Kiszona fasolka szparagowa
- Fasolka szparagowa (500 g)
- Koperek ogrodowy świeży - 1 garść (60 g)
- Czosnek - 4 ząbki (40 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Sól - 1 łyżka (10 g)
Przepis na kiszoną fasolkę szparagową krok po kroku
W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Ugotuj w niej fasolkę przez 5 minut.
Obgotowaną fasolę odcedź i przekrój na pół.
Włóż fasolę do słoików, dodaj koper i ząbek czosnku.
Przygotuj solankę, w garnku rozpuść na 1 litr wody 1 łyżkę soli.
Zalej solanką słoiki z fasolką i odstaw.
Za 3-4 dni fasolka będzie gotowa do spożycia.
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Kiszone buraki
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Kiszone śledzie
-
Kiszony kalafior
-
Kiszone cytryny
-
Cukinia kiszona
-
Pomidory kiszone
-
Kiszony sok z buraka
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Czosnek kiszony
-
Kiszona papryka
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Kiszonki
Więcej informacji na temat kiszonej fasolki szparagowej
Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory, do których możemy powracać w dowolnej chwili. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na kiszoną fasolkę szparagową, którą możesz przygotować w większej ilości do słoików i zrobić zapasy na zimę. Fasolka nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, fasolka to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Fasolka szparagowa dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie fasolka szparagowa to samo zdrowie, dlatego zachęcam, aby sięgać po niego częściej.
Zatem jak ukisić fasolkę szparagową? Poznaj mój sprawdzony przepis. W pierwszej kolejności zaczniemy od przygotowania fasolki. Umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru, ugotuj krótko fasolkę. To nawet nie będzie gotowanie do miękkości tylko lekkie obgotowanie, fasolka stanie się przyjemnie krucha i chrupiąca. Odcedź fasolkę i przekrój na pół, aby zmieściła się do słoików.
Dość ciasno włóż fasolkę do słoików, dodaj koper i ząbki czosnku. Ważne, aby słoiki były wcześniej odpowiednio przygotowane. Powinny być one wcześniej wyparzone, jeśli będą źle przygotowane nasza kiszona fasolka szparagowa może się popsuć.
Teraz pora na przygotowanie solanki. W garnku z wodą rozpuść sól w odpowiednich proporcjach - na 1 litr wody 1 duża łyżka kuchenna soli. Wodę najlepiej delikatnie podgrzać, wtedy sól całkowicie się rozpuści i otrzymamy roztwór jednorodny, czyli całkowicie przeźroczysty nie będzie widać soli gołym okiem. Tak przygotowaną solanką zalej słoiki i mocno zakręć. Za 3-4 dni fasolka będzie dobra.
Alergeny w kiszonej fasolce szparagowej
Lista alergenów dla kiszonej fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną fasolkę szparagową
Wartości odżywcze kiszonej fasolki szparagowej
Kiszonki i domowe przetwory to zdrowy dodatek do wielu potraw.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.