Kiszenie czerwonej kapusty
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Kapusta czerwona, czosnek, sól i koper to kluczowe składniki do przygotowania pysznej, kiszonej czerwonej kapusty. Ten prosty przepis sprawi, że kapusta zyska wyjątkowy smak i aromat, dzięki czemu stanie się fantastycznym dodatkiem do wielu dań. Odkryj, jak łatwo można przygotować coś naprawdę smacznego w domowym zaciszu!
Składniki dla 2 porcji:
- Kapusta czerwona - 1000 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- miska, słoik 500 ml
Przepis krok po kroku
- Kapustę posiekaj na drobne kawałki.
- Zasyp ją przyprawami i solą.
- Mieszaj raz na jakiś i czekaj aż puści sok. Może to potrwać kilka godzin.
- Kapustę z sokiem przełóż do suchych słoików i szczelnie zamknij.
- Kapusta w słoikach po 14 dniach jest gotowa do spożycia.
Komentarz dietetyka
Czerwona kapusta posiada wiele wartości odżywczych. Jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, a także nadaje się dla osób z chorobami wątroby.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk