Kiełbasa z sarny

Opublikowano: 14.07.2021 r., 11:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiełbasa z sarny podana na drewnianej desce.
Kiełbasa z sarny
Kiełbasa z sarny to przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Ten przepis pozwoli Ci przygotować ją w łatwy sposób w swoim domu.
Przygotowanie 60 min
Czas parzenia i Peklowanie 20 min
748 kcal
Kcal w porcji
402 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Łopatka z sarny (3500 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, maszynka do mięsa, jelita wieprzowe, nadziewarka do kiełbas

Przepis na kiełbasę z sarny krok po kroku

Mięso dokładnie kroimy w kostkę. Marynujemy solą, pieprzem i solą peklującą. Odstaw całość do lodówki na 12 godzin.

Po tym czasie mięso zmiel w maszynce do mielenia razem z obranymi ząbkami czosnku. Do masy możesz dodać odrobinę pieprzu, jeśli chcesz, by kiełbasa była bardziej pikantna.

Do mięsa dodaj 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszaj mięso rękami, by powstała zwarta masa.

Na nadziewarkę do kiełbas nałóż jelito wieprzowe i nadziej kiełbasy, wiążąc supełki na końcach.

Gotową kiełbasę susz przez 48 godzin.

Po suszeniu kiełbasę możesz sparzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę z sarny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy z sarny

Kiełbasa z sarny to wędlina dla prawdziwych smakoszy. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a jednocześnie bardzo wykwintna. Mięso jest w niej bardzo kruche i smaczne. Całość prezentuje się i smakuje naprawdę fantastycznie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pysznych dań, czy nawet jako wędlina na kanapki. To rarytas, który doceni każdy miłośnik dziczyzny. W tym wydaniu mięso z sarny jest naprawdę wspaniałe.

Przepis na kiełbasę z sarny jest niezwykle prosty i mało skomplikowany. Dobrze jest użyć do niego mięsa, które nie posiada zbyt wielu błonek, by kiełbasa nie wyszła zbyt żylasta. W tym przepisie mięso z sarny łączy się z innym rodzajem mięsa, by dodać całości trochę więcej tłuszczu, tak by kiełbasa nie była zbyt sucha. Dodatek boczku nadaje całości soczystości i lepszego smaku. Tłuszcz jest bowiem jego nośnikiem, dlatego kiełbasa z jego dodatkiem, nawet niezbyt dużym będzie smaczniejsza i apetyczniejsza.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiełbasę z sarny, która będzie niezwykle smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest bardzo łatwy, a efekt końcowy zaskoczy każdego kto jej spróbuje.

Kiełbasa domowa smakuje znacznie lepiej niż ta sklepowa. W jej przypadku ma się również pewność, co do użytych składników, a także dobrej jakości mięsa. Robiąc kiełbasę własnoręcznie można również kontrolować dodatek soli, która w przypadku osób z dużym ryzykiem chorób układu krwionośnego, powinna być w diecie redukowana. Robiąc kiełbasę własnoręcznie można użyć ulubionej mieszanki przypraw, tak by smak całkowicie odpowiadał osobistym preferencjom.

Kiełbasa z sarny i wieprzowiny jest bardzo pyszna i pełna smaku. Dodatek wieprzowiny świetnie wpływa na konsystencję, ale również na lepszy smak tego wyrobu. Ta wędlina wspaniale łączy się również z mięsem z dzika, jednak mięso wieprzowe jest łatwiej dostępne i tańsze.

Jeśli zastanawiasz się jak wędzić kiełbasę z sarny, to wystarczy zaledwie 2 lub 3 godziny w wędzarni, by kiełbasa była zupełnie gotowa. Ta z przepisu jest tylko parzona, dzięki czemu jest bardziej zdrowa. Odpowiednie proporcje różnych gatunków mięs sprawiają, że jest niezwykle pyszna.

Alergeny w kiełbasie z sarny

Lista alergenów dla kiełbasy z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę z sarny

Wartości odżywcze kiełbasy z sarny

na 100g gotowej potrawy

Ta kiełbasa nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na dużą ilość soli, a także udział czerwonego mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(402g)
Energia (kcal)
186.31
748.98
Białko (g)
20.72
83.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(402g)
Węglowodany (g)
0.16
0.66
Węglowodany przyswajalne (g)
0.15
0.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(402g)
Tłuszcz (g)
10.82
43.52
Tłuszcze nasycone (g)
6.62
26.62
Tłuszcze nienasycone (g)
4.20
16.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.14
12.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
4.25
Cholesterol (mg)
77.86
313.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(402g)
Witamina A (µg (mcg))
1.37
5.50
Witamina B6 (mg)
0.44
1.77
Witamina B12 (µg (mcg))
1.69
6.79
Witamina C (mg)
0.16
0.62
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.20
Witamina E (mg)
0.45
1.79
Retinol (µg (mcg))
1.37
5.50
Tiamina (mg)
0.51
2.07
Ryboflawina (mg)
0.26
1.06
Niacyna (mg)
5.47
21.97
Foliany (µg (mcg))
3.50
14.06
Beta karoten (µg (mcg))
0.02
0.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(402g)
Sód (mg)
158.79
638.34
Potas (mg)
314.31
1263.52
Wapń (mg)
11.22
45.12
Fosfor (mg)
196.41
789.56
Magnez (mg)
20.02
80.50
Żelazo (mg)
2.60
10.44
Cynk (mg)
3.80
15.29
Miedź (mg)
0.13
0.52
Mangan (mg)
0.02
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy z sarny 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy z sarny

Koszt składników
303.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z sarny
3500 g
70.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 4
245.00
Za 3500 g
Boczek wieprzowy bez kości
500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
20.00
Za 500 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
303.00