Przepis na kiełbasę słoikową krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, majeranek, oregano, czosnek, sól do peklowania
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, słoiki, praska do czosnku, miska, maszynka do mięsa

Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zmiel je w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach.

Do mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (wedle uznania). Mięso wyrabiaj ręką, aż stanie się kleiste.

Następnie mięso włóż do czystych i wyparzonych słoików (do 3/4 ich wysokości). Napełnione słoiki zakręć.

Na dnie dużego garnka wyłóż bawełnianą ścierkę i wlej zimną wodę. Następnie w garnku ustaw słoiki, aby nie dotykały się. Do garnka dolej wodę, tak, aby słoiki wystawały nad jej powierzchnię.

Wodę w garnku zagotuj i od momentu jej zagotowania słoiki wekuj przez około godzinę.

Słoiki pozostaw w wodzie do ostygnięcia i następnie wyciągnij je z garnka.

Kiełbasę podawaj jako dodatek do pieczywa.

Kiełbasa słoikowa podana w szklanym słoiku, który stoi na drewnianym blacie.
Kiełbasa słoikowa
Koszt przygotowania dania
22.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
144 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
31

Kiełbasa słoikowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kiełbasie słoikowej

Kiełbasa słoikowa z galaretką to doskonała propozycja na smaczny dodatek do chleba. Swojska kiełbasa w słoiku świetnie sprawdzi się również jako potrawa na spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi. Będzie również doskonałym pomysłem na smaczne danie na wiejski stół weselny. Przepis na kiełbasę słoikową jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby go wykonać. Do przygotowania własnej roboty wędliny w słoiku potrzebujesz następujących produktów spożywczych: łopatki wieprzowej, boczku wieprzowego bez kości, pieprzu, majeranku, oregano, czosnku oraz soli do peklowania. Produkty te są ogólnodostępne w większości sklepów oraz przystępne cenowo.

A więc jak zrobić kiełbasę słoikową z łopatki? Mięso zmiel w maszynce do mielenia, następnie dodaj przyprawy i wyrabiaj ręką do uzyskania kleistej masy. Następnie mięso włóż do wyparzonych słoików i dobrze je zakręć. Słoiki gotuj w garnku wyłożonym szmatką bawełnianą. Słoiki wekuj przez około godzinę. Po tym czasie słoiki wyciągnij i pozostaw do wystudzenia. Wędliny domowe podawaj jako dodatek do pieczywa.

Boczek wieprzowy zaliczany jest do produktów wysokokalorycznych. Jest to mięso zawierające spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu. Dostarcza do organizmu również białka pochodzenia zwierzęcego oraz niektórych witamin z grupy B. Aby wybrać świeży boczek upewnij się, że ma on kolor ciemnoróżowy z przerostami tłuszczowymi. Boczek w kuchni polskiej najchętniej wykorzystywany jest do przygotowania wędzonek lub jako potrawa na grilla.

Podsumowując ta domowa kiełbasa słoikowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kanapek. Idealnie smakuje z dodatkiem świeżych warzyw. Dodatkowo wędlinę tą możesz podać na świąteczny stół lub na spotkaniach rodzinnych. Produkty użyte do jej przygotowania są przystępne cenowo oraz dostępne w większości sklepów - dlatego warto wypróbować naszego przepisu. Kiełbasa słoikowa jest prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni.

Wartości odżywcze kiełbasy słoikowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
288.33 kcal
144.17 kcal
Białko
16.03 g
8.02 g

Węglowodany w kiełbasie słoikowej

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Sacharoza (cukier)
0.00 g
0.00 g
Glukoza
0.00 g
0.00 g
Fruktoza
0.00 g
0.00 g
Skrobia
0.00 g
0.00 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
24.37 g
12.18 g
Tłuszcze nasycone
10.53 g
5.26 g
Tłuszcze nienasycone
13.84 g
6.92 g
Tłuszcze jednonasycone
10.64 g
5.32 g
Tłuszcze wielonasycone
3.20 g
1.60 g

Witaminy w przepisie na kiełbasę słoikową

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina A
5.00 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Witamina B6
0.32 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.66 µg (mcg)
0.33 µg (mcg)
Witamina C
0.47 mg
0.23 mg
Witamina D
1.27 µg (mcg)
0.63 µg (mcg)
Witamina E
0.27 mg
0.13 mg
Retinol
5.00 µg (mcg)
2.50 µg (mcg)
Tiamina
0.61 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.11 mg
Niacyna
3.89 mg
1.95 mg
Foliany
3.33 µg (mcg)
1.67 µg (mcg)
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kiełbasę słoikową

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
293.67 mg
146.83 mg
Potas
268.33 mg
134.17 mg
Wapń
12.00 mg
6.00 mg
Fosfor
176.67 mg
88.33 mg
Magnez
16.33 mg
8.17 mg
Żelazo
0.83 mg
0.41 mg
Cynk
2.18 mg
1.09 mg
Miedź
0.07 mg
0.03 mg
Mangan
0.01 mg
0.00 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kiełbasy słoikowej 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kiełbasie słoikowej

Lista alergenów dla kiełbasy słoikowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kiełbasę słoikową

Cena przygotowania kiełbasy słoikowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
500 g
17.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
12.14
Za 500 g
Boczek wieprzowy bez kości
250 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 3
10.00
Za 250 g
Koszt składników
29.00
Jak oceniasz przepis na kiełbasę słoikową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83.6% osób