Kiełbasa z sarny
Opublikowano: 14.07.2021 r.
Kiełbasa z sarny to przysmak, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Ten przepis pozwoli Ci przygotować ją w łatwy sposób w swoim domu.
Składniki dla 10 porcji:
- Łopatka z sarny - 3500 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 500 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sól do peklowania
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, maszynka do mięsa, jelita wieprzowe, nadziewarka do kiełbas
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie kroimy w kostkę. Marynujemy solą, pieprzem i solą peklującą. Odstaw całość do lodówki na 12 godzin.
- Po tym czasie mięso zmiel w maszynce do mielenia razem z obranymi ząbkami czosnku. Do masy możesz dodać odrobinę pieprzu, jeśli chcesz, by kiełbasa była bardziej pikantna.
- Do mięsa dodaj 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszaj mięso rękami, by powstała zwarta masa.
- Na nadziewarkę do kiełbas nałóż jelito wieprzowe i nadziej kiełbasy, wiążąc supełki na końcach.
- Gotową kiełbasę susz przez 48 godzin.
- Po suszeniu kiełbasę możesz sparzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Ta kiełbasa nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na dużą ilość soli, a także udział czerwonego mięsa.