Kiszone buraki

Opublikowano: 12.04.2022 r., 17:13 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane buraki w słoiku
Kiszone buraki
Kiszone buraki to doskonały dodatek między innymi do dań głównych. Są pyszne w smaku oraz łatwe w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się na zimę!
Przygotowanie 15 min
Kiszenie 30 min
440 kcal
Kcal w porcji
1000 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Buraki gotowane (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na kiszone buraki krok po kroku

Buraki gotowane kroimy na mniejsze części. Jeśli kupimy buraki surowe, to na początku powinniśmy ugotować je do miękkości, a następnie obrać i pokroić.

Kawałki warzywa wkładamy do słoika. Dodajemy również czosnek, pieprz czarny, sól i liść laurowy.

Całość zalewamy wodą powyżej poziomu buraków. Słoik szczelnie zamykamy.

Odstawiamy go w miejsce o temperaturze pokojowe na kilka dni — na górze powinna zebrać się piana.

Po pojawieniu się piany odstawiamy słoik w chłodne miejsce na kolejne kilka dni.

Po tym czasie buraczki nadają się do spożycia.

Jak oceniasz przepis na kiszone buraki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,2% osób

Więcej informacji na temat kiszonych buraków

Pyszne kiszone buraki na zimę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się do dań głównych oraz zup. Aromatyczne buraki ćwikłowe z przyprawami są proste w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Ich smak zachwyci każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić je o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kiszone buraki? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku buraki gotowane kroimy na mniejsze części. Jeśli kupimy buraki surowe, to na początku powinniśmy ugotować je do miękkości, a następnie obrać i pokroić. Jak kisić buraki czerwone? Kawałki warzywa wkładamy do słoika. Dodajemy również czosnek, pieprz czarny, sól i liść laurowy. Całość zalewamy powyżej poziomu buraków. Słoik szczelnie zamykamy. Jak długo kisić buraki? Odstawiamy je w miejsce o temperaturze pokojowe na kilka dni — na górze powinna zebrać się piana. Po pojawieniu się piany odstawiamy słoik w chłodne miejsce na kolejne kilka dni. Po tym czasie buraczki nadają się do spożycia.

Sprawdzony przepis na kiszone buraki nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z buraków, które mają wiele wartości odżywczych. Buraki nie są doskonałym źródłem żelaza w diecie, ale uchodzą za produkt, który ma działanie krwiotwórcze. Sprawdzają się przy leczeniu anemii, a także mają działanie wspomagające przy białaczce. Dzieje się tak, ponieważ buraki są bogate w przeciwutleniacze, które wpływają na lepszą przyswajalność tlenu przez komórki. Ponadto znajdziemy z nich kwas foliowy, który jest bardzo istotny dla kobiet będących w ciąży. Wpływają także na obniżenie poziomu cholesterolu, obniżają poziom ciśnienia krwi oraz zapobiegają przed zwapnieniem naczyń krwionośnych. Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać gotowanych buraków, ponieważ posiadają one wysoki indeks glikemiczny.

Kiszone buraki odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten prosty i sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie pysznego dodatku.

Alergeny w kiszonych burakach

Lista alergenów dla kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszone buraki

Wartości odżywcze kiszonych buraków

na 100g gotowej potrawy

Kiszone buraki posiadają wiele wartości odżywczych, dlatego powinniśmy wprowadzić je do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Energia (kcal)
44.00
440.00
Białko (g)
1.68
16.80
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.50

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Węglowodany (g)
9.96
99.60
Węglowodany przyswajalne (g)
7.96
79.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
20.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Tłuszcz (g)
0.18
1.80
Tłuszcze nasycone (g)
0.08
0.80
Tłuszcze nienasycone (g)
0.10
1.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.04
0.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.60
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Witamina A (µg (mcg))
2.00
20.00
Witamina B6 (mg)
0.07
0.70
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.60
36.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.04
0.40
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.30
Ryboflawina (mg)
0.04
0.40
Niacyna (mg)
0.33
3.30
Foliany (µg (mcg))
80.00
800.00
Beta karoten (µg (mcg))
21.00
210.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(1000g)
Sód (mg)
77.00
770.00
Potas (mg)
305.00
3050.00
Wapń (mg)
16.00
160.00
Fosfor (mg)
38.00
380.00
Magnez (mg)
23.00
230.00
Żelazo (mg)
0.79
7.90
Cynk (mg)
0.35
3.50
Miedź (mg)
0.07
0.70
Mangan (mg)
0.33
3.30
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonych buraków 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonych buraków

Koszt składników
10.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
1000 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
8.75
Za 1000 g
Koszt składników
10.50