Kisiel mleczny

Opublikowano: 04.04.2022 r., 17:55 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser kisiel mleczny z malinami
Kisiel mleczny
Kisiel mleczny to pomysł na słodki dodatek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku oraz niezwykle aromatyczny. Spróbuj go koniecznie, a zagości u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 5 min
340 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Cukier - 3 łyżki (30 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
  • Żółtko jajka (1 szt.)
  • Maliny (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
rondelek, pucharki

Przepis na kisiel mleczny krok po kroku

Mleko (400 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy do niego cukier oraz ekstrakt waniliowy. Składniki mieszamy i czekamy, aż się zagotują.

Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz żółtkiem. Mieszanka nie powinna mieć grudek.

Do wrzącego mleka wlewamy mieszankę. Całość energicznie mieszamy do momentu połączenia się oraz uzyskania konsystencji przypominającej kisiel.

Gotowy kisiel przelewamy do pucharków. Podajemy go z malinami.

Jak oceniasz przepis na kisiel mleczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kiślu mlecznego

Pyszny kisiel mleczny to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kisiel mleczny waniliowy jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczny deser zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić go o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kisiel mleczny? Przygotowanie go jest bardzo łatwe. Na początku mleko (400 ml) przelewamy do rondelka. Dodajemy do niego cukier oraz ekstrakt waniliowy. Składniki mieszamy i czekamy, aż się zagotują. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz żółtkiem. Mieszanka nie powinna mieć grudek. Do wrzącego mleka wlewamy zawiesinę. Całość energicznie mieszamy do momentu połączenia się oraz uzyskania konsystencji przypominającej kisiel. Gotowy przelewamy do pucharków. Podajemy go z malinami.

Sprawdzony przepis na kisiel mleczny nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z mleka krowiego, które posiada wiele wartości odżywczych. Między innym możemy w nim znaleźć białko, magnez, potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń odpowiadający za układ kostny, a także witaminy z grupy B, które wpływają na nasz układ nerwowy oraz witamina K, A, D i E. Mleko jest również wykorzystywane do produkcji wielu produktów, czyli masła, śmietany, twarogu, jogurtów, kefirów czy maślanki. Co ważne w mleku znajdziemy dużo składników, czyli laktoza, białko, składniki tłuszczowe, składniki mineralne oraz witaminy. Przeprowadzono wiele badań dotyczących mleka, które udowodniły, że włączenie do codziennej diety mleka i nabiału w dzieciństwie zmniejsza ryzyko pojawienia się otyłości oraz zmniejsza się ryzyko pojawienia raka jelita grubego, żołądka czy piersi.

Kisiel mleczny z żółtkiem odpowiednio przygotowany posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybki i łatwy w przygotowaniu oraz dobry w smaku. Kisiel mleczny czekoladowy również jest pyszny w smaku, wystarczy przepis wzbogacić o kakao. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na słodki dodatek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kiślu mlecznym

Lista alergenów dla kiślu mlecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze kiślu mlecznego

na 100g gotowej potrawy

Kisiel ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
85.10
340.42
Białko (g)
3.03
12.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
12.26
49.02
Węglowodany przyswajalne (g)
10.41
41.66
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.84
7.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
2.96
11.83
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
7.62
Tłuszcze nienasycone (g)
1.05
4.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.77
3.08
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
1.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.97
143.90

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
31.19
124.78
Witamina B6 (mg)
0.08
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.61
Witamina C (mg)
6.90
27.62
Witamina D (µg (mcg))
0.85
3.42
Witamina E (mg)
0.11
0.42
Retinol (µg (mcg))
29.77
119.06
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Ryboflawina (mg)
0.12
0.47
Niacyna (mg)
0.32
1.28
Foliany (µg (mcg))
9.90
39.58
Beta karoten (µg (mcg))
9.95
39.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
27.65
110.60
Potas (mg)
165.51
662.03
Wapń (mg)
91.44
365.77
Fosfor (mg)
87.61
350.44
Magnez (mg)
15.32
61.30
Żelazo (mg)
0.29
1.15
Cynk (mg)
0.45
1.80
Miedź (mg)
0.03
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny kiślu mlecznego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiślu mlecznego

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Żółtko jajka
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Maliny
200 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
12.80
Za 200 g
Koszt składników
32.00