Kiełbasa z sarny
- Łopatka z sarny (3500 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (500 g)
- Czosnek - 4 ząbki (20 g)
Przepis na kiełbasę z sarny krok po kroku
Mięso dokładnie kroimy w kostkę. Marynujemy solą, pieprzem i solą peklującą. Odstaw całość do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie mięso zmiel w maszynce do mielenia razem z obranymi ząbkami czosnku. Do masy możesz dodać odrobinę pieprzu, jeśli chcesz, by kiełbasa była bardziej pikantna.
Do mięsa dodaj 1/2 szklanki zimnej wody i wymieszaj mięso rękami, by powstała zwarta masa.
Na nadziewarkę do kiełbas nałóż jelito wieprzowe i nadziej kiełbasy, wiążąc supełki na końcach.
Gotową kiełbasę susz przez 48 godzin.
Po suszeniu kiełbasę możesz sparzyć w wodzie o temperaturze 80 stopni przez 20 minut.
Więcej informacji na temat kiełbasy z sarny
Kiełbasa z sarny to wędlina dla prawdziwych smakoszy. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, a jednocześnie bardzo wykwintna. Mięso jest w niej bardzo kruche i smaczne. Całość prezentuje się i smakuje naprawdę fantastycznie. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pysznych dań, czy nawet jako wędlina na kanapki. To rarytas, który doceni każdy miłośnik dziczyzny. W tym wydaniu mięso z sarny jest naprawdę wspaniałe.
Przepis na kiełbasę z sarny jest niezwykle prosty i mało skomplikowany. Dobrze jest użyć do niego mięsa, które nie posiada zbyt wielu błonek, by kiełbasa nie wyszła zbyt żylasta. W tym przepisie mięso z sarny łączy się z innym rodzajem mięsa, by dodać całości trochę więcej tłuszczu, tak by kiełbasa nie była zbyt sucha. Dodatek boczku nadaje całości soczystości i lepszego smaku. Tłuszcz jest bowiem jego nośnikiem, dlatego kiełbasa z jego dodatkiem, nawet niezbyt dużym będzie smaczniejsza i apetyczniejsza.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiełbasę z sarny, która będzie niezwykle smaczna, a przy tym niezbyt skomplikowana w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Jest bardzo łatwy, a efekt końcowy zaskoczy każdego kto jej spróbuje.
Kiełbasa domowa smakuje znacznie lepiej niż ta sklepowa. W jej przypadku ma się również pewność, co do użytych składników, a także dobrej jakości mięsa. Robiąc kiełbasę własnoręcznie można również kontrolować dodatek soli, która w przypadku osób z dużym ryzykiem chorób układu krwionośnego, powinna być w diecie redukowana. Robiąc kiełbasę własnoręcznie można użyć ulubionej mieszanki przypraw, tak by smak całkowicie odpowiadał osobistym preferencjom.
Kiełbasa z sarny i wieprzowiny jest bardzo pyszna i pełna smaku. Dodatek wieprzowiny świetnie wpływa na konsystencję, ale również na lepszy smak tego wyrobu. Ta wędlina wspaniale łączy się również z mięsem z dzika, jednak mięso wieprzowe jest łatwiej dostępne i tańsze.
Jeśli zastanawiasz się jak wędzić kiełbasę z sarny, to wystarczy zaledwie 2 lub 3 godziny w wędzarni, by kiełbasa była zupełnie gotowa. Ta z przepisu jest tylko parzona, dzięki czemu jest bardziej zdrowa. Odpowiednie proporcje różnych gatunków mięs sprawiają, że jest niezwykle pyszna.
Alergeny w kiełbasie z sarny
Lista alergenów dla kiełbasy z sarny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę z sarny
Wartości odżywcze kiełbasy z sarny
Ta kiełbasa nie powinna gościć zbyt często w menu ze względu na dużą ilość soli, a także udział czerwonego mięsa.
Energia i białka
(402g)
Węglowodany
(402g)
Tłuszcze
(402g)
Witaminy
(402g)
Składniki mineralne
(402g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.