Kiełbasa z dziczyzny

Opublikowano: 06.11.2022 r., 15:52 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Plasterki kiełbasy z dziczyzny
Kiełbasa z dzika
Poznaj przepis na pyszną, domową, wędzoną kiełbasę z dzika.
Przygotowanie 90 min
532 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 40 porcji
  • Łopatka z dzika (3000 g)
  • Schab z dzika (2000 g)
  • Boczek z dzika (3000 g)
  • Jelito wieprzowe - ilość w zależności od potrzeb (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, jałowiec
Sprzęt kuchenny
młynek

Przepis na kiełbasę z dziczyzny krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze części i zapekluj w soli. Odstaw na 2 dni.

Wszystkie rodzaje mięsa zmiel w młynku.

Wymieszaj mięso i dodaj przyprawy.

Osłonki z jelit wieprzowych napełnij mięsem.

Kiełbasę poddaj wędzeniu dymem w 50 stopniach, aż będzie brązowa. Podnieś temperaturę do 90 st. C, aż się podpiecze.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę z dziczyzny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy z dziczyzny

Potrawy z dziczyzny w ostatnich latach zyskują na popularności. Często nazywane są potrawami myśliwskimi ze względu na mięso z dzika, które zostało wykorzystane do ich produkcji. Często jako dodatek wykorzystuje się też typowe, leśne przyprawy, na przykład owoce jałowca, które podkręcają ich smak. Przykładem bardzo popularnego dania jest kiełbasa z dziczyzny, która ma specyficzny, niespotykany nigdzie indziej smak. Jeśli lubisz tradycyjne, mięsne potrawy koniecznie poznaj przepis na kiełbasę z dziczyzny – domowa, wędzona kiełbasa jest naprawdę najlepsza i nada się na wiele okazji. Zatem jak zrobić kiełbasę z dziczyzny? Bardzo ważne jest dobranie mięsa z różnych klas, odpowiedni proces peklowania oraz wędzenia. Dzięki mieszance różnych klas mięsa, kiełbasa nie będzie ani zbyt tłusta, ani zbyt sucha. Peklowanie pozwala na uzyskanie wyjątkowego aromatu oraz dłuższą trwałość dań z mięsa mielonego. Wędzenie kiełbasy nie jest procesem obowiązkowym, można przygotować też kiełbasy surowe, jednak poddanie mięsa działaniu dymu wędzarniczego nadaje mu charakterystyczny smak, dzięki czemu kiełbasa z dzika będzie jeszcze bardziej smaczna i pyszna. Przepis na kiełbasę z dzika jest prosty, ale dość czasochłonny. Niezbędne jest dobrej jakości mięso z trzech klas. Klasa pierwsza to na przykład łopatka, szynka lub karkówka, a klasa II – boczek. Do klasy trzeciej należą natomiast gicze oraz części pozostałe z wcześniejszej obróbki łopatki i szynki. Dobra kiełbasa z dzika powinna być również odpowiednio przyprawiona. Najlepiej sprawdzają się ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, świeży lub mielony czosnek, czy czarny pieprz. Jeśli planujesz przygotować kiełbasę z dzika, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który przeprowadzi się przez wszystkie etapy krok po kroku.

Alergeny w kiełbasie z dziczyzny

Lista alergenów dla kiełbasy z dziczyzny przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę z dziczyzny

Wartości odżywcze kiełbasy z dziczyzny

na 100g gotowej potrawy

Spożycie mięsa czerwonego przetworzonego warto ograniczyć do ok. 200 g tygodniowo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
266.21
532.42
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
16.95
33.90
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Skrobia (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
21.48
42.96
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
9.20
18.40
Tłuszcze nienasycone (g)
12.28
24.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.29
18.57
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.00
6.00
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
4.87
9.74
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.26
0.52
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
4.87
9.74
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.49
0.98
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.32
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.94
7.88
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Wapń (mg)
10.87
21.74
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
160.40
320.80
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy z dziczyzny 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy z dziczyzny

Koszt składników
706.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka z dzika
3000 g
47.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 5
201.43
Za 3000 g
Schab z dzika
2000 g
45.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 4
150.00
Za 2000 g
Boczek z dzika
3000 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 12
276.00
Za 3000 g
Jelito wieprzowe
5 g
ilość w zależności od potrzeb
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
706.00