Kiszona kalarepa
- Kalarepa - 5 szt (825 g)
- Chrzan (10 g)
- Czosnek - 1 główka (45 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
Przepis na kiszoną kalarepę krok po kroku
W garnku zagotuj 1,5 l wody i dodaj do niej sól.
Mieszaj, by się rozpuściła i ostudź ją.
Kalarepę obierz i pokrój na plasterki.
Włóż ją do słoika.
Dodaj obrane ząbki czosnku i chrzan.
Warzywa zalej ostudzoną zalewą.
Całość przykryj talerzykiem i odstaw na około 5 dni.
Po tym czasie kalarepa jest gotowa.
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Kiszone buraki
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Kiszone śledzie
-
Kiszony kalafior
-
Kiszone cytryny
-
Cukinia kiszona
-
Pomidory kiszone
-
Kiszony sok z buraka
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Czosnek kiszony
-
Kiszona papryka
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Kiszonki
Więcej informacji na temat kiszonej kalarepy
Kiszona kalarepa to świetna opcja na naprawdę zdrowy dodatek. Choć kiszonki zwykle kojarzą się tylko z kapustą i ogórkami, wszystkie warzywa mogą być poddawane temu procesowi. Warto z niego skorzystać, gdyż nie tylko wpływa pozytywnie na smak warzyw, ale również przedłuża ich świeżość, dzięki czemu można przez całą zimą cieszyć się ulubionymi składnikami z ogrodu. Ostatnimi czasy fermentowane warzywa stają się coraz bardziej popularne, dlatego warto sięgnąć również po kalarepę.
Jeśli zastanawiasz się jak ukisić kalarepę w swoim własnym domu w kilku prostych krokach, ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość zajmuje tylko kilka chwil i jest tak łatwa, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkująca osoba. To również doskonały pomysł dla wszystkich, którzy kochają bardzo ekologiczne rozwiązania. Dzięki kiszeniu nadwyżka warzyw z sezonu się nie marnuje, gdyż zostają one przetworzone i zakonserwowane. Dzięki temu przetrwają do zimy.
Przepis na kiszoną kalarepę jest nie tylko prosty, ale również niezwykle zdrowy. Kiszenie to proces, w którym powstają bakterie probiotyczne, które mają wspaniały wpływ na cały organizm. Choć kiszonki to nie probiotyki, ich działanie jest niezwykle podobne. Bakterie kwasu mlekowego, które w większość w takich produktach powstają, wspomagają mikroby kolonizujące jelito grube. Mikrobiom jelit ma wpływ na procesy trawienia, ale również na układ odpornościowy czy nerwowy. Ich dobry stan jest niezwykle ważny dla zachowania optymalnego zdrowia. Dlatego warto dostarczać sobie produktów probiotycznych wraz z dietą jak najczęściej. Dodatkowo kalarepa to naprawdę wartościowe warzywo, zawiera sporo witamin i składników prozdrowotnych.
Ta receptura będzie idealnym wyborem na zimę, zwłaszcza jako pyszne przetwory do słoików. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, sałatek czy surówek. Z tego przepisu dowiesz się, ile soli należy dodać, by kalarepa była dobra, nie za słona, ale również nie zbyt delikatna. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w kilka minut, zwłaszcza podana do obiadu.
Alergeny w kiszonej kalarepie
Lista alergenów dla kiszonej kalarepy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną kalarepę
Wartości odżywcze kiszonej kalarepy
To zdrowa opcja, która działa pozytywnie na układ pokarmowy.
Energia i białka
(89g)
Węglowodany
(89g)
Tłuszcze
(89g)
Witaminy
(89g)
Składniki mineralne
(89g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.