Kiełbasa w słoiku

Opublikowano: 30.06.2021 r., 13:34 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowa kiełbasa w słoiku
Kiełbasa w słoiku
Kiełbasa w słoiku jest pyszną, domową i aromatyczną konserwą mięsną, którą bez problemu możesz zastąpić sklepowe wędliny. Idealnie sprawdzi się do kanapek.
Przygotowanie 20 min
Pasteryzacja 170 min
258 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (700 g)
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, miska

Przepis na kiełbasę w słoiku krok po kroku

Mięso wymieszaj z 1 łyżeczką soli, pieprzu, majeranku i posiekanymi 3-4 ząbkami czosnku.

Na dno każdego słoika włóż 1 liść laurowy i 1 ziarenko ziela angielskiego i przykryj je mięsem. Zostaw około 2-3 cm luzu od góry słoika.

Zakręć szczelnie słoiki i wstaw do garnka ze ściereczką na dnie. Nalej letniej wody do wysokości 3/4 słoików.

Wodę podgrzewaj na średnim ogniu do uzyskania temperatury około 80-90 C. Potem ustaw najmniejszą moc kuchenki i pasteryzuj słoiki przez 90 minut.

Po tym czasie zostaw słoiki na całą noc, aby wystygły.

Kolejnego dnia pasteryzuj słoiki 50 minut, a 3 dnia 30 minut.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę w słoiku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy w słoiku

Kiełbasa w słoiku to idealna alternatywa dla sklepowych wędlin, które często zawierają masę konserwantów. Jest też znacznie łatwiejsza w przygotowaniu niż zwykła, własnej roboty kiełbasa. Nie wymaga nadziewania w osłonki i wędzenia, które dla większości osób jest niewykonalne, ze względu na brak wędzarni. Taka swojska wędlina świetnie sprawdzi się jako naturalna konserwa mięsna do chleba. Domowa kiełbasa w słoiku daje ci też możliwość przyprawienia jej zgodnie z twoim gustem. Dzięki temu w przypadku nietolerancji jakiegoś składnika możesz go pominąć. Dodatkowo możesz też samodzielnie wybrać mięso na kiełbasę w słoikach. Jeżeli chcesz mieć drobiową wędlinę, to nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zamieniła mięso. Dzięki temu przygotujesz wędlinę, taką jak lubisz, a dodatkowo będziesz mieć pewność, że mięso, którego użyłaś, jest dobrej jakości.

Jak zrobić kiełbasę do słoików?

Przygotowanie takiej wędliny jest ekspresowe. Zaczynamy od zmielenia mięsa lub kupienia gotowego mielonego mięsa w sklepie. Mięso na kiełbasianke dokładnie mieszamy z przyprawami. Ja używam do tego typu wędliny soli, pieprzu, czosnku i majeranku, ale przyprawy możesz dodawać zgodnie z gustem. Po dokładnym wymieszaniu mięsa z przyprawami na dnie słoika układamy po liściu laurowym oraz ziarenko ziela angielskiego i przykrywamy mięsem. Słoiki napełniamy prawie do pełna. Od góry wystarczy zostawić około 2-3 cm luzu. Zamknięte słoiki należy jeszcze pasteryzować lub tyndalizować, żeby kiełbasa się nie zepsuła. Robimy to 3 razy, w temperaturze około 80-90 stopni Celsjusza. Pierwsza pasteryzacja trwa około 90 minut. Po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień, pasteryzujemy około 50 minut, a 3 dnia pasteryzujemy ostatnie 30 minut. Łatwiejszą pasteryzacją jest jednokrotna pasteryzacja przez 1,5-2 godziny.

Tak przygotowane słoiki można przechowywać poza lodówką, ale najlepiej w chłodnym miejscu. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na pokrywki słoików - powinny być wklęsłe. Jeżeli po przechowywaniu chcesz otworzyć słoik i widzisz, że pokrywka jest wypukła, to wyrzuć kiełbasę, ponieważ wskazuje to, że się zepsuła.

Alergeny w kiełbasie w słoiku

Lista alergenów dla kiełbasy w słoiku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę w słoiku

Wartości odżywcze kiełbasy w słoiku

na 100g gotowej potrawy

Kiełbasa w słoiku to idealna alternatywa dla sklepowych wędlin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
258.20
258.20
Białko (g)
17.06
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
20.56
20.56
Tłuszcze nasycone (g)
9.92
9.92
Tłuszcze nienasycone (g)
10.64
10.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.15
9.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
1.49
Cholesterol (mg)
71.70
71.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
2.60
2.60
Witamina B6 (mg)
0.36
0.36
Witamina B12 (µg (mcg))
1.13
1.13
Witamina C (mg)
0.49
0.49
Retinol (µg (mcg))
2.60
2.60
Tiamina (mg)
0.52
0.52
Ryboflawina (mg)
0.21
0.21
Niacyna (mg)
4.33
4.33
Foliany (µg (mcg))
5.60
5.60
Beta karoten (µg (mcg))
4.90
4.90

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
59.00
59.00
Potas (mg)
283.10
283.10
Wapń (mg)
14.90
14.90
Fosfor (mg)
170.50
170.50
Magnez (mg)
18.40
18.40
Żelazo (mg)
1.21
1.21
Cynk (mg)
2.81
2.81
Miedź (mg)
0.05
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy w słoiku 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy w słoiku

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
700 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 700 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Koszt składników
27.00