Kiełbasa wiejska

Opublikowano: 15.06.2021 r., 12:47 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiełbasa wiejska z ziołami
Kiełbasa wiejska
Kiełbasa wiejska smakuje najlepiej, kiedy jest wykonana własnoręcznie. Ten przepis pozwoli ci taką przygotować. Dobrze doprawioną i aromatyczną, po prostu najlepszą.
Przygotowanie 45 min
Czas parzenia 30 min
456 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 50 porcji
  • Łopatka wieprzowa - 5,5 kg (5500 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości - 2,5 kg (2500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, czosnek, sól do peklowania
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, maszynka do mięsa, jelita wieprzowe, nadziewarka do kiełbas

Przepis na kiełbasę wiejską krok po kroku

Mięso zmiel w maszynce do mielenia i włóż do dużej miski. Dodaj wszystkie przyprawy i porządnie wymieszaj dłonią, by miało spójną konsystencję. Dolej 1/4 szklanki wody i mieszaj, by mięso wchłonęło wodę.

Jelita wieprzowe dokładnie wypłucz z soli, która znajduje się wewnątrz.

Do nadziewarki przyłącz drobną końcówkę i za pomocą maszyny nadziej jelita. Na końcach jelita zawiąż supełki.

Kiełbasę pozostaw do obeschnięcia na kilka godzin, najlepiej przewieszoną wysoko na sznurku.

Do dużego garnka wlej 5 l wody i zagotuj ją.

Ostudź tak, by miała temperaturę około 80 stopni, w takiej wodzie parz kiełbasę przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę wiejską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy wiejskiej

Kiełbasa wiejska najlepiej smakuje, gdy jest swojska. Idealnie aromatyczna i doprawiona będzie świetnym dodatkiem do pysznych dań czy kanapek. Można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych polskich wędlin. Ma idealną fakturę i nie zawiera zbyt dużo tłuszczu.

Przepis na kiełbasę wiejską nie jest wcale taki trudny jak może się wydawać. Jego najważniejszym punktem jest obróbka mięsa. Dobrze jest wybrać do tego wyrobu mięso jak najlepszej jakości, dzięki temu ma się pewność, że całość będzie smakowała naprawdę pysznie. Choć wybór gatunku mięsa zależy głównie od indywidualnych preferencji, dobrze jest wybrać takie, które nie ma zbyt dużo błonek i chrząstek, by kiełbasa po zmieleniu miała jak najlepszą strukturę. To jest jedna z najważniejszych różnic między kiełbasą sklepową, a domową. W domowej znaczną większość stanowi mięso, dopełnieniem jest boczek, który ze względu na tłuszcz sprawia, że całość smakuje po prostu lepiej.

Ta kiełbasa jest tak dobra, że gdy się jej spróbuje na pewno nie wróci się do tej sklepowej. Dobre jest w niej to, że można dostosować ilość przypraw do swoich własnych preferencji. Tak samo z ilością soli. Dzięki temu kiełbasa swojej roboty jest dużo zdrowsza. Będzie też lepszym wyborem dla osób z nadciśnieniem czy schorzeniami kardiologicznymi.

Wszystkie składniki do wykonania kiełbasy można dostać w każdym większym sklepie. Jednak warto zadbać wcześniej o specjalistyczny sprzęt, który pozwoli na sprawne wykonywanie tego wyrobu w swoim domu. Wszystko można zamówić przez Internet lub kupić w specjalnym sklepie wędliniarskim.

Jeśli zastanawiasz się jakie przyprawy do kiełbasy wiejskiej należy użyć, to ten przepis odpowie na wszystkie twoje pytania. Z tej receptury może powstać również kiełbasa wiejska wędzona, wystarczy tylko przed parzeniem zostawić ją do wędzenia. Dowiesz się z tego przepisu jakie mięso na kiełbasę wiejską będzie najlepsze i jak je przygotować, by było pyszne.

Alergeny w kiełbasie wiejskiej

Lista alergenów dla kiełbasy wiejskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę wiejską

Wartości odżywcze kiełbasy wiejskiej

na 100g gotowej potrawy

Domowa kiełbasa jest zdecydowanie lepszym wyborem niż ta ze sklepu, jednak wciąż nie jest to zbyt dobry wybór. Przetworzone czerwone mięso jest czynnikiem karcynogennym, dlatego należy zmniejszyć jak najbardziej ilość jego spożywania.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
285.06
456.10
Białko (g)
16.11
25.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
23.97
38.35
Tłuszcze nasycone (g)
10.37
16.60
Tłuszcze nienasycone (g)
13.60
21.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.48
16.76
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.12
4.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
4.81
7.70
Witamina B6 (mg)
0.32
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.67
1.06
Witamina C (mg)
0.48
0.77
Witamina D (µg (mcg))
1.29
2.07
Witamina E (mg)
0.27
0.42
Retinol (µg (mcg))
4.81
7.70
Tiamina (mg)
0.62
0.99
Ryboflawina (mg)
0.22
0.35
Niacyna (mg)
3.89
6.22
Foliany (µg (mcg))
3.44
5.50
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
279.38
447.00
Potas (mg)
270.44
432.70
Wapń (mg)
12.19
19.50
Fosfor (mg)
177.00
283.20
Magnez (mg)
16.44
26.30
Żelazo (mg)
0.84
1.34
Cynk (mg)
2.21
3.54
Miedź (mg)
0.07
0.11
Mangan (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy wiejskiej 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy wiejskiej

Koszt składników
236.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
5500 g
5,5 kg
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 8
133.57
Za 5500 g
Boczek wieprzowy bez kości
2500 g
2,5 kg
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 25
100.00
Za 2500 g
Koszt składników
236.00