Kiszone grzyby

Opublikowano: 28.09.2021 r., 7:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiszone grzyby podane w małej miseczce, która stoi na drewnianej desce. Dookoła miseczki znajdują się surowe grzyby.
Kiszone grzyby
Kiszone grzyby to danie kuchni rosyjskie, coraz bardziej popularne staje się kiszenie żywności. Kiszonki są dużo zdrowsze niż pasteryzacja z dodatkiem octu.
Przygotowanie 15 min
76 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Świeże leśne grzyby (1000 g)
  • Cebula 4 duże sztuki (400 g)
  • Cukier (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
słoik 1,2 l, gliniane naczynie

Przepis na kiszone grzyby krok po kroku

Grzyby dokładnie umyj, oddziel kapelusze od nóżek.

Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Umieść grzyby i obgotuj osobno kapelusze, a osobno nóżki grzybów, powinno to trwać około 5 minut.

Cebulę obierz z łupiny, pokrój w pióra. Na dno garnka glinianego lub słoika wyłóż trochę cebuli oraz liść laurowy i ziele angielskie, na to połóż warstwę grzybów posyp solą, następnie kolejno warstwę cebuli i grzyby. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli.

Zagotuj w garnku szklankę wody z cukrem i zalej grzyby. Pamiętaj aby kapelusze kisić osobno a nóżki osobno.

Znajdź talerzyk którym obciążysz kiszonkę i na wierz talerza połóż duży czysty kamień.

Garnek lub słoik z grzybami odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na 2-3 tygodnie, po tym czasie możesz przełożyć je do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce.

Jak oceniasz przepis na kiszone grzyby
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat kiszonych grzybów

Kiszone grzyby to doskonała propozycja na pasteryzację grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskały na popularności. Kiszone grzyby to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Przepis na kiszone grzyby jest dość łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.

Do zrobienia kiszonych grzybów potrzebujesz glinianego garnka lub dużego słoika. Naczynia przed kiszeniem należy dokładnie wyparzyć. Potrzebne także będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne (koźlaki, rydze, podgrzybki, borowiki, opieńki lub maślaki), cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek.

Jak zrobić kiszone grzyby? Grzyby dokładnie umyj, oddziel kapelusze od nóżek. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Umieść grzyby i obgotuj osobno kapelusze a osobno nóżki grzybów, powinno to trwać około 5 minut. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w pióra. Na dno garnka glinianego wyłóż trochę cebuli oraz liść laurowy i ziele angielskie, na to połóż warstwę grzybów posyp solą, następnie kolejno warstwę cebuli i grzyby. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli. Zagotuj w garnku szklankę wody z cukrem i zalej grzyby. Pamiętaj aby kapelusze kisić osobno a nóżki osobno. Znajdź talerzyk którym obciążysz kiszonkę i na wierz talerza połóż duży czysty kamień. Jak ukisić grzyby i jak przechowywać? Garnek lub słoik z grzybami odstaw w ciepłe, nie nasłonecznione miejsce na 2-3 tygodnie, po tym czasie możesz przełożyć je do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce.

Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorobami wątroby czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.

Podsumowując pomysł na kiszone grzyby jest łatwy do przygotowania. Grzyby kiszone idealnie sprawdzą się na zimę. Grzyby kiszone mogą spożywać osoby z problemami żołądkowymi, gdyż w przepisie nie używa się octu spirytusowego.

Alergeny w kiszonych grzybach

Lista alergenów dla kiszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszone grzyby

Wartości odżywcze kiszonych grzybów

na 100g gotowej potrawy

Kiszonki są bardzo zdrowe. Zawierają cenne bakterie probiotyczne. Kiszonki przygotowywane w domu są bardzo zdrowe i szybkie po zrobienia.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
51.00
76.50
Białko (g)
2.35
3.53

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
11.30
16.96
Węglowodany przyswajalne (g)
10.18
15.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
1.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
0.27
0.41
Tłuszcze nasycone (g)
0.16
0.24
Tłuszcze nienasycone (g)
0.11
0.17
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.10
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina C (mg)
3.37
5.06
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.20
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.28
0.41
Niacyna (mg)
2.44
3.66
Foliany (µg (mcg))
16.40
24.60
Beta karoten (µg (mcg))
0.27
0.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
4.47
6.70
Potas (mg)
251.07
376.60
Wapń (mg)
8.20
12.30
Fosfor (mg)
65.07
97.60
Magnez (mg)
8.67
13.00
Żelazo (mg)
0.39
0.59
Cynk (mg)
0.39
0.59
Miedź (mg)
0.22
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonych grzybów 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonych grzybów

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
1000 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
50.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
4 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Koszt składników
55.50