- Ciasto francuskie 400 g
- Frankfurterki wieprzowe 400 g
- Ser gouda 200 g
- Majonez 50 g 5 łyżek stołowych
- Ketchup 50 g 5 łyżek stołowych
- Jajko 2 szt.
Przepis na kiełbaski w cieście krok po kroku
Wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego pieprz i bazylię.
Ciasto francuskie podziel na prostokąty.
Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg.
Kiełbaskę przekrój na pół na środek ciasta ułóż frankfurterkę, posyp serem i zawiń ją, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta.
Posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut.
Podawaj ciepłe z sosem jogurtowo-koperkowym lub w towarzystwie zielonej sałatki.

-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Informacje dietetyczne - kiełbaski w cieście
Wartości odżywcze kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście to doskonała propozycja na przekąskę. Przekąska domowa zawiera dużo mniej konserwantów niż gotowe wyroby sklepowe. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii możesz użyć drobiowych kiełbasek.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kiełbaski w cieście
Lista alergenów dla kiełbaski w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
W przepisie na kiełbaski w cieście nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- chrzan tarty
Więcej informacji na temat kiełbaski w cieście
Kiełbaski w cieście to doskonała potrawa kuchni europejskiej. Szybkie do przygotowania kiełbaski sprawdzą się doskonale na szybką przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi i rodziną. Kiełbaski w cieście francuskim to także doskonały pomysł na kinder party. Przepis na kiełbaski w cieście francuskim jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kiełbasek w cieście potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: kiełbaski typu frankfurterki, majonez, ketchup, chrzan, ser żółty, ciasto francuskie, jajko, bazylia.
Jak zrobić kiełbaski w cieście francuskim? Najpierw przygotuj sos: wymieszaj w miseczce majonez z chrzanem i ketchupem, dodaj do niego pieprz i bazylię. Ciasto francuskie podziel na prostokąty. Posmaruj kawałki ciasta sosem, nie smaruj do końca tak aby pozostał wolny brzeg. Kiełbaskę przekrój na pół na środek ciasta ułóż frankfurterkę, posyp serem i zawiń ją, sklej brzegi i natnij wierzch ciasta. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z wodą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 10-15 minut. Podawaj ciepłe z sosem jogurtowo koperkowym lub w towarzystwie zielonej sałatki.
Korzeń chrzanu pospolitego ma wiele właściwości wspomagających nasze zdrowie. Chrzan jest idealnym środkiem na chore zatoki. Należy on do tej samej rodziny co kapusta czy rzodkiewka, jest ceniony za swoje działanie antynowotworowe. Kiełbaski typu frankfurterki to niemieckie kiełbaski podwędzane. Zawierają dużą ilość kalorii pochodzących z tłuszczu zwierzęcego. Nasycony tłuszcz może mieć działanie prozapalne i prowadzić do miażdżycy. Dlatego bardzo ważne jest zachowanie równowagi w spożywaniu pokarmów z tłuszczem nasyconym. Pamiętaj, aby wybierać wędliny bez dodatku konserwantów, z możliwie jak najkrótszym składem oraz naturalnie wędzone.
Podsumowując zapiekane kiełbaski z cieście to szybka do przygotowania przekąska. Możesz użyć do jej przygotowania także innego rodzaju kiełbasy. Kiełbasa jest dobrym źródłem białka zwierzęcego oraz tłuszczów nasyconych, dlatego powinny jej unikać osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Szacunkowy koszt przygotowania kiełbaski w cieście
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023