Kisiel z żurawiny

Opublikowano: 20.11.2021 r., 11:02 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kisiel z żurawiny rozlany do dwóch szklanek w otoczeniu przypraw i owoców
Kisiel z żurawiny
W przedwojennej Polsce kisiel z żurawiny stanowił smaczny deser podczas wieczerzy wigilijnej. Kilka kroków wystarczy by uzyskać lekko cierpki i pięknie czerwony kisiel żurawinowy.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
302 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Żurawina świeża lub mrożona (300 g)
  • Cukier (40 g)
  • Mąka ziemniaczana 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
goździki, cynamon cały
Sprzęt kuchenny
garnek, sitko

Przepis na kisiel z żurawiny krok po kroku

Owoce żurawiny umyj (mrożone rozmróź).

Włóż do garnka i rozgnieć . Wlej 300ml wody.

Dodaj cukier, laskę cynamonu, kilka goździków.

Gotuj wszystko razem, aż owoce się niemal całkowicie rozgotują.

Przecedź wszystko przez gęste sitko, tak by oddzielić przyprawy, nasiona i skórki.

Odlej 1/4 soku i zostaw do ostygnięcia.

3/4 wlej z powrotem do garnka i zagotuj.

Do ostudzonej porcji dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj, tak by nie było grudek.

Wlej sok z mąką do garnka z gotującym się sokiem.

Gotuj mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Przelej do pucharków. Zostaw do ostygnięcia.

Podawaj przystrojone np. bitą śmietaną.

Jak oceniasz przepis na kisiel z żurawiny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat kisielu z żurawiny

Kisiel z żurawiny to danie, które ma swoje początki jeszcze przed wojną. W Polsce, w latach 20. XX w. stanowił nieodzowny element jadłospisu wigilijnego. Stanowił deser w czasie wieczerzy wigilijnej. Podawano go na ciepło lub na zimno z dodatkiem kleksa śmietany, mlekiem makowym lub migdałowym. Był to przepis, który pojawiał się w prawie każdej książce kucharskiej w tamtym okresie.

Chętnie podzielę się wskazówkami jak zrobić kisiel z żurawiny. Pierwszym elementem jest przygotowanie soku z czerwonych owoców żurawiny. W garnku należy umieścić rozgniecione owoce i zalać dużą szklanką wody. Następnie dodaj cukier oraz przyprawy- laskę cynamonu i kilka goździków. Wszystko razem gotuj, do momentu, gdy owoce całkowicie się rozpadną. Następnie przetrzyj wszystko przez gęste sito lub gazę. To pomoże oddzielić przyprawy i nasiona, od smacznego soku. Z soku odlej niewielką ilość płynu rozmieszaj w niej mąkę ziemniaczaną tak, by zapobiec powstawaniu grudek. Płyn z mąką wlej do gotującego się soku. Wszystko razem podgrzewaj mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. W ten sposób otrzymasz kisiel żurawinowy o lekko cierpkim smaku i pięknym, czerwonym kolorze.

Ten prosty przepis na kisiel z żurawiny jest nie tylko dobry w smaku, ale i zdrowy. Żurawina znana jest głównie ze swojego bogactwa w witaminy, głównie A, C i z grupy B. Stosowana jest często przy problemach z układem moczowym. Infekcje dróg moczowych spowodowane są najczęściej przez bakterie Escherichia coli, które się do tych dróg dostają. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścian dróg moczowych i zwiększa przez to ich wydalanie z moczem.

W żurawinie zawarte są również flawonoidy podobne budową do tych z czerwonego wina, dlatego wskazuje się, że jej spożywanie ma pozytywny efekt na zapobieganie chorobom serca. Dodatkowo zapobiega wrzodom żołądka, poprzez powstrzymywanie osadzania się H. pylori na ściankach żołądka.

Jeśli potrzebny Ci pyszny przepis na kisiel idealny dla dzieci, to szczególnie polecam właśnie ten z żurawiny.

Alergeny w kisielu z żurawiny

Lista alergenów dla kisielu z żurawiny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kisiel z żurawiny

Wartości odżywcze kisielu z żurawiny

na 100g gotowej potrawy

Żurawina jest bardzo zdrowym owocem bogatym w witaminę A oraz C. Ma udowodnione działanie zdrowotne na układ moczowy, pokarmowy i sercowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
100.94
302.83
Białko (g)
0.77
2.30
Fenyloalanina (mg)
0.05
0.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
25.68
77.05
Węglowodany przyswajalne (g)
22.36
67.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.33
9.98

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
0.16
0.49
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.26
Tłuszcze nienasycone (g)
0.08
0.23
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
2.50
7.50
Witamina B6 (mg)
0.09
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
11.88
35.63
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.01
0.04
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.02
0.06
Ryboflawina (mg)
0.02
0.07
Niacyna (mg)
0.28
0.83
Foliany (µg (mcg))
2.22
6.67
Beta karoten (µg (mcg))
31.67
95.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
4.83
14.50
Potas (mg)
122.44
367.33
Wapń (mg)
10.39
31.17
Fosfor (mg)
18.50
55.50
Magnez (mg)
8.61
25.83
Żelazo (mg)
0.27
0.82
Cynk (mg)
0.11
0.32
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kisielu z żurawiny 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kisielu z żurawiny

Koszt składników
27.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żurawina świeża
300 g
lub mrożona
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
15.00
Za 300 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Mąka ziemniaczana
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
27.50