Kiszona brukselka

Opublikowano: 30.11.2021 r., 13:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brukselka ukiszona z czosnkiem
Kiszona brukselka
Kiszona brukselka to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników fermentowanych warzyw. Jest niezwykle zdrowa, ale też pyszna, nieco kwaskowa i czosnkowa.
Przygotowanie 20 min
Kiszenie 10 min
56 kcal
Kcal w porcji
111 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Brukselka (500 g)
  • Czosnek - 1 główka (45 g)
  • Sól (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki

Przepis na kiszoną brukselkę krok po kroku

W garnku zagotuj 1 litr wody z solą.

Następnie ostudź ją.

Brukselki oczyść dokładnie i włóż je do słoików razem z obranymi ząbkami czosnku.

Brukselki zalej solną zalewą i zamknij słoiki.

Jak oceniasz przepis na kiszoną brukselkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób

Więcej informacji na temat kiszonej brukselki

Kiszona brukselka to świetny patent na przedłużenie żywotności tego małego, ale jakże zdrowego warzywa. Choć brukselka nie cieszy się zbyt dużą popularnością wśród większości dorosłych i dzieci, jej właściwości zdrowotne są zaskakujące. Warto spróbować jej w tej atrakcyjnej odsłonie i przekonać się, że może rozpieszczać kubki smakowe.

Przepis na kiszoną brukselkę jest naprawdę bardzo łatwy, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Niczym nie różni się od kiszenia ogórków, więc jeśli ktoś choć raz to robił na pewno z łatwością poradzi sobie również z brukselką. Ta mała kapustka jest niezwykle wdzięcznym warzywem do kiszenia. Nie mięknie za bardzo i zachowuje wspaniałą formę. Dlatego jak najbardziej warto po nią sięgać myśląc o fermentacyjnych szaleństwach w kuchni. To warzywo o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych, dlatego dobrze, by gościła w menu jak najczęściej. Jednak zwykle dzieje się inaczej i razem z brokułem i szpinakiem zajmuje ostatnie pozycje wśród najbardziej lubianych warzyw. Można to zmienić sięgając po ten łatwy przepis na brukselkę, która po kiszeniu staje się po prostu fenomenalna. Brukselka tak jak inne warzywa kapustne zawiera w sobie sulforafan, potężny antyoksydant, który chroni przed nowotworami, a także zmniejsza niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Pozwala również redukować stan zapalny w całym organizmie. Brukselka jest wspaniałym źródłem witaminy C, która niszczy wolne rodniki, a także chroni przed przedwczesnym starzeniem organizmu. Obfituje w kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy, ale również immunologiczny. Oprócz tego dostarcza także witaminę K, która dba o regulację procesów krzepnięcia. To również naprawdę dobre źródło wapnia, który będzie istotny w zachowaniu zdrowego układu kostnego.

Jeśli zastanawiasz się jak ukisić brukselkę, by była smaczna, ale również zdrowa ten sprawdzony przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego produkt o właściwościach probiotycznych, wspierający układ trawienny. Świetnie sprawdzi się na zimę do słoików. Tak zakonserwowana jest pyszna i świetnie sprawdzi się jako dodatek do codziennych dań. To dobra opcja również dla dzieci. Ten prosty przepis pozwala przygotować ją w kilka chwil.

Alergeny w kiszonej brukselce

Lista alergenów dla kiszonej brukselki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiszoną brukselkę

Wartości odżywcze kiszonej brukselki

na 100g gotowej potrawy

To bardzo zdrowa opcja, pozytywnie wpływająca na zdrowie układu trawiennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(111g)
Energia (kcal)
50.82
56.41
Białko (g)
3.56
3.95
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(111g)
Węglowodany (g)
10.76
11.94
Węglowodany przyswajalne (g)
7.16
7.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.59
3.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(111g)
Tłuszcz (g)
0.31
0.35
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.15
Tłuszcze nienasycone (g)
0.17
0.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.02
0.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.16
0.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(111g)
Witamina A (µg (mcg))
34.23
38.00
Witamina B6 (mg)
0.30
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
79.11
87.81
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.80
0.89
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.14
0.16
Ryboflawina (mg)
0.09
0.10
Niacyna (mg)
0.73
0.81
Foliany (µg (mcg))
55.20
61.27
Beta karoten (µg (mcg))
405.81
450.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(111g)
Sód (mg)
723.00
802.53
Potas (mg)
383.11
425.25
Wapń (mg)
52.95
58.77
Fosfor (mg)
74.57
82.77
Magnez (mg)
22.77
25.27
Żelazo (mg)
1.41
1.56
Cynk (mg)
0.47
0.53
Miedź (mg)
0.09
0.10
Mangan (mg)
0.44
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny kiszonej brukselki 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiszonej brukselki

Koszt składników
11.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Czosnek
45 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 45 g
Sól
10 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 10 g
Koszt składników
11.00