Kisiel bez cukru

Opublikowano: 11.03.2022 r., 9:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser kisiel w szklankach
Kisiel bez cukru
Kisiel bez cukru to świetna propozycja na zdrowy deser bez dodatku cukru. Kisiel jest bardzo dobrym deserem dla dzieci oraz diabetyków. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na zdrowy deser.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
156 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Jabłko - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Truskawki (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 7 płaskich łyżek stołowych (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na kisiel bez cukru krok po kroku

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych.

Pokrój jabłka w kostkę i umieść w garnku.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki.

Truskawki umieść w garnku, dodaj cynamon

Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.

W 500 ml wody wymieszaj mąkę ziemniaczaną i wlej do garnka.

Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż kisiel zgęstnieje.

Kisiel podawaj w głębokich talerzach.

Jak oceniasz przepis na kisiel bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat kisielu bez cukru

Kisiel bez cukru to bardzo dobry pomysł na pyszny i zdrowy deser. Kisiel świetnie sprawdzi się jako deser dla dzieci. Przepis na kisiel bez cukru jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go ugotować. Do zrobienia kisielu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jabłka, truskawki, mąka ziemniaczana, cynamon.

Jak zrobić kisiel bez cukru? Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój jabłka w kostkę i umieść w garnku. Truskawki umyj i oczyść z szypułek, pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki umieść w garnku, dodaj cynamon i zacznij gotować na wolnym ogniu. Gdy owoce puszczą lekko sok, dodaj do nich wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Gotuj no wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kisiel zgęstnieje. Kisiel podawaj w głębokich talerzach. Truskawki są owocami sezonowymi dostępnymi w okresie od czerwca do połowy lipca. Zawierają dużą ilość witaminy C i błonnika pokarmowego. Truskawki są owocami jagodowymi i zawierają bardzo małą ilość kalorii.

Jabłko to bardzo popularny na całym świecie owoc. Posiada różne odmiany, które różnią się nie tylko smakiem, ale również kolorem i konsystencją. Jabłka zawierają kwasy owocowe, którym zawdzięczają smak. Jabłka są też fantastycznym źródłem witaminy C, która odpowiada za syntezę kolagenu i ma właściwości przeciwutleniające i wzmacniające odporność, jak również minerałów: magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Jabłka są doskonałym źródłem pektyn, które nadają przetworom z jabłek gęstej konsystencji. Jabłka zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Jabłka zawierają małą ilość kalorii i mogą być spożywane przez diabetyków.

Podsumowując pyszny kisiel to wspaniały deser nie tylko dla dzieci. Prosty przepis na kisiel możesz przygotować także z innych owoców takich jak wiśnie, maliny lub jagody. Kisiel świetnie pasuje jako zdrowy i łatwy do przygotowania podwieczorek. Kisiel bez dodatku cukru mogą spożywać także osoby na diecie bezglutenowej oraz chorujące na cukrzycę.

Alergeny w kisielu bez cukru

Lista alergenów dla kisielu bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kisiel bez cukru

Wartości odżywcze kisielu bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Kisiel bez cukru jest zdrowym deserem o niskim indeksie glikemicznym. Kisiel jest bardzo dobry dla osób na diecie redukcyjnej oraz chorujących na cukrzycę. Kisiel zawiera sporą ilość błonnika pokarmowego i jest nisko kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
62.41
156.04
Białko (g)
0.70
1.75
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
14.81
37.03
Węglowodany przyswajalne (g)
12.38
30.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.43
6.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
0.21
0.52
Tłuszcze nasycone (g)
0.14
0.34
Tłuszcze nienasycone (g)
0.07
0.18
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
2.23
5.57
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.13
0.31
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.34
0.85
Foliany (µg (mcg))
10.67
26.67
Beta karoten (µg (mcg))
18.15
45.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
4.04
10.11
Potas (mg)
157.01
392.52
Wapń (mg)
11.82
29.54
Fosfor (mg)
21.50
53.76
Magnez (mg)
10.22
25.56
Żelazo (mg)
0.27
0.69
Cynk (mg)
0.09
0.24
Miedź (mg)
0.04
0.11
Mangan (mg)
0.16
0.41
Szacunkowy indeks glikemiczny kisielu bez cukru 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kisielu bez cukru

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jabłko
1000 g
5 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
70 g
7 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Koszt składników
18.00