Przepis na kiszone grzyby krok po kroku
- Świeże leśne grzyby 1000 g
- Cebula 400 g 4 duże sztuki
- Cukier 100 g
Grzyby dokładnie umyj, oddziel kapelusze od nóżek.
Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Umieść grzyby i obgotuj osobno kapelusze, a osobno nóżki grzybów, powinno to trwać około 5 minut.
Cebulę obierz z łupiny, pokrój w pióra. Na dno garnka glinianego lub słoika wyłóż trochę cebuli oraz liść laurowy i ziele angielskie, na to połóż warstwę grzybów posyp solą, następnie kolejno warstwę cebuli i grzyby. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli.
Zagotuj w garnku szklankę wody z cukrem i zalej grzyby. Pamiętaj aby kapelusze kisić osobno a nóżki osobno.
Znajdź talerzyk którym obciążysz kiszonkę i na wierz talerza połóż duży czysty kamień.
Garnek lub słoik z grzybami odstaw w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na 2-3 tygodnie, po tym czasie możesz przełożyć je do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce.
Często zadawane pytania
-
Kimchi
-
Kapuśniak
-
Ogórki kiszone
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Kiszone buraki
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Roladki ze schabu
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Kiszona kapusta
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Łazanki z kapustą i grzybami
-
Pierogi wigilijne
-
Zrazy z karkówki
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Kiszone śledzie
-
Kiszonki

(liczba kalorii)
Kiszone grzyby - cechy przepisu
Więcej o kiszonych grzybach
Kiszone grzyby to doskonała propozycja na pasteryzację grzybów. Kiszonki w ciągu ostatnich lat zyskały na popularności. Kiszone grzyby to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Przepis na kiszone grzyby jest dość łatwy do przygotowania dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować.
Do zrobienia kiszonych grzybów potrzebujesz glinianego garnka lub dużego słoika. Naczynia przed kiszeniem należy dokładnie wyparzyć. Potrzebne także będą następujące produkty spożywcze: grzyby leśne (koźlaki, rydze, podgrzybki, borowiki, opieńki lub maślaki), cebula, sól, liść laurowy, ziele angielskie oraz czosnek.
Jak zrobić kiszone grzyby? Grzyby dokładnie umyj, oddziel kapelusze od nóżek. Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Umieść grzyby i obgotuj osobno kapelusze a osobno nóżki grzybów, powinno to trwać około 5 minut. Cebulę obierz z łupiny, pokrój w pióra. Na dno garnka glinianego wyłóż trochę cebuli oraz liść laurowy i ziele angielskie, na to połóż warstwę grzybów posyp solą, następnie kolejno warstwę cebuli i grzyby. Na wierzchu powinna być warstwa cebuli. Zagotuj w garnku szklankę wody z cukrem i zalej grzyby. Pamiętaj aby kapelusze kisić osobno a nóżki osobno. Znajdź talerzyk którym obciążysz kiszonkę i na wierz talerza połóż duży czysty kamień. Jak ukisić grzyby i jak przechowywać? Garnek lub słoik z grzybami odstaw w ciepłe, nie nasłonecznione miejsce na 2-3 tygodnie, po tym czasie możesz przełożyć je do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce.
Grzyby leśne są produktem niskokalorycznym, bogate są w błonnik, zapewniający uczucie sytości oraz regulujący perystaltykę jelit. Grzyby są bogatym źródłem potasu, regulującego ciśnienie krwi i pracę serca oraz witamin z grupy B. Grzyby są ciężko strawne dlatego unikać ich spożywania powinny osoby mające problemy z układem pokarmowym, borykające się z chorobami wątroby czy nerkami. Grzyby nie są produktem odpowiednim do spożywania przez dzieci i osoby starsze.
Podsumowując pomysł na kiszone grzyby jest łatwy do przygotowania. Grzyby kiszone idealnie sprawdzą się na zimę. Grzyby kiszone mogą spożywać osoby z problemami żołądkowymi, gdyż w przepisie nie używa się octu spirytusowego.
Wartości odżywcze kiszonych grzybów
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w kiszonych grzybach
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na kiszone grzyby
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na kiszone grzyby
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kiszonych grzybach
Lista alergenów dla kiszonych grzybów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszone grzyby