Przepis na kiszoną fasolkę szparagową krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki

W garnku zagotuj wodę z cukrem i solą. Ugotuj w niej fasolkę przez 5 minut.

Obgotowaną fasolę odcedź i przekrój na pół.

Włóż fasolę do słoików, dodaj koper i ząbek czosnku.

Przygotuj solankę, w garnku rozpuść na 1 litr wody 1 łyżkę soli.

Zalej solanką słoiki z fasolką i odstaw.

Za 3-4 dni fasolka będzie gotowa do spożycia.

kiszona fasolka szparagowa
Kiszona fasolka szparagowa
Koszt przygotowania dania
15.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
46 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
20

Kiszona fasolka szparagowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kiszonej fasolce szparagowej

Nie ma nic lepszego niż domowe przetwory, do których możemy powracać w dowolnej chwili. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis na kiszoną fasolkę szparagową, którą możesz przygotować w większej ilości do słoików i zrobić zapasy na zimę. Fasolka nie tylko jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa, fasolka to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Fasolka szparagowa dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie fasolka szparagowa to samo zdrowie, dlatego zachęcam, aby sięgać po niego częściej.

Zatem jak ukisić fasolkę szparagową? Poznaj mój sprawdzony przepis. W pierwszej kolejności zaczniemy od przygotowania fasolki. Umyj ją dokładnie pod bieżącą wodą i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i cukru, ugotuj krótko fasolkę. To nawet nie będzie gotowanie do miękkości tylko lekkie obgotowanie, fasolka stanie się przyjemnie krucha i chrupiąca. Odcedź fasolkę i przekrój na pół, aby zmieściła się do słoików.

Dość ciasno włóż fasolkę do słoików, dodaj koper i ząbki czosnku. Ważne, aby słoiki były wcześniej odpowiednio przygotowane. Powinny być one wcześniej wyparzone, jeśli będą źle przygotowane nasza kiszona fasolka szparagowa może się popsuć.

Teraz pora na przygotowanie solanki. W garnku z wodą rozpuść sól w odpowiednich proporcjach - na 1 litr wody 1 duża łyżka kuchenna soli. Wodę najlepiej delikatnie podgrzać, wtedy sól całkowicie się rozpuści i otrzymamy roztwór jednorodny, czyli całkowicie przeźroczysty nie będzie widać soli gołym okiem. Tak przygotowaną solanką zalej słoiki i mocno zakręć. Za 3-4 dni fasolka będzie dobra.

Wartości odżywcze kiszonej fasolki szparagowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
46.60 kcal
46.60 kcal
Białko
2.19 g
2.19 g
Fenyloalanina
0.11 mg
0.11 mg

Węglowodany w kiszonej fasolce szparagowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
10.50 g
10.50 g
Węglowodany przyswajalne
8.07 g
8.07 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.44 g
2.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.32 g
0.32 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.11 g
Tłuszcze nienasycone
0.20 g
0.20 g
Tłuszcze jednonasycone
0.09 g
0.09 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.11 g
0.11 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na kiszoną fasolkę szparagową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
59.13 µg (mcg)
59.13 µg (mcg)
Witamina B6
0.42 mg
0.42 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
20.64 mg
20.64 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.11 mg
Niacyna
0.60 mg
0.60 mg
Foliany
26.81 µg (mcg)
26.81 µg (mcg)
Beta karoten
235.81 µg (mcg)
235.81 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kiszoną fasolkę szparagową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
635.24 mg
635.24 mg
Potas
247.45 mg
247.45 mg
Wapń
66.08 mg
66.08 mg
Fosfor
42.06 mg
42.06 mg
Magnez
24.69 mg
24.69 mg
Żelazo
1.44 mg
1.44 mg
Cynk
0.37 mg
0.37 mg
Miedź
0.07 mg
0.07 mg
Mangan
0.53 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej fasolki szparagowej 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiszonej fasolce szparagowej

Lista alergenów dla kiszonej fasolki szparagowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną fasolkę szparagową

Cena przygotowania kiszonej fasolki szparagowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasolka szparagowa
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Koperek ogrodowy świeży
60 g
1 garść
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 3
6.00
Za 60 g
Czosnek
40 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Sól
10 g
1 łyżka
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
21.00
Jak oceniasz przepis na kiszoną fasolkę szparagową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób