Kiełbasa żywiecka

Opublikowano: 28.06.2021 r., 20:47 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
4 plastry kiełbasy żywieckiej na jasnym, drewnianym stole, ozdobione listkami mięty.
Kiełbasa żywiecka
Jeżeli lubisz kiełbasę, ale przeraża cię ilość konserwantów w sklepowych kiełbasach, to ten przepis jest dla Ciebie. Kiełbasa żywiecka jest parzona oraz podpiekana.
Przygotowanie 120 min
Gotowanie i Pieczenie 90 min
196 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 50 porcji
  • Łopatka wieprzowa 2 kg (2000 g)
  • Karkówka wieprzowa 2,5 kg (2500 g)
  • Polędwica wołowa 0,5 kg (500 g)
  • Sól peklująca (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, miska, maszynka do mięsa, nadziewarka do kiełbas, osłonka białkowa

Przepis na kiełbasę żywiecką krok po kroku

Łopatkę pokrój na kostki o wielkości około 2 × 2 cm, karkówkę zmiel, korzystając z sitka 10 mm, a polędwicę z sitka 4 mm.

Ze względu na różny rodzaj mięsa pekluj mięso osobno, dlatego potrzebujesz 4 misek. Na 1 kg mięsa wsyp około 20 g peklosoli i zalej wodą, tak aby przykryć mięso, czyli 40 g do łopatki, 50 do karkówki i 10 do polędwicy. Każdy rodzaj mięsa osobno wymieszaj i zostaw na 24-48 godzin w lodówce. Najlepiej co 12 godzin zamieszaj mięso.

Po zakończeniu peklowania odlej wodę i dodaj do łopatki przyprawy (3 ząbki czosnku, 10 g pieprzu czarnego i 5 g pieprzu ziołowego, mielonego). Dokładnie wymieszaj i dodaj karkówkę, a następnie polędwicę. Wszystko razem wymieszaj, aby mięso się skleiło i dobrze wymieszało z przyprawami.

Osłonki w tym czasie namocz w wodzie. Po 20 minutach osłonki powinny już być gotowe.

Wtedy napełnij je mięsem i zostaw, żeby obeschły. Zajmuje to około 12 godzin w temperaturze 8 stopni Celsjusza lub 4 godziny w temperaturze pokojowej.

Następnie sparz kiełbasę w garnku z wodą. Parzenie przebiega w około 70 stopniach Celsjusza i trwa około 50-70 minut. Po tym czasie temperatura wewnątrz kiełbasy powinna wynosić 70 stopni Celsjusza.

Potem ostudź kiełbasę i podpiecz w temperaturze około 80-90 stopni Celsjusza przez 20 minut. Kiełbasę najlepiej zawiesić w piekarniku.

Na koniec znowu powieś kiełbasę, żeby schła, przez około 5-10 dni.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę żywiecką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy żywieckiej

