Kiszona papryka

Opublikowano: 26.01.2023 r., 18:44 | Autor: Patrycja Kaminiecka
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Papryka kiszona w słoiku
Kiszona papryka
Poznaj nietypowy przepis na kiszoną paprykę, która świetnie się sprawdzi w okresie zimowym. Kiszonki powinny być regularnie spożywane, ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.
Przygotowanie 20 min
26 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Papryka czerwona (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarna, gorczyca, koper, kminek ziarna
Sprzęt kuchenny
słoiki, słoik

Przepis na kiszoną paprykę krok po kroku

Umyj paprykę, oczyść z nasion i przekrój na mniejsze kawałki.

W międzyczasie zagotuj wodę i dodaj do niej sól.

Następnie umyj słoik, na dno dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku, koper, kminek, ziarna pieprzu i paprykę.

Gdy zalewa będzie gotowa, wlej ją do słoika, szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 dni.

Po upływie 4-5 dni przechowuj paprykę w chłodniejszym miejscu np. piwnicy.

Jak oceniasz przepis na kiszoną paprykę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kiszonej papryce

Chcesz dowiedzieć się jak zrobić kiszoną paprykę?

Koniecznie sprawdź, dlaczego warto i jak to zrobić!

Kiszona papryka to najlepsza propozycja na niskokaloryczną przekąskę, dodatek do dań głównych lub kanapek. Przepis na kiszoną paprykę jest naprawdę prosty i może być dobrym rozwiązaniem na zimę, kiedy chcemy skorzystać z domowych przetworów. W Polsce najpopularniejsze kiszonki to z ogórków i kapusty, ale coraz więcej osób chce spróbować czegoś innego, dlatego dzisiejsza propozycja będzie bardziej nietypowa i mniej popularna.

Składniki, które są potrzebne do przygotowania kiszonej papryki to: czerwona papryka, 8 ząbków czosnku, koper, kminek, liść laurowy, gorczyca, woda, sól, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.

Jak ukisić paprykę? Na początek umyj paprykę, oczyść z nasion i przekrój na mniejsze kawałki. W międzyczasie zagotuj wodę i dodaj do niej sól. Następnie umyj słoik, na dno dodaj liść laurowy, ziele angielskie, ząbki czosnku, koper, kminek, ziarna pieprzu i paprykę (wkładaj ją ciasto). Gdy zalewa będzie gotowa, wlej ją do słoika, szczelnie zamknij i odstaw na 4-5 dni. Po upływie 4-5 dni przechowuj paprykę w chłodniejszym miejscu np. piwnicy. Paprykę można włożyć do słoików lub do jednego większego, wówczas należy się zastanowić czy zostanie ona wykorzystana jednorazowo.

Papryka czerwona to bogate źródło antyoksydantów, witaminy C, E, A oraz witamin z grupy B. Jest bardzo popularna i dodawana do wielu potraw. W 100 gramach papryki czerwonej znajduje się 32 kcal, 1.3 g białka, 0,5 g tłuszczu, 4.6 g węglowodanów i 2 g błonnika pokarmowego. Warto wspomnieć, że dzięki wysokiej zawartości witaminy C, zwiększa wchłanianie żelaza.

Kiszenie to metoda, która jest doceniana nie tylko za walory smakowe, ale również za właściwości prozdrowotne. Regularne spożywanie produktów kiszonych wpływa korzystnie na nasze zdrowie. W kiszonkach znajdują się bakterie probiotyczne, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie mikroflory jelitowej. Dodatkowo wykazują działanie przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Kiszonki zawierają spore ilości sodu, dlatego osoby z nadciśnieniem tętniczym powinny zwrócić na to szczególną uwagę.

Alergeny w kiszonej papryce

Lista alergenów dla Kiszonej papryce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

W przepisie na Kiszoną paprykę nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • kminek ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kiszonej papryce

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania kiszonki można użyć żółtą i zieloną paprykę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
26.00
26.00
Białko (g)
0.99
0.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
6.03
6.03
Węglowodany przyswajalne (g)
3.93
3.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.10
2.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.30
0.30
Tłuszcze nasycone (g)
0.13
0.13
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.01
0.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.16
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
157.00
157.00
Witamina B6 (mg)
0.29
0.29
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
127.70
127.70
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.58
1.58
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.09
0.09
Niacyna (mg)
0.98
0.98
Foliany (µg (mcg))
46.00
46.00
Beta karoten (µg (mcg))
1624.00
1624.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
4.00
4.00
Potas (mg)
211.00
211.00
Wapń (mg)
7.00
7.00
Fosfor (mg)
26.00
26.00
Magnez (mg)
12.00
12.00
Żelazo (mg)
0.43
0.43
Cynk (mg)
0.25
0.25
Miedź (mg)
0.02
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej papryce 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonej papryce

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papryka czerwona
1000 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
18.00
Za 1000 g
Koszt składników
18.00