Kiełbasa w cieście francuskim

Opublikowano: 28.11.2021 r., 20:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kiełbasa w cieście francuskim podana na drewnianej desce z sosem.
Kiełbasa w cieście francuskim
Kiełbasa w cieście francuskim to świetna opcja na łatwe przekąski, które wspaniale sprawdzą się na co dzień, ale też od święta. Smakują wspaniale i są niezwykle sycące.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
1108 kcal
Kcal w porcji
291 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Kiełbasa podwawelska - 6 szt (600 g)
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek

Przepis na kiełbasę w cieście francuskim krok po kroku

Ciasto rozłóż na blacie i podziel je na 6 części.

Każdą kiełbaskę owiń ciasno jednym paskiem ciasta francuskiego.

Kiełbaski ułóż na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na kiełbasę w cieście francuskim
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat kiełbasy w cieście francuskim

Kiełbasa w cieście francuskim to świetny patent na bardzo szybką kolację, ale również imprezową przekąskę. Całość robi się w kilka minut, w dodatku z prostych składników. To danie, dla wszystkich miłośników prostych, ale naprawdę smacznych kompozycji. Całość idealnie komponuje się z domowymi sosami albo po prostu z ketchupem.

Przepis na kiełbasę w cieście francuskim jest bardzo prosty, dlatego świetnie sprawdzi się dla wszystkich osób, które przepadają za prostymi recepturami. Całość świetnie sprawdzi się nawet dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Do przygotowania tego posiłku wystarczy tylko ciasto francuskie i ulubione kiełbaski. Tutaj idealnie sprawdzą się te zwykle używane na grilla. Można również użyć cieńszych kiełbasek, wtedy należy sięgnąć po więcej sztuk.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kiełbasę w cieście francuskim, która nie tylko będzie bardzo smaczna, ale również nieskomplikowana to ten przepis będzie idealnym wyborem. Ciasto francuskie, którego używa się do przygotowania całości, z łatwością można dostać w każdym większym sklepie. Zwykle najbardziej popularną opcją tej przekąski są parówki w cieście, jednak warto zastąpić je kiełbasą, która syci na dłużej. W dodatku jest również szybsza w przygotowaniu. Choć istnieje wiele różnych metod przygotowania tej przekąski, najłatwiejszym jest zawinięcie kiełbaski w płat ciasta francuskiego. Ciasto można wcześniej rozwałkować, jeśli zależy nam na kawałkach większych, ale cieńszych. Rozwałkowane ciasto lepiej sprawdzi się dla początkujących osób, gdyż łatwiej nim otulić kawałek kiełbasy.

Ta przekąska świetnie sprawdza się na wszelkiego rodzaju imprezy, gdyż smakuje wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno. To dobra opcja również na urodziny, również dla dzieci, w tym wypadku dobrze jest wybrać cieńsze kiełbaski. To przekąska bardzo pyszna, a przy tym szybka i naprawdę łatwa. Całość można zrobić z łatwością w piekarniku, a kiełbaski nie potrzebują zbyt długiej obróbki termicznej. To świetna opcja dla osób zapracowanych i może zastąpić kolację, warto dodać do nich wtedy świeże warzywa.

Alergeny w kiełbasie w cieście francuskim

Lista alergenów dla kiełbasy w cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kiełbasy w cieście francuskim

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na duży udział przetworzonego czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(291g)
Energia (kcal)
381.06
1108.90
Białko (g)
9.87
28.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(291g)
Węglowodany (g)
15.78
45.92
Węglowodany przyswajalne (g)
15.34
44.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
1.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(291g)
Tłuszcz (g)
30.93
89.99
Tłuszcze nasycone (g)
11.47
33.39
Tłuszcze nienasycone (g)
19.45
56.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.47
42.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.98
14.49
Cholesterol (mg)
61.35
178.54

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(291g)
Witamina A (µg (mcg))
14.62
42.55
Witamina B6 (mg)
0.08
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.43
Witamina C (mg)
12.32
35.86
Witamina E (mg)
0.49
1.43
Retinol (µg (mcg))
14.62
42.55
Tiamina (mg)
0.22
0.63
Ryboflawina (mg)
0.21
0.62
Niacyna (mg)
3.27
9.52
Foliany (µg (mcg))
26.49
77.08
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(291g)
Sód (mg)
680.74
1980.94
Potas (mg)
166.20
483.64
Wapń (mg)
21.75
63.30
Fosfor (mg)
137.84
401.11
Magnez (mg)
14.47
42.12
Żelazo (mg)
1.34
3.91
Cynk (mg)
1.07
3.10
Miedź (mg)
0.08
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy w cieście francuskim 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kiełbasy w cieście francuskim

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa podwawelska
600 g
6 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 600 g
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
32.00