Kiszona fasolka szparagowa

Opublikowano: 27.11.2021 r., 18:11 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kiszona fasolka szparagowa
Kiszona fasolka szparagowa
Kiszona fasolka szparagowa może być dodatkiem do wielu dań, jak zrobić ją w prosty sposób? Zobacz mój przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 5 min
46 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Fasolka szparagowa (500 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 garść (60 g)
  • Czosnek 4 ząbki (40 g)
  • Cukier 1 łyżka (10 g)
  • Sól 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kiszoną fasolkę szparagową krok po kroku

W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Ugotuj w niej fasolkę przez 5 minut.

Obgotowaną fasolę odcedź i przekrój na pół.

Włóż fasolę do słoików, dodaj koper i ząbek czosnku.

Przygotuj solankę, w garnku rozpuść na 1 litr wody 1 łyżkę soli.

Zalej solanką słoiki z fasolką i odstaw.

Za 3-4 dni fasolka będzie gotowa do spożycia.

Jak oceniasz przepis na kiszoną fasolkę szparagową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat kiszonej fasolki szparagowej

Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory, do których możemy powracać w dowolnej chwili. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na kiszoną fasolkę szparagową, którą możesz przygotować w większej ilości do słoików i zrobić zapasy na zimę. Fasolka nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, fasolka to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Fasolka szparagowa dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie fasolka szparagowa to samo zdrowie, dlatego zachęcam, aby sięgać po niego częściej.

Zatem jak ukisić fasolkę szparagową? Poznaj mój sprawdzony przepis. W pierwszej kolejności zaczniemy od przygotowania fasolki. Umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru, ugotuj krótko fasolkę. To nawet nie będzie gotowanie do miękkości tylko lekkie obgotowanie, fasolka stanie się przyjemnie krucha i chrupiąca. Odcedź fasolkę i przekrój na pół, aby zmieściła się do słoików.

Dość ciasno włóż fasolkę do słoików, dodaj koper i ząbki czosnku. Ważne, aby słoiki były wcześniej odpowiednio przygotowane. Powinny być one wcześniej wyparzone, jeśli będą źle przygotowane nasza kiszona fasolka szparagowa może się popsuć.

Teraz pora na przygotowanie solanki. W garnku z wodą rozpuść sól w odpowiednich proporcjach - na 1 litr wody 1 duża łyżka kuchenna soli. Wodę najlepiej delikatnie podgrzać, wtedy sól całkowicie się rozpuści i otrzymamy roztwór jednorodny, czyli całkowicie przeźroczysty nie będzie widać soli gołym okiem. Tak przygotowaną solanką zalej słoiki i mocno zakręć. Za 3-4 dni fasolka będzie dobra.

Alergeny w kiszonej fasolce szparagowej

Lista alergenów dla kiszonej fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną fasolkę szparagową

Wartości odżywcze kiszonej fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Kiszonki i domowe przetwory to zdrowy dodatek do wielu potraw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
46.60
46.60
Białko (g)
2.19
2.19
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
10.50
10.50
Węglowodany przyswajalne (g)
8.07
8.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.44
2.44

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
0.32
0.32
Tłuszcze nasycone (g)
0.11
0.11
Tłuszcze nienasycone (g)
0.20
0.20
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.09
0.09
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.11
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
59.13
59.13
Witamina B6 (mg)
0.42
0.42
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
20.64
20.64
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.10
0.10
Ryboflawina (mg)
0.11
0.11
Niacyna (mg)
0.60
0.60
Foliany (µg (mcg))
26.81
26.81
Beta karoten (µg (mcg))
235.81
235.81
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
635.24
635.24
Potas (mg)
247.45
247.45
Wapń (mg)
66.08
66.08
Fosfor (mg)
42.06
42.06
Magnez (mg)
24.69
24.69
Żelazo (mg)
1.44
1.44
Cynk (mg)
0.37
0.37
Miedź (mg)
0.07
0.07
Mangan (mg)
0.53
0.53
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej fasolki szparagowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonej fasolki szparagowej

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
60 g
1 garść
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 3
6.00
Za 60 g
Czosnek
40 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
21.00