Kiełbasa żywiecka to wędzona, parzona i podsuszana kiełbasa, która jest bardzo popularna. Domowa kiełbasa oczywiście wymaga trochę pracy i czasu, ale efekt finalny zdecydowanie jest tego wart. Składniki do własnej roboty kiełbasy żywieckiej to łopatka i karkówka wieprzowa oraz pręga wołowa, peklosól, pieprz, czosnek, osłonki białkowe i trochę cukru. Receptura takiej kiełbasy może wydawać się niedostępna, ale bez problemu zamówisz potrzebne składniki w sklepach internetowych. Peklosól to mieszanka soli i azotanu sodu, którą używa się do przygotowywania wędlin. Odpowiedzialna jest za trwałość gotowej kiełbasy oraz sprawia, że mięso nabiera różowego koloru. Sól peklującą można też zamienić na sól kuchenną z dodatkiem kwasu askorbinowego, czyli witaminy C. Dodaje się około 1 g na 1 kg masy mięsnej. Osłonki białkowe to natomiast tak jak sama nazwa mówi osłonka, w którą wkładana jest masa mięsna na kiełbasę. Gdy masz już wszystkie składniki na kiełbasę, możemy przechodzić do tego, jak zrobić kiełbasę żywiecką. Zaczynamy od rozdrobnienia mięsa. Do tego potrzebna będzie maszynka do mielenia. Łopatkę kroimy na kostki o wielkości około 2 × 2 cm, karkówkę mielimy, korzystając z sitka 10 mm, a pręgę na sitku 4 mm. Ze względu na różny rodzaj mięsa peklujemy mięso osobno, dlatego potrzebujesz 4 misek. Na 1 kg mięsa wsyp około 20 g peklosoli i zalej wodą, tak, aby przykryć mięso. Każdy rodzaj mięso osobno wymieszaj i zostaw na 24-48 godzin w lodówce. Najlepiej co 12 godzin zamieszać mięso. Po zakończeniu peklowania odlewamy wodę i dodajemy do łopatki przyprawy. Dokładnie mieszamy i dodajemy karkówkę, a następnie pręgę. Wszystko razem mieszamy, aby mięso się skleiło i dobrze wymieszało z przyprawami. Osłonki w tym czasie namaczamy w wodzie. Po 20 minutach osłonki powinny już być gotowe. Wtedy napełniamy je mięsem i zostawiamy, żeby obeschły. Zajmuje to około 12 godzin w temperaturze 8 C lub 4 godziny w temperaturze pokojowej. Taka sucha kiełbasa musi zostać zaparzona. Można skorzystać z szynkowara lub zwykłego garnka z wodą. Potrzebny będzie także termometr, aby utrzymywać odpowiednią temperaturę. Parzenie przebiega w około 70 stopniach Celsjusza i trwa około 50-70 minut. Po tym czasie temperatura wewnątrz kiełbasy powinna wynosić 70 stopni Celsjusza. Następnie studzimy kiełbasę i podpiekamy w temperaturze około 80-90 stopni Celsjusza, przez 20 minut. Na koniec znowu suszymy kiełbasę, przez około 5-10 dni. Jak widzisz, przepis na kiełbasę żywiecką jest dość praco- i czasochłonny, ale z pewnością dasz sobie radę z przygotowaniem tej kiełbasy.

Alergeny w kiełbasie żywieckiej

Lista alergenów dla kiełbasy żywieckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kiełbasy żywieckiej

na 100g gotowej potrawy

Kiełbasa żywiecka jest bezglutenowa oraz ma niski indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
196.67
196.67
Białko (g)
21.29
21.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.73
11.73
Tłuszcze nasycone (g)
5.12
5.12
Tłuszcze nienasycone (g)
6.61
6.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.15
5.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.45
1.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
1.27
1.27
Witamina B6 (mg)
0.37
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
0.88
Witamina C (mg)
0.27
0.27
Witamina D (µg (mcg))
1.16
1.16
Witamina E (mg)
0.24
0.24
Retinol (µg (mcg))
1.27
1.27
Tiamina (mg)
0.60
0.60
Ryboflawina (mg)
0.28
0.28
Niacyna (mg)
4.86
4.86
Foliany (µg (mcg))
5.20
5.20
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
826.08
826.08
Potas (mg)
316.04
316.04
Wapń (mg)
14.29
14.29
Fosfor (mg)
213.43
213.43
Magnez (mg)
19.24
19.24
Żelazo (mg)
0.99
0.99
Cynk (mg)
2.85
2.85
Miedź (mg)
0.10
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy żywieckiej 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy żywieckiej

Koszt składników
174.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
2000 g
2 kg
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
48.57
Za 2000 g
Karkówka wieprzowa
2500 g
2,5 kg
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 5
60.00
Za 2500 g
Polędwica wołowa
500 g
0,5 kg
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Sól peklująca
100 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 100 g
Koszt składników
174.00