Kiełbasa z szynkowara

Opublikowano: 31.01.2022 r., 13:40 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa kiełbasa z szynkowara
Kiełbasa z szynkowara
Domowa kiełbasa z szynkowara będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek na zimno, na ciepło lub do żurku. Tak przygotowane mięso jest niezwykle smaczne i aromatyczne.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 240 min
463 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Czosnek - 7 ząbków (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
maszynka do mięsa, szynkowar

Przepis na kiełbasę z szynkowara krok po kroku

Zmiel mięso z siedmioma ząbkami czosnku w maszynce do mięsa.

Przełóż mięso do miski i dodaj przyprawy: 2,5 łyżki majeranku, łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli oraz łyżeczkę pieprzu czarnego.

Stopniowo wlewaj do mięsa z przyprawami 200 ml bardzo zimnej wody, wyrabiając bardzo dokładnie mięso. Zostaw masę na noc w lodówce.

W szynkowarze umieść drugie dno i specjalny woreczek. A w nim mięso, dobrze dociskając. Nałóż płytkę dociskową. Zakręć szynkowar i umieść w nim termometr.

Do garnka wlej wodę. Umieść w nim szynkowar i drugi termometr.

Kiełbasę parz około 3 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.

Gotową kiełbasę wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę z szynkowara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,1% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy z szynkowara

Domowa kiełbasa z szynkowara będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek na zimno, na ciepło lub do żurku. Tak przygotowane mięso jest niezwykle smaczne i aromatyczne.

Domowe wyroby to pyszna i zdrowa odpowiedź na dostępne w sklepach produkty mięsne. Przepis na kiełbasę z szynkowara jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Całość przygotujesz tylko z mięsa mielonego i przypraw.

Na początku zmiel łopatkę wieprzową z ząbkami czosnku. Do mięsnej masy dodaj przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, sól i pieprz czarny. Całą masę dokładnie wyrabiaj, dolewając około 200 ml bardzo zimnej wody. Ugniataj mięso tak, by dosłownie uciekało Ci przez palce. Następnie odstaw do lodówki na całą noc, by smaki dobrze się „przegryzły”. Na następny dzień wystarczy już tylko kiełbasę ugotować. Aby to wykonać potrzebujesz szynkowara i dużego garnka. Umieść mięso w szynkowarze dokładnie je uciskając. Możesz zrobić to z pomocą np. tłuczka do ziemniaków. Teraz wystarczy dobrze zamknąć szynkowar i umieścić go w garnku z wodą. Proces podgrzewania powinien wynosić około 3 godziny, a temperatura wody nie powinna przekroczyć 80 stopni Celsjusza. Przed podaniem schłodź jeszcze kiełbasę w lodówce, żeby łatwiej było ją kroić. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.

Aby powstała ta pyszna kiełbasa konieczne są przyprawy. Majeranek zaliczany jest do najbardziej popularnych ziół kuchni europejskiej. W polskiej kuchni najczęściej stosowany jest do zup takich jak żurek, czy barszcz czerwony, a także do mięs. Oprócz wyjątkowego aromatu ma w sobie również wiele składników odżywczych. W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.

Kolejną przyprawą, którą warto się zainteresować, jest pieprz ziołowy. Na pewno wiele zaskoczy fakt, że ta kompozycja przypraw nie posiada w sobie… pieprzu. Wspaniały aromat i smak, jaki nadaje przyprawom, wynika z obecności kminku, kolendry, majeranku, liści laurowych, gorczycy, chrzanu czy słodkiej papryki. Nazwa „pieprz ziołowy” spowodowana jest smakiem, które te przyprawy nadają, a więc ostry lub inaczej pierny.

Mam nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiecie już jak zrobić kiełbasę z szynkowara i wykonacie nasz przepis. Smacznego!

Alergeny w kiełbasie z szynkowara

Lista alergenów dla kiełbasy z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kiełbasy z szynkowara

na 100g gotowej potrawy

W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
231.86
463.71
Białko (g)
16.68
33.37
Fenyloalanina (mg)
0.69
1.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.58
3.15
Węglowodany przyswajalne (g)
1.48
2.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
17.17
34.33
Tłuszcze nasycone (g)
7.70
15.39
Tłuszcze nienasycone (g)
9.47
18.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.63
15.26
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.84
3.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.90
3.81
Witamina B6 (mg)
0.39
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.70
1.41
Witamina C (mg)
2.15
4.30
Witamina D (µg (mcg))
1.62
3.24
Witamina E (mg)
0.18
0.37
Retinol (µg (mcg))
1.90
3.81
Tiamina (mg)
0.74
1.49
Ryboflawina (mg)
0.27
0.54
Niacyna (mg)
3.68
7.36
Foliany (µg (mcg))
4.90
9.81
Beta karoten (µg (mcg))
0.24
0.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
62.71
125.43
Potas (mg)
306.71
613.43
Wapń (mg)
22.90
45.81
Fosfor (mg)
180.62
361.24
Magnez (mg)
18.33
36.67
Żelazo (mg)
1.08
2.16
Cynk (mg)
2.63
5.25
Miedź (mg)
0.09
0.18
Mangan (mg)
0.09
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy z szynkowara 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy z szynkowara

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Czosnek
50 g
7 ząbków
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Koszt składników
37.00