Kiełbasa z grilla
- Kiełbasa polska - 5 kiełbasek (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
- Miód - 1 łyżka (25 g)
- Musztarda - 2 łyżki (40 g)
- Piwo jasne - 0,5 puszki (250 ml)
Przepis na kiełbasę z grilla krok po kroku
W dużej misce zmieszaj piwo, oliwę, musztardę i miód. Dodaj chili, tymianek i paprykę.
Kiełbasę ponacinaj i przełóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj.
Miskę z kiełbasą przykryj folią i włóż do lodówki na co najmniej 1h.
Wyciągnij kiełbasę z lodówki dopiero przed grillowaniem. Ułóż kiełbaski na rozgrzanym grillu i grilluj z każdej strony, aż będą rumiane.
Więcej informacji na temat kiełbasy z grilla
Kiełbasa z grilla jest wspaniałą propozycją dla miłośników potraw z rusztu. Urzeka prostotą i świetną kompozycją smakową.
Przepis na kiełbasę z grilla jest naprawdę nieskomplikowany i szybki, całość można przygotować w kilka chwil. Najdłuższy w całym procesie jest etap marynowania, dlatego można kiełbasę zamarynować dzień wcześniej, dzięki temu będzie smakowała nawet lepiej.
Jest to świetny pomysł na pyszną kolację dla całej rodziny. Dzięki dużej ilości ziół i przypraw smakuje naprawdę wybornie i wyraziście. Ostrości nadaje jej papryczka chili, jednak pikantność neutralizuje słodki miód.
Jeżeli szukasz pomysłu jak przygotować kiełbasę na grilla, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Jest naprawdę prosty, dzięki temu poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze.
Różnorodne przyprawy sprawiają, że dość nudna kiełbasa grillowana, zamienia się w pyszne danie, obok którego ciężko przejść obojętnie.
To najlepsza propozycja dla osób zmęczonych tradycyjnymi przepisami na kiełbasę z grilla, gdyż aromatyczna marynata czyni ją niebanalną potrawą, w której staropolska kuchnia łączy się ze szczyptą nowoczesności i orientu.
Jest to świetny pomysł jak zrobić naprawdę smaczne danie w bardzo krótkim czasie i za niską cenę.
Marynata jest świetnym sposobem na sprawienie, by mięso było kruche, pyszne i soczyste. Nadaje mięsu odpowiedniej sprężystości i pozwala, by smak przeniknął głęboko w jego strukturę.
Kiełbasa z grilla jest tak dobra, że ciężko jej sobie odmówić. To sprawia, że znika ze stołu w ekspresowym tempie.
Jeżeli zastanawiasz się jak zamarynować kiełbasę tak, by nie straciła swojego unikalnego smaku, ale by była bardzo soczysta, to jest to idealny przepis. Zalewa, w której marynuje się kiełbasa jest prosta do wykonania, a daje naprawdę niesamowity smak. To świetny sposób, by przyprawić swoje ulubione mięso, które przygotowujemy na ruszcie.
Tajnym składnikiem marynaty jest piwo, najlepiej wybierać jasne, które świetnie komponuje się ze smakiem kiełbasy. Tak przygotowane kiełbasy najlepiej podawać z sałatką ze świeżych pokrojonych pomidorów z cebulą.
Alergeny w kiełbasie z grilla
Lista alergenów dla kiełbasy z grilla przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
Wartości odżywcze kiełbasy z grilla
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.