Kiełbasa z szynkowara
- Łopatka wieprzowa (1000 g)
- Czosnek - 7 ząbków (50 g)
Przepis na kiełbasę z szynkowara krok po kroku
Zmiel mięso z siedmioma ząbkami czosnku w maszynce do mięsa.
Przełóż mięso do miski i dodaj przyprawy: 2,5 łyżki majeranku, łyżeczka pieprzu ziołowego, 2 łyżeczki soli oraz łyżeczkę pieprzu czarnego.
Stopniowo wlewaj do mięsa z przyprawami 200 ml bardzo zimnej wody, wyrabiając bardzo dokładnie mięso. Zostaw masę na noc w lodówce.
W szynkowarze umieść drugie dno i specjalny woreczek. A w nim mięso, dobrze dociskając. Nałóż płytkę dociskową. Zakręć szynkowar i umieść w nim termometr.
Do garnka wlej wodę. Umieść w nim szynkowar i drugi termometr.
Kiełbasę parz około 3 godziny w temperaturze 75-80 stopni Celsjusza.
Gotową kiełbasę wystudź i schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem.
-
Szynka z szynkowara
-
Wędlina z szynkowara
-
Schab z szynkowara
-
Mielonka z szynkowara
-
Wędliny z szynkowara
-
Boczek z szynkowara
-
Karkówka z szynkowara
-
Łopatka z szynkowara
-
Golonka z szynkowara
-
Szynka z szynkowara z żelatyną
-
Kurczak z szynkowara
-
Pierś z indyka z szynkowara
-
Pasztet z szynkowara
-
Salceson z szynkowara
-
Marynata do schabu z szynkowara
-
Wołowina z szynkowara
-
Filet z indyka z szynkowara
-
Dania z szynkowara
Więcej informacji na temat kiełbasy z szynkowara
Domowa kiełbasa z szynkowara będzie wspaniałym dodatkiem do kanapek na zimno, na ciepło lub do żurku. Tak przygotowane mięso jest niezwykle smaczne i aromatyczne.
Domowe wyroby to pyszna i zdrowa odpowiedź na dostępne w sklepach produkty mięsne. Przepis na kiełbasę z szynkowara jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Całość przygotujesz tylko z mięsa mielonego i przypraw.
Na początku zmiel łopatkę wieprzową z ząbkami czosnku. Do mięsnej masy dodaj przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, sól i pieprz czarny. Całą masę dokładnie wyrabiaj, dolewając około 200 ml bardzo zimnej wody. Ugniataj mięso tak, by dosłownie uciekało Ci przez palce. Następnie odstaw do lodówki na całą noc, by smaki dobrze się „przegryzły”. Na następny dzień wystarczy już tylko kiełbasę ugotować. Aby to wykonać potrzebujesz szynkowara i dużego garnka. Umieść mięso w szynkowarze dokładnie je uciskając. Możesz zrobić to z pomocą np. tłuczka do ziemniaków. Teraz wystarczy dobrze zamknąć szynkowar i umieścić go w garnku z wodą. Proces podgrzewania powinien wynosić około 3 godziny, a temperatura wody nie powinna przekroczyć 80 stopni Celsjusza. Przed podaniem schłodź jeszcze kiełbasę w lodówce, żeby łatwiej było ją kroić. Koniecznie wypróbujcie ten sprawdzony przepis.
Aby powstała ta pyszna kiełbasa konieczne są przyprawy. Majeranek zaliczany jest do najbardziej popularnych ziół kuchni europejskiej. W polskiej kuchni najczęściej stosowany jest do zup takich jak żurek, czy barszcz czerwony, a także do mięs. Oprócz wyjątkowego aromatu ma w sobie również wiele składników odżywczych. W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe. Stosowany jest również w przypadku trudności z trawieniem oraz podczas wystąpienia kaszlu, kataru i bólu gardła.
Kolejną przyprawą, którą warto się zainteresować, jest pieprz ziołowy. Na pewno wiele zaskoczy fakt, że ta kompozycja przypraw nie posiada w sobie… pieprzu. Wspaniały aromat i smak, jaki nadaje przyprawom, wynika z obecności kminku, kolendry, majeranku, liści laurowych, gorczycy, chrzanu czy słodkiej papryki. Nazwa „pieprz ziołowy” spowodowana jest smakiem, które te przyprawy nadają, a więc ostry lub inaczej pierny.
Mam nadzieję, że dzięki naszym wskazówkom wiecie już jak zrobić kiełbasę z szynkowara i wykonacie nasz przepis. Smacznego!
Alergeny w kiełbasie z szynkowara
Lista alergenów dla kiełbasy z szynkowara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze kiełbasy z szynkowara
W suszonym majeranku znaleźć można potas, żelazo, wapń, cynk czy magnez. Wskazuje się, że dzięki zawartości olejków eterycznych ma oddziaływanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne oraz przeciwnowotworowe.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.