0.15
0.23
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonych ziemniaków 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonych ziemniaków

Koszt składników
6.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1500 g
małe sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Koszt składników
6.00