Kiszona brukselka
- Brukselka (500 g)
- Czosnek - 1 główka (45 g)
- Sól (10 g)
Przepis na kiszoną brukselkę krok po kroku
W garnku zagotuj 1 litr wody z solą.
Następnie ostudź ją.
Brukselki oczyść dokładnie i włóż je do słoików razem z obranymi ząbkami czosnku.
Brukselki zalej solną zalewą i zamknij słoiki.
-
Kimchi
-
Ogórki kiszone
-
Kiszone buraki
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Kiszona kapusta
-
Kiszone rzodkiewki
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Zalewa do ogórków kiszonych
-
Kiszone śledzie
-
Kiszony kalafior
-
Kiszone cytryny
-
Cukinia kiszona
-
Pomidory kiszone
-
Kiszony sok z buraka
-
Kiszenie czerwonej kapusty
-
Czosnek kiszony
-
Kiszona papryka
-
Kiszenie barszczu czerwonego
-
Kiszonki
Więcej informacji na temat kiszonej brukselki
Kiszona brukselka to świetny patent na przedłużenie żywotności tego małego, ale jakże zdrowego warzywa. Choć brukselka nie cieszy się zbyt dużą popularnością wśród większości dorosłych i dzieci, jej właściwości zdrowotne są zaskakujące. Warto spróbować jej w tej atrakcyjnej odsłonie i przekonać się, że może rozpieszczać kubki smakowe.
Przepis na kiszoną brukselkę jest naprawdę bardzo łatwy, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Niczym nie różni się od kiszenia ogórków, więc jeśli ktoś choć raz to robił na pewno z łatwością poradzi sobie również z brukselką. Ta mała kapustka jest niezwykle wdzięcznym warzywem do kiszenia. Nie mięknie za bardzo i zachowuje wspaniałą formę. Dlatego jak najbardziej warto po nią sięgać myśląc o fermentacyjnych szaleństwach w kuchni. To warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych, dlatego dobrze, by gościła w menu jak najczęściej. Jednak zwykle dzieje się inaczej i razem z brokułem i szpinakiem zajmuje ostatnie pozycje wśród najbardziej lubianych warzyw. Można to zmienić sięgając po ten łatwy przepis na brukselkę, która po kiszeniu staje się po prostu fenomenalna. Brukselka tak jak inne warzywa kapustne zawiera w sobie sulforafan, potężny antyoksydant, który chroni przed nowotworami, a także zmniejsza niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Pozwala również redukować stan zapalny w całym organizmie. Brukselka jest wspaniałym źródłem witaminy C, która niszczy wolne rodniki, a także chroni przed przedwczesnym starzeniem organizmu. Obfituje w kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy, ale również immunologiczny. Oprócz tego dostarcza także witaminę K, która dba o regulację procesów krzepnięcia. To również naprawdę dobre źródło wapnia, który będzie istotny w zachowaniu zdrowego układu kostnego.
Jeśli zastanawiasz się jak ukisić brukselkę, by była smaczna, ale również zdrowa ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego produkt o właściwościach probiotycznych, wspierający układ trawienny. Świetnie sprawdzi się na zimę do słoików. Tak zakonserwowana jest pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do codziennych dań. To dobra opcja również dla dzieci. Ten prosty przepis pozwala przygotować ją w kilka chwil.
Alergeny w kiszonej brukselce
Lista alergenów dla kiszonej brukselki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną brukselkę
Wartości odżywcze kiszonej brukselki
To bardzo zdrowa opcja, pozytywnie wpływająca na zdrowie układu trawiennego.
Energia i białka
(111g)
Węglowodany
(111g)
Tłuszcze
(111g)
Witaminy
(111g)
Składniki mineralne
(111g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.