Kiełbasa wiejska
- Łopatka wieprzowa - 5,5 kg (5500 g)
- Boczek wieprzowy bez kości - 2,5 kg (2500 g)
Przepis na kiełbasę wiejską krok po kroku
Mięso zmiel w maszynce do mielenia i włóż do dużej miski. Dodaj wszystkie przyprawy i porządnie wymieszaj dłonią, by miało spójną konsystencję. Dolej 1/4 szklanki wody i mieszaj, by mięso wchłonęło wodę.
Jelita wieprzowe dokładnie wypłucz z soli, która znajduje się wewnątrz.
Do nadziewarki przyłącz drobną końcówkę i za pomocą maszyny nadziej jelita. Na końcach jelita zawiąż supełki.
Kiełbasę pozostaw do obeschnięcia na kilka godzin, najlepiej przewieszoną wysoko na sznurku.
Do dużego garnka wlej 5 l wody i zagotuj ją.
Ostudź tak, by miała temperaturę około 80 stopni, w takiej wodzie parz kiełbasę przez 30 minut.
-
Rzeszowiak
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z makaronem
-
Jajka faszerowane
-
Schab pieczony
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Pierniki
-
Polędwiczki wieprzowe
-
Pierniczki świąteczne
-
Żurek wielkanocny
-
Pierniki świąteczne
-
Pierożki z mięsem
-
Schab w sosie
-
Babka cytrynowa
-
Sękacz
-
Makowiec
-
Barszcz biały
-
Pieczeń rzymska
-
Przepisy świąteczne
Więcej informacji na temat kiełbasy wiejskiej
Kiełbasa wiejska najlepiej smakuje, gdy jest swojska. Idealnie aromatyczna i doprawiona będzie świetnym dodatkiem do pysznych dań czy kanapek. Można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich wędlin. Ma idealną fakturę i nie zawiera zbyt dużo tłuszczu.
Przepis na kiełbasę wiejską nie jest wcale taki trudny jak może się wydawać. Jego najważniejszym punktem jest obróbka mięsa. Dobrze jest wybrać do tego wyrobu mięso jak najlepszej jakości, dzięki temu ma się pewność, że całość będzie smakowała naprawdę pysznie. Choć wybór gatunku mięsa zależy głównie od indywidualnych preferencji, dobrze jest wybrać takie, które nie ma zbyt dużo błonek i chrząstek, by kiełbasa po zmieleniu miała jak najlepszą strukturę. To jest jedna z najważniejszych różnic między kiełbasą sklepową, a domową. W domowej znaczną większość stanowi mięso, dopełnieniem jest boczek, który ze względu na tłuszcz sprawia, że całość smakuje po prostu lepiej.
Ta kiełbasa jest tak dobra, że gdy się jej spróbuje na pewno nie wróci się do tej sklepowej. Dobre jest w niej to, że można dostosować ilość przypraw do swoich własnych preferencji. Tak samo z ilością soli. Dzięki temu kiełbasa swojej roboty jest dużo zdrowsza. Będzie też lepszym wyborem dla osób z nadciśnieniem czy schorzeniami kardiologicznymi.
Wszystkie składniki do wykonania kiełbasy można dostać w każdym większym sklepie. Jednak warto zadbać wcześniej o specjalistyczny sprzęt, który pozwoli na sprawne wykonywanie tego wyrobu w swoim domu. Wszystko można zamówić przez Internet lub kupić w specjalnym sklepie wędliniarskim.
Jeśli zastanawiasz się jakie przyprawy do kiełbasy wiejskiej należy użyć, to ten przepis odpowie na wszystkie twoje pytania. Z tej receptury może powstać również kiełbasa wiejska wędzona, wystarczy tylko przed parzeniem zostawić ją do wędzenia. Dowiesz się z tego przepisu jakie mięso na kiełbasę wiejską będzie najlepsze i jak je przygotować, by było pyszne.
Alergeny w kiełbasie wiejskiej
Lista alergenów dla kiełbasy wiejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę wiejską
Wartości odżywcze kiełbasy wiejskiej
Domowa kiełbasa jest zdecydowanie lepszym wyborem niż ta ze sklepu, jednak wciąż nie jest to zbyt dobry wybór. Przetworzone czerwone mięso jest czynnikiem karcynogennym, dlatego należy zmniejszyć jak najbardziej ilość jego spożywania.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.